fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Kolder en Klodder (24)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Palm Power!

De vurige tongen hadden toegeslagen met Pinksteren. Op de hoogdag van de Heilige Geest belde Svengaboy naar Kolder. “Hebt ge het nu gezien?” vroeg hij. Kolder wou al opmerken dat prins Harry voor het huwelijk van de eeuw zijn baard toch beter iets korter had laten knippen. “Ik ben dat daar in Cannes eens even gaan duwen, en ge ziet, het heeft geholpen!”. Kolder had nog niet veel nieuws gezien en wist dus nog niet dat de film met de Vlaamse titel ‘Girl’ een hoofdprijs had gewonnen.  

“Een Palm d’Or” hoorde ze de minister glunderen aan de telefoon. Ja, dacht Kolder, sedert een met liefde gebrouwen bier de Préhistorie van Guy op Radio 2 had gesponsord reed er wel eens een Brabants boerenpaard rond, met een bak gratis voor een paar mensen. “Is dat een hogere gisting van de gewone Palm?” vroeg ze. Svengaboy bruiste echter gewoon door, als ware hij de gerstedrank zelve. “Girl power!” riep hij luid, en hij zong er nog een even luide ‘Girl!Girl!Girl!’ van Anouk bij. Had de minister het effect van botox op de girlpower van toen dan niet gezien? Victoria Bekaf was toch niet zo spicy binnen gekomen op het huwelijk van Harry en Mega… 

Feeknieuws

Svengaboy was echter verblind door een artikel in Knack, daarin werden alle panels zonder vrouwen naar de prullenmand verwezen. Svengaboy had het artikel meteen gedeeld op sociale media. Als minister van Media wist  hij immers nog hoe Jo Leemans ooit in panels had gezeten, als ‘een kers op de taart’. Een Wies Andersen, of een Johan Antierens, konden dat in die tijd niet zeggen! De minister had ook de sollicitatiebrief van één van zijn kabinetsleden goed bestudeerd, daarin stond dat ‘het twee-sekse-model voorbijgestreefd is’ en ‘laat ons eens bezinnen over het concept genderdiversiteit’.

Het speelde in zijn hoofd.  Zouden ze misschien iedereen maar uit het panel kieperen? Gewoon doen? Gedaan met de ‘Dames en Heren’ van Jan Theys, en terug naar de coole tijden van ‘Yo!’ en van ‘All right, listen up Folks, Ik wil aangesproken worden als de Joeri!’ “Dat is toch allemaal geen fake nieuws?” had Kolder die week nog gevraagd. Feeknieuws, het woord was gevallen. Het begrip was ooit ontstaan uit de donderpreken van Fernandel, als Don Camilo. Fernandel was met zijn hinnikend gebit zo al een voorloper van de latere Grace Jones. Hij wees in zijn preken ook altijd op de godslastering van duivelse berichten. Berichten van feeksen, feeksnieuws, en al snel feeknieuws of fakenieuws genoemd.

New(s) City

“De kogel is nu definitief door de kerk” las Kolder luidop. Tegenwoordig zou dat op die plaats niet altijd met veel gewonden zijn, de pastoors moesten hun afgestorven parochianen vaak zelf gaan groeten in een crematorium. “News City zal zich vestigen in Antwerpen” las Kolder verder. De nieuwswaarde hiervan was al even hoog als die van altijd-hetzelfde-bericht, dat dagdagelijks, via het Belga Nieuws in de huiskamers binnen drong. Nieuwsberichten kwam toch al uit Antwerpen? Ze moesten daar goedgekeurd worden door de burgemeester, of er volgde een repliek, én een donderpreek. Onmiddellijk en onherroepelijk. 

“Alle redacties komen er samen” legde Kolder verder uit, “Het Laatste Nieuws staat voortaan in De Morgen in Humo, en het VTM Nieuws wordt gepresenteerd door Dag Allemaal!”. Zo konden ze natuurlijk vermijden dat er in het ene bericht tien en in het andere elf doden zouden ‘vallen’. Of dat iemand bij ‘Onze gedachten zijn bij de slachtoffers’ zou vergeten er ook ‘en nabestaanden’ bij te vermelden. Bovendien zou het weerbericht voortaan overal tegelijk ‘te koud of te warm  zijn voor de tijd van het jaar’. 

