RadioVisie

  • .
    .

Kolder en Klodder – 22 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

De Weg Kwijt

“Is er nog nieuws?” opende Kolder de week met een duidelijke vraag. “Het Verdrag van de Raad van Europa over gezamenlijke filmproducties” zei Klodder, “en de coproductie van Telenet is De Weg Kwijt”. Kolder keek verbaasd, Telenet toch niet, die kwamen toch glimlachend overal door? “De weg kwijt”? vroeg ze, terwijl ze al dacht dat de kwalen van de afdeling Media waren overgeslagen naar andere sectoren. Was er een Media-epidemie in het land?  

“Zo heet die film” legde Klodder uit, “De Weg Kwijt”. Hij wist ook niet of de operator de weg zelf kwijt was. Hij had wel gelezen over de drastische mediaplannen van de groep, en in Mechelen liep er nogal eens iets verloren. “Misschien is de Commissie Mediaklinker de weg zelf wel kwijt” zei Kolder weer. Zij had namelijk iets gelezen over een opmerkelijk eigen initiatief van de Commissie. Daar een initiatief, dat was sowieso al opmerkelijk, de wekelijkse vragen aan de minister klonken er al lang als opgenomen voice-tracks van vele radio’s. 

In de spiegel kijken

Blijkbaar waren de commissieleden ook de enigen die nog niet door hadden dat ondertussen slechts twee grote uitgevers bijna alles in handen hebben in de Vlaamse Media. Het was dan zeker ook een opmerkelijk bericht, omdat de mediawereld net van deze commissieleden verwachtte dat zij toezicht zouden houden, en voorkomen dat zoiets gebeurt. Het was natuurlijk wel te bewonderen dat die mensen nu zichzelf controleerden en daaruit conclusies trokken. Je stond dan wel zelf in de spiegel maar je zag jezelf tenminste al staan! 

Pluriform

Het ging echter allemaal nog verder dan dat. Het vaste panel van de Commissie Mediaklinker had zelf een voorstel ingediend om nieuwe onafhankelijke initiatieven te zoeken. In Vlaanderen stonden vele mediaharten meteen even stil: toch niet weer een mathematische beauty-contest zeker? ‘We hebben een kritieke ondergrens bereikt’ schreef het bericht. Het was echter niet meteen duidelijk of ze daarmee bedoelden dat ze dit zelf hadden gerealiseerd, of dat ze het plots hadden vastgesteld.

“De VRM heeft dit al eerder aangeklaagd” zei Klodder. De VRM maakte zich zorgen over pluriforme media in Vlaanderen. Pluriform klonk als chloroform. Klodder vond persoonlijk wel dat de media alles een beetje verdoofden, maar voor zijn werk wou hij het woord juist begrijpen en had het opgezocht. Het bleek om invalshoeken, verschillende kenmerken van de bladen of omroepen te gaan. “Dat is misschien een gevolg van het monitoren” zei hij nog, “die horen natuurlijk ook dat alle radio’s de hele dag hetzelfde spelen”. 

Slapstick

“Nee Nee” zei Kolder, het is begonnen met een aanval tegen Apache”. “Zou dat dan nieuwe pluriformiteit worden”, dacht Klodder, “het heruitzenden van Old Shatterhand en Winnetou?” Hij wist wel dat het daar om fictieve indianen ging, maar de radiodossiers waren voor een groot stuk toch ook fictie geweest? “Zij vragen nu meer aandacht voor SLAPP” vulde Kolder aan. Slap? Klodder vond het hele gedoe zo al allemaal slap, een slapstick eigenlijk, waarin zelfs geen taarten meer werden gegooid.

SLAPP bleek te staan voor ‘bedrijven of instanties die media de mond willen snoeren met hoog oplopende gerechtskosten’. De Vlaamse Regering moest er werk van maken om dat te onderzoeken. Klodder vond dat  geriskeerd, elke week nam de Vlaamse Regering een hoop beslissingen die meteen verwezen naar de Raad van State. Er was zelfs al een vaste deurwaarder aangesteld om het betekenen van klachten vlotter te laten verlopen. Een gratis dienstverlening in tijden dat zelfs de VRM geen boetes meer uitschreef! 

Moederdag ‘Cannes’!

