fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kolder en Klodder (19)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening

Koffie en Kaas

Het was rustig in Vlaanderen Radioland. Een pak omroepen was het tweede trimester begonnen met de aankondiging dat ze binnenkort echt zouden beginnen. Na drie maanden nadenken komen soms ideeën, al waren die drie maanden er voor sommigen al negen. Dat was het voorlopig, over naar de studio? Voor Kolder en Klodder was dat naar de afdeling Mediacontrole, het kloppende hart van de hele radiowereld!

Wachtende mensen, aan een langzame koffieautomaat op de afdeling, komen niet alleen op ideeën, maar soms ook op smaak. “Weet ge dat nog toen Armand Schreurs reclame maakte voor de Nederlandse Beemster kaas?” vroeg Kolder. “Lekker, echt lekker!” voegde ze er zelf al aan toe, terwijl ze een cappuccino uit de machine haalde. Het moest eigenlijk ‘ech… lekker’ zijn, want de reclame kwam uit een ‘ver’ Limburg, zonder ‘t’.

Met of zonder thee

(h)Esselier Armand Schreurs was altijd een grote promotor geweest van de eigen taal, op radio en tv. In zijn geboortestad, werd de naam van de Limburgse hoofdstad nooit met een ‘t’ uitgesproken, daar werd Hassel gezegd. Voor de kaas was dat ook ‘ech lekker’. Geen ‘t’. Zoiets is ver van vreemd, want vreemd genoeg werd in het ‘verre’ Hasseltse dialect over BrusselT gesproken, mét een ‘t’. Ik drink geen t, gij drinkt altijd thee!

Sportkaffee

Armand Schreurs was nog iemand uit de tijd van het begin van de vrije radio. Toen in Hasselt de eerste testuitzendingen in de ether kwamen ging Armand Schreurs op Sportkaffee bij Radio 2. In die tijd werd er nog over en weer een ‘ech’ lekkere koffie gedronken in de media. Armand ging wel eens langs bij de vrije jongens van de niet openbare radio in Hasselt, en kreeg blijkbaar ook zelf bezoek van ‘Hollanders’. 

Misschien had hij die ooit wel eens gebeld voor één van zijn fratsen bij ochtendkuren op Radio 2? Armand was geen onbekende in Nederland, hij zat er wel Langs de Lijn bij de NOS, maar ook voor een microfoon om verslag uit te brengen over het Belgische voetbal. In die tijd was dat nog over het spelen zelf, veel minder over valpartijen in de wedstrijd. De schwalbe was toen misschien dat het soms een beetje spannender werd gemaakt, door wat te overdrijven op radio en tv. 

Alle kleuren

Armand Schreurs had natuurlijk ervaring opgedaan in zijn typetje als Jacky Spaas, een zogezegde chauffeur van de minister. Die tijd was anders, toen kon de chauffeur van de minister nog overdrijven, nu doen de ministers dat zelf. Hij was ooit zelf in de politiek gestapt, de CD&V boer Vandeput die bij de liberalen opkwam! Een half jaar, en 12.000 stemmen, later was hij het al beu. Lachen in de politiek moet toch anders zijn dan op de radio of in een show. 

“Er is beweging” stuurde DJ Terriër vanuit het veld. Zo’n bericht valt op als het tijdens een late winterslaap, na Pasen, binnenkomt via DAB+. “NRJ start dit najaar op Vlaamse FM” liet DJ Terriër nog weten. Hij had waarschijnlijk opnieuw energietabletten  gezien op Vlaamse wegen, iets zoals de Dextro Energy vroeger, de opvolger van Aspro bruis op Radio Luxemburg. In die tijd was het geen probleem om wat wit poeder te nemen, tegenwoordig zijn die te zoet geworden. 

Energie? 

Kolder was niet echt verrast. STOPradio was van de minister mogen herbeginnen, daardoor konden ze de ‘S’ weer laten vallen. Dan is het geen verrassing als ook S-radio die S laten vallen, zeker als dat al maanden in de nieuwsberichten staat? “Is het dus toch NRJ geworden?” vroeg ze. Het was al lang de vraag of het nu een Nederlandstalige of een Franstalige benaming zou worden. Energie vs. Énergie. “Of een Engelstalige” zei Klodder. Het is immers ook Energy in het Engels.    

Het ging over de afkorting van de radionaam. De Franse radiogroep besliste ooit om er een fonetische omroep van te maken, daarom werd de radionaam afgekort tot N-R-J, de G wordt in het Frans immers met ‘zji’ uitgesproken, zoals de J. De S van S-radio wordt hier dus vervangen door drie letters, met een Franse ‘zji’ dan nog, als uitzondering. Mocht zoiets wel van de VRM? 

De J van Vlaanderen 

“Da’s ech ni lekker!”  riep Armand Schreurs plots door de DAB+ veldpost in Hasselt. Als frivool radiomaker wist hij die dingen natuurlijk goed staan, hij had ze vroeger wel eens nodig gehad voor zijn kuren in de ochtend. “In Hasselt zeggen ze ook ‘(d)zji-je’ zie Armand, dat is dus eigenlijk een Limburgse radio. N-R Dzjie-je!” Armand kreeg als boer Vandeput zijn pjaard niet stil in Alken aan de lichten, maar hier had hij gelijk. In Limburg betekent (d)zjie-je gewoon ‘gij’. Radio Ener-gij!

“Da’s nog ni lekker” riep plots een West-Vlaamse stem , eveneens via de lokale veldpost. “Wij zeggen in de Vloanders ‘akkerdjie’. Dan is dat ook een Oost- en West-Vlaamse radio”. Het begon ingewikkeld te worden, dacht Kolder. Plots telefoon. “Het is met Christianne van Radio Minerva” zei de stem, “De Frank laat weten dat ze ook al lang akkerdjie zeggen in Antwerpen”.  De Frank is Boekhoff, voorzitter van de senioren en iemand die nog alle vrouwen een hand gaf. Dan zou het wel waar zijn. 