Geen nieuws

“Is dat dan ook voor radio’s?” vroeg Klodder. Dat stond er niet bij, belde Kolder meteen naar de minister. “Lap! Allee, dan gaan we er een lap op geven” antwoordde Svengaboy. Hij wist dat S-Radio bezig was met een camouflage-oefening in Antwerpen, onder de codenaam NRJ. Dat wist hij niet officieel, het was classified information, die enkel in aanpassingen van decreten mocht worden bekend gemaakt. Dat mocht zelfs enkel nadat de minister in de Commissie Mediaklinker al had geantwoord dat hij daar voorlopig geen uitspraken kon over doen. 

Volgens het logboek moest S-radio voor haar undercover NRJ in Antwerpen een nieuwsredactie opstarten. Net nu alle redacties daar onder één ‘centraal station’ in Antwerpen zaten, zou er alweer één bijkomen? Zo was het niet afgesproken met mijnheer Van Stilo, de grote baas van alle grote gazetten, behalve de Gazet van Antwerpen. Svengaboy had echter snel een oplossing: “We zullen die nieuwsredactie voor Net 1 afschaffen, dan is dat probleem in Antwerpen toch al opgelost” zei de minister. 

Casting

Het advies van de Raad voor Advies gaf hem echter de raad om daarmee nog te wachten tot na de verkiezingen. Hoe kon de minister anders met succes deelnemen aan De Slimste Mens op VIER, als dat op hun radio’s niet in het nieuws konden worden omgeroepen? “Wij zoeken jou!” klonk het daarop in Antwerpen. Voor de oefeningen van NRJ werden al nieuwe vrijwilligers gerekruteerd, die mochten na de zomer verder spelen in het mediabos van de Miss Leiding. Voor alle onduidelijkheid werden zelfs twee castingdatums doorgegeven, wie de eerste miste kon dan de tweede nog halen!

Evenementen

“Er zijn onverwachte troepenbewegingen in het Antwerpse” meldde DJ Terriër vanuit het Antwerpse Hard Rock Café. Begin dit jaar hadden de vijandelijke troepen van de op te richten Radio Totaal en webradio ZZ Rock daar de handen in elkaar geslagen. Radio Totaal had hiervoor zelfs een extra vergunning aangevraagd, als evenementenradio. Uitzonderlijk zou de minister die tijdens de eerstvolgende uitzending persoonlijk komen afleveren. Hij wou ook weten of hij niet beter alle lokale radio’s een evenementenvergunning zou geven, en dan de rest van de FM-band toch nog afschaffen! 

Svengaboy had met Pinksteren nog testen voorzien, zo was er een Kortrijkse Sinksenradio, een Zelese Roparunradio en ook nog een PROS Even! Alsof het allemaal afgesproken was dook op dat moment de geest van Peter Van Dam weer op. In een postume column herinnerde hij aan het verschil in de muziekkeuze van de KRO, en die van de TROS, vroeger bij Hilversum 3. Dat verschil was zo groot als een playlist van de computer nu, en de eigen samenstelling van de radiomakers vroeger. De minister reisde daarop meteen naar Bokrijk, en verdiepte zich in de rijke cultuur van het verleden. 

Baanbrekend

“Ik heb met eigen ogen kunnen zien hoe ik alles wat ik afgeschaft heb weer kan laten doorgegeven aan volgende generaties” schreef hij op Facebook. Svengaboy lanceerde meteen een meester-leerling traject, met subsidies en alles erop en eraan! Het baanbrekende vakmanschap moest weer hip worden! Terug naar de roots! Op dat ogenblik liep er een telex binnen via DAB+. Het was DJ Terrier die verwittigde dat de 37e verjaardag van Radio Maeva eraan kwam. Nu al? Dat kon geen toeval zijn. 