‘Online Media vragen al lang steun’ had het panel van Commissieleden nog gesteld, zij dachten daarbij vooral aan Charlie Magazine en Apache. Net op dat ogenblik maakte de minister 300.000 euro vrij voor kwaliteitsvolle journalistiek. Als dat geen toeval was? “We bekijken nog waar we die middelen het best inzetten”, had Svengaboy echter laten weten. Na zo’n opmerkingen zei hij dan een dag later plots toch wie de lotto had gewonnen. Deze keer bleef het echter nog stil, de trekking was blijkbaar uitgesteld. 

“De minister gaat binnenkort naar Cannes” liet DJ Terriër weten vanuit het radioveld. Hij had dat onderschept door de vele bijgeluiden ten huize van de minister. Zijn goed-begrijpende vrouw had serieus van haar oren gemaakt dat ze haar Moederdag weer alleen kon vieren op 13 mei. “Als ge uw weekendjes in Brasserie Le Central in Jette al eens opgeeft, dan is het om ergens in een ander land met uw Game Boy te gaan spelen”, had ze geroepen. Ze hadden na zijn vorige reis thuis wel allemaal een gratis abonnement Netflix gekregen, maar dat woog toch niet op tegen bloemen op Moederdag?

Geen triple meer

“We moeten trouwens af van die triple play” liet het BIPT toen weten.  Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie had eerder die week al afgezworen dat zij niet verantwoordelijk waren voor eventuele prijsstijgingen van de postzegel. Wat bedoelden ze dan wel met dit ‘triootje’? “Nieuwe operators moeten hun diensten ook apart kunnen aanbieden” stelde het BIPT nog. Dan kon mevrouw Svengaboy op Moederdag tenminste vrij kiezen waar ze zichzelf een film zou cadeau doen: bij Play More of bij Netflix. Het BIPT had meteen een nieuwe functie: ‘Bemiddelaar In Politieke Thuisconflicten’!

Brugse furie

Plotseling meldde DJ Terriër onheil vanuit de Brugse velden. “Het loopt hier uit de hand” zei hij, “Vorig jaar gebeurde er een nachtelijke aanval op de landvoogd Erik Clyncke de Exclusief, zijn radiofrequentie werd overgenomen, hijzelf kon ternauwernood ontsnappen naar de Raad van State” zei DJ Terriër. De landgraaf beschuldigde de Brugse wever Norbert en de Brusselse slager Svengaboy ervan achter de aanslag te zitten. Zij hadden al toegeslagen op netwerken en namen volgens hem nu ook de lokale vestigingen in.

“Hun dossier was even duidelijk als de aanwezigheid van de videorefs Jan Breydel en Pieter de Coninck op de Brugse Metten” zei landgraaf Erik Clyncke de Exclusief. Hij beweerde dat de betrokken militie BRO een onderafdeling was van de VBRO, een Vlaamse MENTale sturingsgroep. “Hun tien journalisten kunnen niet eens ‘schild en vriend’ zeggen” brieste de landgraaf verder, “en zij zouden sponsor zijn van Cercle Brugge maar daar waren ze zo verbaasd dat hun coach Frankie Vercauteren meteen opstapte!”.

Jan Spier

Het was hoog tijd dat de nieuwe radiostad Mechelen even uit het lokale nieuws op de eigen stadsradio zou blijven. Nu was er Brugge, doch zij hadden er blijkbaar al een nieuw Gevecht van de Eeuw bij! “Wat is dat allemaal met die Brugse Metten?” vroeg Svengaboy via  een uitgebreid DAB+ netwerk. “Op 18 mei is het 716 jaar geleden dat op die nacht….” Begon Klodder al uit te leggen. “18 mei?” vroeg Svengaboy. Hij legde uit dat hij dan wel terug was van Cannes, maar dat hij met zijn vrouw iets ging eten voor haar late Moederdag.

Kolder en Klodder fronsten meteen de wenkbrauwen. “Iets gaan eten?” vroegen ze zich in stereo af. Die vrijdag was weer net de dag voor het verlengde weekend  van Pinksteren, als de minister dan niet thuis gaf, kon hij wel eens de vurige tongen van nieuwe erkenningen bedoelen! “Maar ik kan natuurlijk mijn gezant Jan Spier naar Brugge sturen om het op te lossen” had Svengaboy nog gezegd. De vorige keer dat zoiets gebeurde was het uitgemond in de Guldensporenslag, de nationale Stella Artois was toen verslagen door de Brugse Witte, in de boeken van Nero!