Vier van de vijf

Plots had Kolder ook door wat die S in S-radio betekend had, die stond gewoon voor S-tilte! Nu ze de naam officieel hadden veranderd was die stilte voorbij, in reacties toch al. NRJ had ondertussen al vier provincies gewonnen voor de Franstalige J in de nieuwe naam. “Op Vlaams-Brabant moeten we niet wachten” zei Klodder, alsof hij gedachten kon lezen, “de minister grijpt daar soms zelf in om namen toe te kennen. 

Svengaboy had nog niet zo lang geleden een zoektocht georganiseerd in de hoofdstad Brussel. Het was de bedoeling om daar een lokale radio te vinden voor de Vlaamse regering. Net gemakkelijk als er maar één frequentie overbleef, omdat alle andere aan Franstalige omroepen waren weggegeven. Gelukkig had de minister voor BRUZZ nog net voor de jaarwisseling een AED apparaat gebruikt, en ook een nieuwe griepaanval bij de Raad van State kunnen afhouden via STOPradio, met een CPR. 

Trek de Voice!

“Heeft het allemaal nog wel zin?” vroeg de West-Vlaamse stem weer via DAB+. Het bleek de stem van Mark Hallez te zijn, de MENTor van Vlaamse radio op tv. “ Als Voice Track het hele model is” vroeg hij, “wie controleert dan of dat non-stop is of niet?”. Rudi van Vlaanderen wou dat direct doen, alleen wou hij niet zeggen waarom. De hele radiowereld was verwonderd dat Rudi niet eerst zei ‘Kus mijn uure, luup noar de fuure’ en dan nog zoiets van ‘opbloaze’ en van ’t soepapken’.  

Een Rudi die niet eens zei waarom? Zou dat nu ook al de nieuwe stijl zijn geworden in de radiowereld? een manier om achteraf te kunnen zeggen dat een papieren vliegertje helemaal niet zo belangrijk was als F… 35 andere? De discussie verschoof snel in de richting of de televisieradio van MENT wel echte radio was. Natuurlijk is zoiets een open kans om tegen te scoren want Voice Tracks zijn op tv niet eens te zien! 

Assistant Referee

De bal ging volop rond in het radiolandschap. Voor alle zekerheid vroeg Klodder nog even naar de situatie in het Antwerpse. “Nu ik u toch aan de lijn heb” zei hij tegen Christianne van Radio Minerva, “ligt uwe radio aan de kant van de Great Old of aan die van Beerschot?”. Klodder had immers gehoord dat supporters daar na de voetbalwedstrijd soms wilden verder spelen. In Duitsland haalden ze de spelers zelfs al terug uit de kleedkamer, voor een videopenalty. 

“Geen probleem” zei Christianne, “hier zetten ze soms ’s nachts enkel een penalty onder de auto’s van medewerkers, maar overdag zijn de meeste lokale radio’s hier nog stil”. Het frequentieplan had dan toch gewerkt, overdag was de rust wedergekeerd. Er hingen natuurlijk overal camera’s, de bewaking van een stad vroeg ook niet of het Voice Track is, of niet, zelfs niet of het syndicated was. ‘Wij hebben hier enkel een Sint-Anneke’ had Lou Van Put daarop toen gereageerd. 

De Filmvoice T(r)ack

“Hadden ze vroeger maar camera’s gehad in Playa de Aro” zuchtte een lid van het filmcomité van Sylvain Tack. De commissie had het voorstel voor de film door  een mathematische jury laten berekenen, en die vonden het ‘entertainend’. Zoiets kon natuurlijk niet, subsidies voor entertainment in radio zijn enkel verkrijgbaar in de hoofdstad Brussel, en dan nog via een zoektocht van de leden van de Vlaamse regering zelf.

The End? Dat leek eerder dichtbij voor de Nederlandse zanger Dotan. De Mediapolitie had onderschept dat hij valse profielen gebruikte op sociale media. Eerst wou de zanger nog verwijzen naar onze minister Svengaboy, die had vorig jaar in september immers ook een bericht rondgestuurd dat hij ‘positieve signalen had gekregen’ voor de netwerken, en dat het anders ‘te nemen of te laten’ was? Dat was echter geen Hit! geworden, en dus zocht Doran een andere uitleg. 

18 april

“18 april, we kunnen het toch proberen?” zei hij eerst nog met een Veronicastem. Daarna gaf hij snel toe dat hij verblind was door een straaljager in zijn hoofd. “18 april is buitenspeeldag” reclameerde Svengaboy meteen via DAB+. Hij had zes Vlaamse kinderzenders zo ver gekregen dat ze die dag hun scherm zwart zouden laten, een hele namiddag lang. Kinderen konden dan buiten gaan spelen en het tv-landschap zou daarmee gelijkgeschakeld worden met het actuele beeld van lokale radio. 

Deur gesloten

“Buiten spelen?” vroeg de SARC. De Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media wordt wel eens gevraagd om tussen te komen als sociaal middenveld. “Het lijkt er nochtans op dat de deur naar digitalisering voor de lokale radio-omroepen wordt gesloten” meldde SARC. Daarop liet Svengaboy meteen onderzoeken of dit geen vals profiel was van SARC. 

Hij vergat er natuurlijk bij te zeggen dat hij er zelf al twee in gebruik heeft, maar dat zal hij onlangs wel op het hoofdkwartier van Facebook hebben uitgelegd zeker? 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
René over radio (1)

Contingent gastcolumnisten alweer uitgebreid

Het Avondblad: 17 april (audio)

Sluiten