DJ Terriër bedoelde in feite de tweejarige Maeva, die daarna en tot dit jaar, ook al 35 jaar dood was. Nu nog werd Radio Maeva in de lokale radiowereld aanbeden als de profeet van Radio Mi Amigo, de patroonheilige van alle Vlaamse radio’s. Zijn geboortedag, 24 mei 1981, werd overal herdacht, vele lokale omroepen zagen in hem een martelaar, die met 28 zendingen in het heilig Guiness Book Of Records was vermeld. Uit protest zonden vele omroepen zelfs het hele jaar door enkel opgenomen voicetracks uit! 

Uit de lucht

Het werd echter nog erger. Het platform TuneIn, een soort van booreiland tussen DAB+ en FM, liet weten dat de boot vol was, dat er geen gratis streamvluchtelingen meer bij konden. “Als ze maar iets overlaten voor de gewone mens” zei Kolder, alsof ze een reïncarnatie was van een gekende cafébaas in Hasselt, die ooit in de politiek was gegaan. “Mijn moeder van 86 heeft binnenkort zelfs geen beeld meer op televisie” schreef iemand als reactie in het vakje dat daarvoor voorzien was op de website Viezeradio. 

“De VRT valt uit de lucht” schreef zelfs de krant de Standaard. Dat gebeurde wel meer met de openbare omroep, nu leek het ook echt meer te zijn. De VRT had het onderzoekbureau Ipsos gevraagd om 3.000 Vlaamse gezinnen op te bellen, daaruit waren ‘slechts’ 45.000 digitale kijkers via antenne gekomen. “Veel te weinig” meldde de afschaffingsdienst van de openbare omroep, dan kunnen we dat vanaf 1 december enkel nog aanbieden via een betaalde provider. “Ana loog” riepen de 45.000 kijkers van Ipsos boos, “die digi taal begrijpen we niet”. 

EHBO

Als bij donderslag bood het in de jaren tachtig opgerichte EHBO eerste radiohulp aan. De pionier van toen, Edwin Grysebaert kende de sukkels van Radio 2 toen nog. “Ik ben met mijn mooie stem iets begonnen wat eigenlijk niet mocht” zei Edwin. Hij heeft dat naar het schijnt later nog wel eens meer gedaan, en zou zelfs ooit niet gedaan hebben wat wel mocht! De radiomaker maakte bekend dat het podium op hem wachtte. Dat kon nog even duren want hij wachtte zelf nog op mensen die zijn vroegere radioprogramma’s hadden opgenomen. Als goed opgeleide EHBO-er had hij vroeger gedacht dat anderen dat wel zouden doen. 

Dating

“Wij doen het voortaan elke morgen” riepen Serge Hadermann en Guy Van Antwerpen in koor. Ze gingen daarmee lijnrecht in tegen de nieuwe aanbevelingen van de minister: géén mannen alleen! Had de burgemeester van de Maneblussers dat dan destijds aan Stadsradio niet laten weten in zijn aanbeveling? Gelukkig was er goed nieuws van de dochter van de hondenvader Gert Verhulst. Marie gaat voor de verandering werken in het bedrijf van haar vader! Compleet onverwacht, zelfs haar papa wist van niks! Gert had zich ook nooit bemoeid met de nieuwe K3, Miguel Wiels weet waarom! 

Plotseling las Kolder een stukje voor uit de dagelijkse krant, ‘Vijftigplussers massaal op vrijersvoeten op datingsites’ schreef Het Laatste Nieuws. “Hoe oud is Gert Verhulst?” vroeg ze aan Klodder. Eén Google later wist die het al, Gert Verhulst was in januari 50 geworden. “Nu begrijp ik het” zei Kolder, die zich plots ook herinnerde dat Svengaboy begin mei al 51 was geworden. “Zou die wel alleen naar Cannes zijn geweest?” vroeg ze nog. “Alleen voor Girl staat in zijn verslag” zei Klodder. Er zullen dan niet alleen mannen in het panel hebben gezeten zeker? 


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in satire
De Zaak Natsie (5)

Kolder en Klodder (23)

Kolder en Klodder – 22 (video)

Plaatje maar weer (14)

Kolder en Klodder (21)

De Zaak Natsie (3)

Sluiten