Quickie

“In Kortrijk staan twee burgervaders tegenover elkaar” meldde DJ Terriër weer. Zou er nog een aanval komen uit Frankrijk, via Moeskroen misschien? Wasabi FM had vorig jaar de studiogebouwen verlaten, een andere enthousiaste groep had daarop de geschiedenis van Radio Gemini verder geschreven, en meteen de Nobelprijs voor de Radioliteratuur in de regio in de wacht gesleept. De prijs werd overhandigd in aanwezigheid van de burgemeesters van Kortrijk en Zwevegem, die zich speciaal hadden vrijgemaakt op Twitter en Facebook.

Burgemeester Quickie van Kortrijk opende strijdvaardig. “Het is een schande dat mensen van goed gesubsidieerde omroepen veel meer pensioen krijgen dan mensen van lokale radio’s, die dag en nacht moeten zwoegen om rond te komen” zei Quickie bij de uitreiking. Het leek daarmee of hij was overgestapt naar de partij van de Eerste Mei, en hij ging natuurlijk lijnrecht in tegen zijn  partijgenoot Svengaboy. In een vorig leven had Quickie dan ook nog zelf de radiopensioenen bepaald, op dat ogenblik waren er echter geen gemeentelijke verkiezingen.

Moeder Vooruit

Ondertussen was er opnieuw nieuws uit de Commissie Mediaklinker. “De verloren vraag van Katia Segers is weer opgedoken” meldde DJ Terriër ter plaatse. Katia Segers werd wel eens de Moeder Vooruit van de Media genoemd, haar vraag over NRJ bleek enerzijds geschrapt en ook enerzijds zelf afgevoerd. Anderzijds bleek de vraag overbodig: de VRM moest zich daarover immers uitspreken, maar daar bleek NRJ nog niet officieel te bestaan! Na de vraag van Moeder Vooruit verdween nu ook het antwoord onder de radar van het kabinet!

De laatste tijd verdween er wel meer in mediazaken. Zo waren er vorig jaar aanvraagdossiers verdwenen, vlak voor ze konden worden erkend. Onlangs nog verdwenen zelfs de advocaten van Medialaan, en dat zó lang, dat ze niet meer tijdig hun verklarende nota’s konden indienen in een procedure voor de Raad van State. Uiteraard kon de Raad dan niet anders doen dan niets doen! En waar was die klacht van TOPradio over Bruzz ook al weer gebleven? Sedert Jurgen Verstreken daar was verdwenen was er geen informatie meer live naar het kabinet of naar het Paleis doorgebeld.

Gebroken lans

“Zegt de minister niet ja en neen tegelijkertijd?” klonk het plots. Was zijn goed-begrijpende vrouw weer op een nieuwe reis naar het buitenland uitgekomen? Vaderdag kwam er immers aan op 10 juni, en de minister zei wel eens dat hij de vader van alle omroepen was. Dat was snel vreemd gegaan, Hit! was aanvankelijk ook erkend als zijn wettige radiozoon, doch uit het DNA onderzoek was later gebleken dat hij daarvoor niet genoeg Flair had. Een radiozoon die niet in de toren van de Koepel van Koekelberg durfde te klimmen? Dat kon geen afstammeling zijn van Svengaboy!

“Ze zeggen dat de minister de lokale radio’s weer van DAB+ gooit” meldde DJ Terriër. De minister kwam zelf tussen: “Hoe kan ik in godsnaam iets eraf gooien als het er nooit heeft opgezeten?” vroeg hij een beetje meer dan licht geïrriteerd. “Uw lans was ook al gebroken voor ge ze wou breken” dacht Kolder. DAB+ zat immers vol. Achter de schermen waren spindoctors  volop nog namen aan ’t bedenken voor nieuwe DAB+zenders, zoals MNM Marathonradio, Langzullenwelezen, en De Zwaarste van StuBru. Het moést vol zijn…

De boot is vol

Ondertussen versloegen de Anderlechtse ratten de Brugse Motten met een 1-2 op eigen veld. Het frequentieplan van play-off 1 was meteen neergesabeld door ‘un bonjour de Bruxelles’! Goeiendag! “De boot is vol” zong Drs. P. “Heen en weer, heen en weer, stap niet in de boot, hij is vol!”. Inderdaad Drs. P., ‘Blijf aan Wal’ zeker? Zoals de hit in 1974? En die hit toen niet alleen…


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx