RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder (21)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Soldaat paraat

De week begon slecht op de dienst Mediacontrole. Walter Grootaers had gebeld, en Klodder wist meteen dat de beroemde inwoner van Lier even luid kon roepen als lachen. “Ik vil je, blijf bij me… uit de buurt!” had Walter aan de telefoon gezongen. Daarmee veranderde hij de tekst van de oude kreunende hit meteen in een ‘terroristisch’ lied. Klodder was in geen tijd van zijn melk, de Vlaamse schlagerwereld reageerde al dat hun gedachten bij de familie van de zanger waren. 

Walter was immers danig in zijn groot-aers gebeten. Als soldaat, die ooit in het Duitse Soest was geboren, vocht hij op zo’n momenten voor zijn volk. Hij had als jonge politicaster al voor de liberale Tiere-Lierenaars gestreden, als echte stamper voor de ballentrappers van SK Lierse, en hij had het hele televisiezootje danig overhoop gezet als een echte Big Brother. Wie kon dat repertoire voorleggen? Hij had zelfs Kurt Van Eeghem getrotseerd, de man die tijdens zijn presentatie op televisie altijd met handen en voeten meepraatte.   

Coene(n)

Deze keer zat het er ‘big’ tegen in de radiowereld. Walter had geen moment getwijfeld, zoals het een oude rukker uit de tijd van de Rock Rally paste. De zanger kwam op voor de fans van zijn commerciële radioflirten: de club Walter, van Donna tot Nostalgie! “Wie denkt die onnozele bal uit het Expojaar, die och-gottekes een studiootje huurde in het Leugenpaleis, en zijn brede kont daarna in het netwerk van Studio Brussel en Donna zette, wie denkt die boer Coenen wel dat hij is?” had Walter aan de telefoon gevraagd.  

Als volzin mocht dat er al zijn, en als plaatsing van nostalgische televisieseries eveneens: boer Coene was immers de koppige boer uit de heren van Zichem, het tegenovergestelde van de mannekes van plezier. Akkoord, het was dan zonder ‘n’ geschreven achteraan, en Walter bedoelde eigenlijk Mark Coenen, de net-baas die op zijn 56e bij de VRT tegen het canvas was gegaan. Daarna was hij in een zwart gat van vijf minuten gevallen, tot hij de ingangsdeur van de Hogeschool PXL in Hasselt had gevonden. 

Net-werk

Dat was niet moeilijk geweest, de school had op de gevel een slogan hangen: ‘de hogeschool met het netwerk’. Aangezien Mark veel ervaring had met het ontkoppelen van netwerken, zoals Klara en Ketnet, zou hij het ideale opleidingshoofd zijn om Journalistiek te ontkoppelen van de sensatie. Coenen had daar meteen een voorbeeld van gegeven: hij nam deel aan de Slimste Mens en liet zich na vier deelnames buizen uit protest tegen het volkse programma. Sommigen beweren zelfs dat hij achter de aanslag op gebruik van laptops in de hogeschool zat, die netwerkfeiten zijn echter onvoldoende bewezen. 

De afgelopen week had DJ Terriër vanuit het radioveld grote hilariteit gemeld. “Volgens de eerste berichten zou er een aanslag zijn gepleegd op de playlisten van de meeste omroepen” had DJ Terriër via DAB+ gemeld. Zouden de Russen nu ook al radiocomputers hacken? Het bleek veel erger te zijn. De hogeschool PXL had naar jaarlijkse gewoonte een dag waarop de studenten mochten uitbreken. Alle andere dagen mocht hun directeur, Ben Lambrechts dat, die dag ook alle studenten en leraars. Het diensthoofd Journalistiek had zich daarop verstopt in een Trojaans paard, en de playlisten van alle radio’s aangevallen. 

De Selector

Oh oh oh ooh! Onder het spelen van ‘Ik Dans Wel Met Mezelf’ had de moraalridder Coenen alle hopeloos terugkerende liedjes op de radio te kijk gezet, met nummerplaat en al! “De grote boosdoener was een ska-liedje van The Selector” had Mark Coenen geroepen door de mond van het Trojaanse paard, alsof het een megafoon was. Daarna zong hij: ‘It’s Just The Same Old Show, On My Radio’… Hij citeerde zelfs Walter Grootaers: “En opnieuw en opnieuw en opnieuw, en opnieuw!” De zanger van de Kreuners minimaliseerde echter, “Wie kan het wat schelen, zo zijn er zo velen”. Hier was duidelijk een zaak aan ‘t ontploffen. 

“Jan Hautekiet had altijd iets van Donald Fagen in zijn keuzelijst” riep Mark Coenen weer door de megamond van het paard. Er kwam niet veel applaus, tot het opleidingshoofd uitlegde dat dit één van de vlinders was van Steely Dan, op de muziek van die groep vrijde iedereen in de jaren zeventig, omdat hun hit ‘Do It Again’ heette. Het oorgasme werd echter meteen veel minder toen Coenen nog uitlegde dat het misschien wel ‘Weather Report’ kon zijn geweest, die door Hautekiet altijd werd gespeeld. Hallo Hautekiet? 

The Kinks

Walter Grootaers had daarop gebeld. “Dat is toch in Brussel moeten zijn en uitstappen in Schaarbeek?” had hij gezegd en daarna zo hard gelachen dat iedereen plots doorhad dat dit wel eens een schuine mop kon zijn! “Het enige wat die Walter Grootaers altijd veranderde was een ander nummer van The Kinks” brulde Mark Coenen weer door de paard-ofoon. Het werd eerst heel stil rond de Zimmertoren in Lier, daarna galmde de kreet van de Kreuner als vanouds over de hele grote markt daar: “Godverdomme, Chris Lomme!”

Walter had met zijn groep alle riffs van Chuck Berry tot Keith Richards van de Rolling Stones nagespeeld, hij had de liedjes van de Nederlandse Tröckener Kecks en de Duitse Black Föss in het Vlaams vertaald en hier nog veel beter gemaakt. Hij, Walter de Groote, zou toch wel het verschil kennen tussen Lola van The Kinks en Zwarte Lola uit de stripteasebar zeker? Wat kwam die scheet van een beterweet hem dan vertellen? “Nee, oh nee, niet met mij!” riep Walter en zijn fanclub volgde hem  tegen Coenen: “Hij is jong, zooo jong!” riepen ze.

De Reclamebox

De oorlog was verklaard. Sarah Van der Speeten was daar eigenlijk al mee begonnen, hij had een enquête gedaan of er voortaan 50% nieuwe muziek moest gespeeld worden in een weekend dat al begon op vrijdagmorgen. De redactie van Medialaan zette het meteen om in een nieuwsbericht op haar zenders: “45% van de ondervraagden heeft op de enquête geantwoord, 5% weet het nog niet” legde Sven Ornelis uit. “Hoe zit het dan met de overige 50%” had de reporter van Belga gevraagd. “Die waren niet huis op dat ogenblik” zei Sven, hij won daarmee de prijs van de meeste fantasie die dag. 

“Met de Reclamebox van Roxx” zei een computerstem. Het bleek een elektronisch bericht te zijn van het nieuwe digitale rockstation op DAB+, of beter gezegd: een bericht over hen. Het kwam van de directeur van IP Radio, die in naam van Jeroen Gorus al zijn familie en vrienden begon te danken, en tevens een uitnodiging verstuurde naar de rockende doelgroep: de hoger opgeleide kantoormens, die tijdens de werkuren zwijgt. Mark Coenen kreeg meteen een idee voor PXL, en een nachtmerrie van weer een Selector in da rock house. 

Weggeven!

“Wij maken niet alleen radio, wij geven hem zelfs elke dag weg!” liet radio PROS op de ouderwetse manier van fix it, fax it weten! Zo’n nostalgisch bericht over cadeautjes op een internetradio heeft iets, zeker als  ze voor Moederdag ook nog een maand lang op FM mochten, met elke dag een boeket bloemen. Vrouwenradio Hit! moet toen een echte zenderinzinking hebben gekregen. Radio Scorpio wou nóg beter doen, een lekker ouderwetse beurs met vinyl, cd’s, dvd’s en casettes. De hot dog was weer helemaal terug! Scorpio Leuven was weer back to basic, in Leuven mocht het immers niet (e)RG(e)R meer worden. 

“Pa pa pa pa pala la laaa” zong Walter Grootaers weer. Kolder ging meteen verder, “’t Is altijd hetzelfde lied, ze willen wel maar kunnen niet”. Zij kende dat nummer ‘Gezellig Samenzijn’ nog van ’s Nachts Kouder dan Buiten’, een album dat ze vaak onder de blote hemel had gespeeld. “Het wordt ook geen zomer dit jaar” schreef Het Laatste Nieuws daarop. VTM trok de stekker uit de zonnebank van ‘Twee Meisjes aan het Strand’, en Eén zou het bij de Selector van een zomerhit en de Vlaamse Leeuw houden. De tijden van Tien om de hele dag Blankenberge te Zien zijn echt wel voorbij. 

Zeeslag

“De muzikale zomer moet van de radio komen” schreef HLN verder. “Wij tweeën, hier samen, het hangt in de lucht” deed Grootaers rustig verder. “Als nu maar” begonnen Qmusic en Joe… De weersvoorspelling voor de zomer was nu al schitterend, ‘Nu, nu of Nooit’! Q ging naar zee, Joe zou aan land blijven. “De koers en de zee is van ons!” riepen Kim Debrie en Radio 2. Zij mag in de zomer haar verjaardag daar gaan vieren, en nodigde meteen ambiance uit de muziekwereld en de Ronde van Frankrijk uit voor Plage Préférée, op zomerse werkdagen. 

Bretoens

“Binnenkort gaan de FM-zenders toch op de schop” zei Mark Coenen, “een frats van Gatz”. Kolder schoot meteen wakker. “Waar zit Svengaboy eigenlijk?” vroeg ze aan Klodder, ze had weeral de hele week niets gehoord van hem. “Hij is een weekend lang Bretoens aan ’t worden” zei DJ Terriër die hem met de wielertoeristen had zien vertrekken, vanop het veld rond Brasserie Le Central in Jette. “Bretoens?” vroeg Klodder, “dat is het Catalaans van Frankrijk, een dialect dat niet erkend wordt”.  Het woord was genoemd, erkenning. 

“Is er al witte rook in verband met de erkenningen?” vroeg Koen van Reeth op de Fietsbook van Svengaboy. De minister demarreerde echter nog niet vanop het Franse eiland, “Nog in behandeling bij administratie” schreef hij terug. “Voor de komende weken”, er nog bij. Dat schreef Kate in Engeland ook, ondertussen zijn er al foto’s van de kleine! Louis, zo hadden ze het nieuwe Engelse prinsje genoemd. In ’t Bretoens zou dat Loïc zijn, zoals Loïc Nottet, onze Eurovisiezanger, die in 2015 vierde werd en daarna een Award won op MTV. 

Stapelgek

“De kans dat mijn zoon zo zou heten is kleiner dan dat Panama wereldkampioen wordt” liet Mark Coenen nog weten. Daarop ging Jan Hautekiet nogmaals op pensioen. De Britse prins Louis kreeg ondertussen een kameel als eerste geschenk en Walter Grootaers zong lustig verder: “Ik word stapelgééék!”. Hij was niet de enige. 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx