fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder (20)

Verandering van spijs doet eten. ‘Mooi’ dachten Ben Bode en Hugo Vanvlaenderen, twee van onze gewaardeerde columnisten. En prompt werd besloten dat ze hun ‘dag van verschijnen’ maar beter konden omwisselen. Vanaf deze week doet de ene het dus op woensdag en de andere op maandag. Of omgekeerd. Al maakt het over de lengte van een hele week niet zoveel uit. Beide heren blijven op post en hun ‘zieleroerselen’ de wijde wereld insturen. 

Verhuisd

Die ochtend op de dienst Mediacontrole. “Zijn we verhuisd?” vroeg Klodder toen hij eindelijk zijn kantoor had gevonden. Ze waren verhuisd. Eindelijk! “Het was toch veel te druk rond ons” herhaalde Kolder het nog eens. Klodder wist het. Mediacontrole was al druk genoeg, dat er regelmatig een Bode in de weg liep, of een Hans naar nostalgie zocht, tot daar toe. Elke emmer heeft echter zijn druppel, en trop is teveel, teveel is trop, dat had VDB destijds al gezegd.

VDB, dat was in de tijd dat het op de ministeries allemaal roze balletten en maneschijn was. Paul Saucisse was toen in zijn kwaadste pijp naar de pers getrokken. “Is ’t voor lopende zaken?” had de actuele journalist gevraagd. “Neen, ’t is voor vliegende zaken” had VDB geantwoord, en hij kocht met een ontslagnemende regering nog snel nieuwe Mirages om overal nog sneller te kunnen zijn. Zoiets zou Svengaboy moeten hebben dacht Kolder, ze had hem immers al een paar weken niet meer gezien.

Trop teveel

Anderen wel, en die kwamen niet altijd op afspraak. Vorige week was er zo nog iemand binnen gekomen, zonder aan te kloppen! “Ik ben René en ik doe ook mee” had hij gezegd. Ja, en dan? had Kolder gedacht, er was niet eens plaats voor hen beiden, met drie was dan trop teveel. “Er staat nog een hele afdeling leeg op de Maandag-verdieping had de minister laten weten. Zogezegd zo verhuisd, dat weekend werd alles versleept en die ochtend konden ze beginnen op maandag.

Brugdag

“Moeten we dan niet oppassen voor koffers die hier blijven staan? Vroeg Klodder. Hij wist dat JLB (soms) naar zee ging op zondag en als het dan laat werd… “Het komende weekend gaat hij liefst niet te ver weg”, antwoordde Kolder, “naar goede gewoonte maakt de minister een dag voor een feestdag weer nieuwe erkenningen bekend”. De feestdag van 1 mei kwam eraan, een dinsdag dat jaar, en dan was maandag een ideale brugdag voor een heel lang weekend. Zo’n vrijdag daarvoor, dat was toch de favoriet van Svengaboy voor erkenningen?

“Zou hij ook nu weer?” vroeg Klodder al met een halve zin. “Hemelvaartsdag zou midden in de week zijn” reageerde Kolder, “anders zou het de vrijdag van Pinksteren kunnen worden”. Pinksteren viel op 20 mei, een weekend met een extra maandag en alleman naar zee, dat waren de dagen dat het Svenga-virus kon toeslaan! Het kon natuurlijk ook dat Svengaboy radicaal zou kiezen tegen de Dag van Werkloze Radio Arbeid, op 1 mei. Even een signaal geven, maximum 100 watt en liefst afgezwakt tot 10 of zo, maar toch een signaal!

Collega’s

“Als het volgende vrijdag is dan kent TOPradio meteen zijn nieuwe lokale collega’s” zei Klodder. Hij had gehoord, van iemand die het gezien had, dat TOPradio die week de FM-band weer zou innemen. Veel nieuwe stadsradio’s zouden er niet bij zijn, die waren niet door de mathematische voorselectie geraakt. Misschien had Gert Boulet deze keer de kopieën verkeerd samengeraapt? Aartselaar en Antwerpen leek toch veel op elkaar? Of Hove en Heverlee? Dat waren geen bestuurdersfouten, en mochten dus niet hersteld worden.

Monitoring

“Hoe zit het met de monitoring van de radio’s” vroeg Kolder. “Sedert 27 maart is er geen nieuws meer” antwoordde Klodder. Hij legde uit dat er sinds 3 januari al 216 reality-checks waren geweest. In een mediawereld waarin men het nieuws vult met enquêtes en statistieken is dat snel omgezet naar 72 per maand, of ongeveer 3.2 per werkdag. “Is dan alles een beetje reëel in het radiolandschap?” vroeg Kolder.

“Nee!” antwoordde Klodder kortaf. “Er zijn bijvoorbeeld een week lang geen controles geweest in februari. Nu hebben ze blijkbaar weeral de hele maand vrijaf!”. Ja, die feestelijke erkenningen van de minister, met overwerk als iedereen op vakantie was of kon gaan, dat begon natuurlijk wrevel te geven bij het team. “Misschien waren dat tijdelijk aangeworven beoordelaars?” probeerde Klodder toch nog. “Zeg zoiets maar niet als de minister er bij is” zei Kolder snel.

Evaluatie

Svengaboy wou het woord ‘beoordelaars’ niet meer horen sedert er een Excel file was doorgegeven, met auteur en al. “Spreek maar van evaluatie” had hij daarna gezegd, goed wetende dat dit het Franse woord was voor beoordelaar. Het klonk beter, en het legde een ander accent. Sedertdien werden er tussen de dienst Mediacontrole en de VRM daarover grappen gemaakt, zo van ‘Wie is er nu op de radio?’. ‘Eva Luatie’ zei de ander dan.

Andere Eva

Het was ook een interne hulde aan die andere Eva, Daeleman die eind vorig jaar van de MNM studio naar haar yoga-mat thuis was gestapt, met haar boek over de hond Olaf en een burn-out onder haar arm. Klodder was daarmee begonnen, hij was een hevige fan van haar als radiomaker. Als ze op MNM kwam begon hij al te zingen “Zij heeft alles wat iedereen wil, elke dag vertelt men mij…”. Zingen was een groot woord, hij ‘kreunde’ het meer.

Nu mistte hij Eva. ‘Radio is niet meer hetzelfde’  had hij een dag gezegd en sedertdien zette hij altijd The Scabs op als hij zich eens wou uitleven. “And there’s nothing on my radio, so bye bye world… “. De hele afdeling kende dat lied al. Het was zelfs al zo erg geworden dat iedereen het ook anders herhaalde. Zo van ‘Wat gaat ge doen?’ en dan ‘There’s nothing on my radio’ en dan gingen ze een koffie halen. Of naar huis! Bye Bye World!

Een jaar tijd

“We kunnen dat misschien eens naar de minister sturen?” had hij ooit voorgesteld. Niet voor zijn koffie op kantoor, of zelfs om Eva terug te halen. Gewoon, omdat er nog zoveel vergunningen niet waren opgestart. “Ge weet toch wat hij dan weer gaat antwoorden?” had Kolder hem toen gevraagd. Dat wist hij. ‘Ze hebben een jaar tijd!’… Pfff, de Franstalige kant van Svengaboy domineerde toch hoor. Demain! Mañana, Tomorrow… Zelf moest hij alles altijd direct hebben. Yesterday! 

Z33 in Milaan

“Waar zit de minister nu eigenlijk?” vroeg Kolder. “Die was toch in Milaan?” vroeg Klodder. Als er beurzen waren dan vinden ze altijd wel een reden, dacht Kolder. Ze nam contact met DJ Terriër, de man in het radioveld. “Ze zijn terug hoor’ antwoordde die, “hij was in het gezelschap van Z33”. Kolder viel bijna achterover. “Heeft die nu weer een nieuwe BMW?” vroeg ze. Ze vergiste zich echter, Z33 was niet de BMW Z3 of zo, maar het Huis voor Actuele Kunst in Hasselt.

“De minister is in het gezelschap van de staf van het Huis” vulde DJ Terriër aan, “de artistieke directeur is Jan Boelen en de Zakelijke directeur is ook Jan Boelen. Dat zal een tweeling zijn” meende hij. Kolder had het persbericht wel gezien daarover, ‘Met het bezoek aan Milaan wil ik de nood van de vormgevers beter begrijpen’ had Svengaboy gezegd. Ja, had ze gedacht, de vormgevers van de radio zitten veel korter bij maar zo’n bezoek kon er niet veel meer af.

Buitenspelen

“De minister was eerst nog gaan buitenspelen in een school” zei DJ Terriër nog, “hij was naar Anderlecht gegaan”. Hoe kon het ook anders, een supporter van RWDM kon het toch weer niet laten om even te gaan lachen met de ‘mauves’. Ander-lacht! “Het valt wel op dat hij altijd in Brussel blijft” zei Kolder. “Dat is toch normaal” had Klodder geantwoord, “anders kan hij zijne radio niet meer ontvangen”.

“Die Bruzz, die krijgen ooit nog een landelijke frequentie” voegde hij er nog aan toe. ’t Begon stilaan plezant te worden in de grote steden, de ene radio van Brugge, de andere van Brussel, nog ene van Mechelen, het cultuurcentrum van Hasselt mee naar Milaan… Een mens zal maar in Leuven wonen tegenwoordig. ‘Die lopen er precies voor spek en bonen bij in cultuur?’ dacht Kolder op kantoor. ‘Waar ligt dat ergens, Leuven?’ dacht de minister op dat zelfde moment. Het leven kon toch heel anders zijn. In Milaan!


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in satire
Gastcolumn: Nog steeds dichte radiomist

Kolder en Klodder (19)

Plaatje maar weer (13)

De Zaak Natsie (2)

Kolder en Klodder (18)

Plaatje maar weer (12)

Sluiten