fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder (27)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Een Flandrien

Het was vooraf al duidelijk: die week zou er geschiedenis worden geschreven. De 62-jarige Jan Hautekiet deed een echte Ronde van Vlaanderen. Organisaties als een Flanders Classic konden er alleen maar van dromen dat ze nog zo een levende Flandrien van de radio aan de start zouden krijgen. DJ Terrier volgde het als reporter van Radio 1 op de motor, Luc Van Langenhove leek weer helemaal terug. Dagen vol bibberende stemmen op hobbelige wegen, jonge radiozotten deden het wel eens na als ze over kasseien reden. 

Tony Berk was zelfs opgetrommeld, de gouden glans straalde weer helemaal af van de radio. ‘Aan het eind van de regenboog staat een pot met goud’ zong Tony, en hij voelde zich weer zo prijsbewust als op de Noordzee. De VRT had moeite noch geld gespaard,  er wachtte Hautekiet dan ook eeuwige roem: een goed pensioen. “Zulle we het nog een keertje overdoen” zong Goedele Wachters plots, zo prettig op Twitter, dat het leek of ze weer een slappe lach had gekregen tijdens het voorlezen van het nieuws.  

Het kruis van Goedele

Goedele wou dat Hautekiet nog eens ‘Hallo’ tegen zichzelf zou zeggen op Studio Brussel. Hallo? De grijze eminentie kende natuurlijk het echte leven, van de Marollen tot in de kleedkamer van The Scabs. Bovendien had hij de Slimste Mens gezien vorig jaar, weliswaar in uitgesteld relais en na horen zeggen. Het was dat deel waarin Goedele Wachters vertelde hoe ze in het kruis van Tom Schoepen was beland in Bobbejaanland. Hallo Hautekiet? “Alleen als het ’s nachts is” riep Jan daarom snel terug via Twitter, en hij liet zijn broek al zakken om verder te fietsen. 

Nog één keer lukken

Een overspel van werknemers op de openbare omroep moet eerst worden goedgekeurd door de bazen, zeker als het vooraf al in het venster van de wereld heeft gestaan. “Iedereen doet het” had Kolder geadviseerd met de woorden van Robert Long. “Gewoon doen” besliste nethoofd Filip Pletinckx van Radio 1. De regionale TV-omroep RTV (what’s in a name?) had onlangs van zo’n diensthoofd een radiohoofd gemaakt. “Ik krijg er een punthoofd van” had de minister daarna ge-retweet. Hij wou liever gewoon campagne doen voor de lokale verkiezingen in Jette. 

“Het zal nog wel één keer lukken voor een hoogbejaarde” zei Hautekiet weer. Hij droomde er al van hoe hij zou kunnen opscheppen tegen zijn vroegere muziekvrienden van Allez Allez: een date met Goedele Wachters op zijn laatste radio-dag, wie kon zoiets hard maken? Op die leeftijd? Viagra is op de VRT enkel toegelaten voor dakpoepers zoals Tom Waes, en dan nog is het enkel stiekem te gebruiken. Studio Brussel raadde daarom een bak Red Bull aan voor een geval van ‘en cas de besoin’. “Hoe simpel kan het zijn?” zei Jan een paar dagen later al via StuBru en Radio 1 tegelijk. 

Gezinshereniging

Het bleek zo simpel als het drankmisbruik op de dienst Financiën, de opener van Hallo Hautekiet. “Als je wankelde kreeg je een afkickprogramma op kosten van Financiën, hielp dat niet dan vloog je buiten” zei de persoon in kwestie. Red Bull geeft je vleugels! “Mag het ook een ander NRJ-drankje zijn” vroeg Tom Klerckx via DAB+. Tom was de tweekoppige draak van de zwarte Panter, tweekoppig omdat hij ook op broer Nostalgie moest passen. De VRM had ingestemd met deze gezinshereniging nadat een ander S-broertje vlak na de geboorte was weggelopen. 

NRJ organiseerde daarom ook een talenten-dag, ze wilden via een casting zo snel mogelijk iedereen vinden die in het dossier van de verloren zoon al was aangekondigd.  ‘NRJ zoekt jou’ was de titel van de campagne, daarmee hielden ze meteen kandidaten af die bij hen energie zouden komen zoeken. Lobke Vergauwen verduidelijkte het allemaal: “Radio is een populair medium, je kan er ook andere activiteiten bij uitoefenen” zei ze. Een week eerder had de grote Mediaminister net hetzelfde gezegd! Met haar duobaan bij NRJ en Nostalgie had Lobke weinig tijd om zelf iets te schrijven, ze bewees wel dat een radiovrouw twee zaken tegelijk kon doen. 

De plaatjes

“Ik ben 57, mag ik ook meedoen?” vroeg Lou Van Put, een boegbeeld van Radio Minerva. Zoiets ging natuurlijk niet, elke kandidaat moest immers op interview bij Tom Klerckx, je kon toch niet ouder zijn dan de baas zelf? “Discriminaaase” riep Lou eerst nog vanuit de Minerva Bungalow Building. Hij besefte echter dat hij het met Tom nooit over ambachtelijke radio zou kunnen hebben. Wat wisten die jonge fastfoodmannen bijvoorbeeld nog van ‘een plaat scherp zetten’, of van ‘doorgaan tot aan het gaatje’? “Als ik kon zingen maakte ik de plaatjes ook nog!” riep Lou zelfs, daarmee ambieerde hij duidelijk nog een nevenactiviteit bij Ment. 

“Stem zoekt Radiozender” postte Thibault daarna op YouTube en hij legde ook uit dat zijn 38-jarige stem misschien een iets oudere stem kon zijn. Thibault had duidelijk nog niet door dat radiobazen niet graag hebben dat je hun opmerkingen zelf al post op YouTube. Een hiërarchie werkt naar beneden, dat merkten zelfs radiobazen, zij zelfs elke dag! Plots dook er een Mol op in de gebouwen, het was Gilles Van Bouwel, die daarmee eindelijk opdook na een toch wel lang verblijf in de winterse gangen. Niemandvroeg zich echter af wat die ‘iets oudere stem’ daar kwam doen. 

Hit it! 

“We zijn hier bij een nieuwe hitradio die dit najaar wordt gelanceerd” zei Gilles. “Lap!” zei Kolder op de Dienst Media Controle. ‘Tingeling’ deed de rode telefoon van de minister op hetzelfde moment. “Hitradio?” zei de minister. “Hitradio!!!” riep hij nog eens extra, alhoewel Kolder het de eerste keer al duidelijk had gehoord. “Jamaar mannekes, zo werkt het natuurlijk niet he” zei Svengaboy. Hij kon het woord Hit! niet meer horen sedert vrouwenradio in Vlaanderen niet veel hits had gedraaid, en de Raad van Alle Staten hun Flair behoorlijk had ingetoomd. 

“Het valt zoveel toch niet op?” probeerde Kolder de minister nog te sussen. Aan de liedjes op de Vlaamse netwerkradio VBRO was toch ook te horen dat de hoofdzetels van alle platenfirma’s in Nederland zaten? “Bovendien is het bij Stadsradio niet altijd duidelijk welke stad het eigenlijk is?” legde Kolder uit. ‘Begin alstublieft niet over Mechelen hé’, riep Svengaboy, en hij haakte hardhandig in. ‘Heb ik Mechelen genoemd?’ vroeg Kolder zich af. Trouwens, ze konden daar wel iets verdragen, net nog was er een ziekenhuis geopend met 654 bedden en 327 miljoen euro! 

‘Stadsradio’

‘Nieuwe Antwerpse stadsradio start zoektocht naar talent’ blokletterde Het Nieuwsblad daarop over de actie van NRJ. ‘Lap!’ dacht Kolder, dat is opnieuw prijs. Inderdaad, ‘Tingeling’ deed de blauwe telefoon uit Mechelen. Het was niet burgemeester Zomers zelf, maar zijn spindoctor Geert Boulet. “Als ze dat artikel niet onmiddellijk terugtrekken dan ga ik stante pede naar de advocaat die hier vlak bij me zit” zei Geert. Hola Pola! De plaats-houdende burgemeester van radiolocaties in Mechelen was in zijn Maangat gebeten omdat iemand het aandurfde om zijn radionaam ergens anders te gebruiken. 

“We zijn zelf nog niet eens goed begonnen, en ze willen ons al nadoen!” riep Geert. Onlangs was op Viezeradio te lezen hoe de VRM had geprobeerd Stadsradio Vlaanderen te monitoren. Het bandje van Stadsradio was echter drie keer blijven hangen en dan had de VRM het maar opgegeven. “In Antwerpen dan nog!” brieste Geert verder. Daar waren de bijkomende aanvragen van de stedelijke Teletubbies van Randstad twee keer geweigerd. Hoe kon het netwerk dan alle frequenties in de buurt bezet houden? Boulet lag er dag en nacht van wakker dat een onverlaat hem nu met een power van 10 Watt kon komen ambeteren in zijn eigen achtertuin. 

Goed praten

“Ik ben Paulien” zei weer een ander stemmetje, in een sollicitatie voor NRJ op YouTube. De dochter van Johan Verminnen had dertien jaar geleden al gekozen voor een zangcarrière met haar vader, ‘jij doet me de wereld eindelijk anders zien’ had ze toen nog tegen Johan gezegd. Waarom zou NRJ deze Paulien Smets dan aannemen? Ze had als journaliste al stage gelopen bij Nostalgie, en was even de straat opgelopen om het zelf te vragen. “Gij kunt goed praten” zei een vrouw die toevallig tegen haar microfoon liep. “Denkt ge dat ik goed kan praten?” vroeg  Pauline daarop. Zo’n vinnigheid was toch genoeg om meteen nieuwsanker te worden bij VTM? 

Er werden nog journalistes gezien in de filmpjes. Dat was opmerkelijk, want, in tegenstelling tot de journalisten van Mediahuis, hadden die van Medialaan geen woord gespendeerd aan de gesignaleerde panter. Op de hoorzitting van onafhankelijke media had grote baas Christiano Tillando ook al afgemeld. Misschien zou hij zich voortaan volledig afhankelijk maken van ‘zijn’ Antwerpen? Plots verscheen er een bericht van HLN op de interne monitor van Kolder. ‘Zwarte panter duikt op in Antwerpse radiostad. Bent u voor of tegen’? 

‘In elkaars poep knaaipe’

Kolder vond dat de minister daar maar moest op antwoorden. Zij wist natuurlijk ook dat er al dagenlang herrie was rond de reclameregie van NRJ, die daarvoor de onafhankelijke expertise van de VRT had ingehuurd. “Een doodsteek” riep de VRV, en de VRRO vroeg zich af ‘Is dit wel een kerntaak?’ “Ze bevoordelen één commerciële zender en benadelen zo alle anderen” zei de woordvoerster van Christiano. Zoiets begrijpen ze immers niet bij Medialaan, daar werd verder gekeken dan alle vroegere radiofiles van landelijke omroepen op Google.  

“Ianthe Tavernier van Buurtpolitie heeft ook gesolliciteerd bij NRJ” riep een aandachtige toeschouwer. Hij had haar herkend omdat ze ook zangeres was. “Astrid Philips is zelfs weer opgedoken” stelde nog iemand vast. Bij Nostalgie verdwijnen de presentatoren regelmatig, dat is niet moeilijk als de studio’s vlak naast die van NRJ liggen! “Komt eens af” zei een stem aan de telefoon van Hallo Hautekiet, “om in elkaars poep te knaaipen!”. ’t Was de Jos, Bosmans, ooit benoemd tot vaste afsluiter van het programma. 

‘Je hart hoort bij de radio’

“Gaai sen aawe mens” zei hij, alsof hij niet wist dat de 62-jarige Jan door heel Vlaanderen was gekoerst, en nog een afterparty had gegeven op twee omroepen tegelijk. Jan kreeg nog een stukske chocolate en een nachtkus van Xavier Taveirne. “Gaai kreupt ter in zeker?” vroeg Jos Bosmans aan Jan. “Vergeet nooit dat je hart bij de radio hoort” zei Jan nog, en hij viel in slaap tijdens een onwaarschijnlijk applaus van de nachtploeg. 

‘Daarom’

Plots zag  Kolder op de telefoonmonitor dat de minister belde naar zijn copain, dikke Guy. Hij was echter vergeten de doorluistertoets af te zetten. “Gij hebt Christiano toch ook, uitgenodigd?” vroeg Svengaboy aan dikke Guy. Vanhengel was in een vroeger leven nog journalist geweest van Het Laatste Nieuws, zo had hij verder ‘Contact’ gekregen met de politiek. Christiano was uitgenodigd. Vanhengel werd zestig jaar, ook bij hem gebeurt dat maar één keer, dacht Klodder, dan mocht er wat vuurwerk zijn. 

“Wat doet Wim Oosterlinck tegenwoordig eigenlijk?” vroeg Klodder plots aan Kolder. “Oosterlinck?” antwoordde zij, “die hangt in de netten van de Q-ochtend en verstuurt wel eens foute #metoo berichten”. Wim was na zijn kippensoep bij Studio Brussel bij Q gepromoveerd van Showtime naar O Show, daarna naar solo show en nu naar Derde Wiel in de Ochtend. “Waarom?” vroeg Kolder. “Daarom” zei Klodder, en hij hoorde Jan Hautekiet nog eens herhalen op Radioplus, “Vergeet nooit dat je hart bij de radio hoort”.   


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in commercieel, deejays, reclame, satire
De officiële start van Radio Delmare (audio)

Tachtig geïnteresseerden in één zwarte panter (video)

Het Avondblad van 8 juni (audio)

VAR: Var-iaties op één thema

Het Avondblad van 7 juni (video)

Ook VRRO ziet combinatie Var en NRJ niet zitten

Sluiten