RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder (18)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening

Staatsbezoeken

Het was een beetje Paasvakantie voor de minister. Een beetje, want het werk is nooit ver weg. De minister was blij dat hij een paar dagen thuis was na zijn staatsbezoeken de voorgaande weken. Hij was in Sofia geweest, in Milaan, ja zelfs in San Francisco, in Amerika! Niet velen hadden hem dat voorgedaan in Vlaamse Cultuur.  

Eddy Wally wel. De minister had van hem geleerd, uit de oude opnames Jan Van Rompaey voor het programma Echo toen. Eddy Wally had zich laten interviewen toen hij terugkwam in Zaventem, zoiets kon je in een tijd van veel ongeloof op Facebook niet meer doen. Daarom had Svengaboy een paar persberichten uitgegeven tijdens zijn bezoeken aan Netflix, Facebook en Google. 

The Voice 

Je trekt dan meteen de aandacht van de grote wereldnamen. ‘Le petit Belge’ die even in Amerika is geweest, dat alleen pakt geen verf meer vandaag. Svengaboy kon zich ook moeilijk The Voice of Europe Culture noemen, dat was de Hongaar Tibor Navracsics, die hij wel eens in Jette rondleidde, vooral in het museum van Brasserie Le Central. Hij noemde hem dan niet Tibor maar Tuborg. 

‘Gatza’ 

Zo had Svengaboy op een avond geleerd dat zijn familienaam in ’t Baskisch bijna zout betekende. ‘Gatza’ had commissaris Tibor na het aperitief altijd gezegd, hij had gedacht dat die al teveel had gedronken en zijn naam niet meer juist kon  uitspreken. Toen ze eindelijk aan het digestief waren bleek dat hij al die tijd het zout had bedoeld. 

Een commissaris die thuis Hongaarse goulash eet is natuurlijk meer gewoon dan de lichte keuken van Sandra Bekkari op VTM. Gatz deed soms zelf wel eens bewust wat ‘gatza’ in zijn politieke discours, als het iets meer gekruid is dan hebben ze het wel geproefd! Zo deed hij vanuit Silicon Valley in San Francisco ook het zout in de erwtensoep van het doorspoelen van reclame op televisie. 

Een wild card 

’t Was er midden op! BRUZZ had hem laten weten dat zijn naam in elk nieuwsbericht minstens zeven keer werd genoemd. Ze deden dat sinds hij hen een wild card had bezorgd in de lokale radiowereld. Daar zat zelfs een vette cheque aan vast en bij de overhandiging daarvan had Svengaboy tegen de verantwoordelijke gezegd ‘Vergeet mijne naam nu niet he’. 

Dat hadden ze goed onthouden bij BRUZZ. Het record lag voorlopig op twaalf keer zijn naam in één bericht. Dat was toen STOPradio geen erkenning meer had gekregen. ‘STOP blijft’ hadden die toen geroepen, maar Svengaboy was langer gebleven. Elke keer dat STOP werd genoemd moest er twee keer Gatz volgen, zo van minister Gatz dit en dat en dan afsluiten met ‘aldus minister Gatz’. 

Een goede ‘Christian’ 

Thuis was televisie kijken sedertdien wel anders geworden. Zijn kinderen plaagden hem vaak, zo van ‘Papa, ’t is Gillette op TV, moet gij dat zien?’ The best a mediaman can get! Of: ‘Nu is ’t weer Roy de CEO van Royco, mag dat weg?’ Svengaboy kreeg zijn soep van de VRM, natuurlijk mocht Royco dan weg, maar hij mocht dat als goede ‘christian’ van VTM niet zeggen. 

Bovendien keek hij ook beroepsmatig, om op vragen te kunnen antwoorden in de Commissie Mediaklinkers. Die avond keek hij naar Vier en niet alleen omdat die zender slimme reclame op maat heeft. De minister verwachtte eindelijk wat nieuws te horen over de nieuwe omroep S-radio. Die netwerkradio was al drie maanden lang zo stil als een procedure bij de Raad van State. 

Alles voor Evy

Het was Evy Gruyaert die op Vier de dans opende van Stukken van Mensen. ‘Ik zou wel weten welke stukken ik van u zou nemen’ dacht Svengaboy. Vroeger luisterde hij altijd naar Donna en naar MNM. Voor Evy deed hij alles. Hoe gelukkig was de minister toen die dartele Run-in-het-veld in december vorig jaar even weer opdook in de Warmste Week van Radio 2! 

Afscheid nemen bestaat niet, hoopte Svengaboy altijd. Toch was ze weer even weg, al kwam ze begin januari bij Nostalgie ook weer even een duo vormen met programmaleider Kevin De Geest. ‘Hou ze nu eindelijk vast’ had Svengaboy nog gestuurd naar Kevin, maar ze was weer weg. Een echte Start to Run kan je niet zomaar tegenhouden. 

Looptenues 

De minister had wel gelezen dat Gruyaert volop bezig was met een nieuwe sportcollectie Run & Yoga, bij ZEB. Svengaboy had de foto’s al gezien, en hij was cultureel zeer onder de indruk van de nogal gewaagde blote ruggen voor de looptenues. Evy zei ook in een interview dat ze haar mails wilde beantwoorden op de loopband, om zo de 10.000 stappen te halen. 

De minister zuchtte even, wat kon hij toch veel leren uit zo’n werkvakantie thuis, voor de televisie. ‘Home Office’ schreef hij dan in zijn agenda. Hij moest alleen nog een manier vinden om zijn wekelijkse sportprestaties met de wielertoeristen in Brasserie Le Central als werk op te kunnen geven. Die nieuwe looptenues, in die blote ruggen, daar zat misschien iets in!

De oude en de jonge 

Plotseling hoorde hij Mon Bernaerts in het programma zeggen “Ik zit al 45 jaar in de branche en ik heb nog maar één keer zoiets binnen gekregen”. Zou die oude snoeper hem dan voor zijn geweest? Het programma toonde echter schilderijen van mensen zoals Jan Brueghel de Jonge, de kleinzoon van Pieter Brueghel de Oude. Ze werden aangeboden door een anonieme verkoper. 

Zwangere Evy 

Svengaboy belde onmiddellijk naar zijne poulain, Zwangere Guy. “Zijt ge weer hengelen geweest in de basiliek van de Koepel” vroeg Svengaboy. Zoiets hadden ze wel eens samen gedaan toen ze nog jonger waren, Zwangere Guy had hem dan meegenomen met zijne ‘permis’ van Radio Contact. Die gaf immers onbeperkte toelating om als journalist te hengelen in alle officiële gebouwen. 

“Ik ben het niet geweest” zei Zwangere Guy, “ik zit hier als een heilige Sint-Michiel een Kwak te drinken in de Brasserie L’Ommegang, op de Grand Place in Brussel” legde hij nog uit. Vroeger gingen ze dat wel eens samen doen in La Maison du Cygne, maar die zaak had onlangs haar laatste zwanenzang gezongen op de Brusselse handelsrechtbank. 

Anderhalf miljoen 

 “Anderhalf miljoen euro” zei Evy Gruyaert plots op Vier. Amaai, dacht Svengaboy, dat is nog een pak meer dan mijne collega Philippe Muyterij sponsorde aan de krantengroep Mediahuis. Die had zich toen nog moeten verdedigen, ‘Laten uitschijnen alsof ik Mediahuis bevoordeel is niet correct’ schreef Muyterij in een persbericht. Anderen ‘benadelen’ is immers niet hetzelfde als iemand bevoordelen!

“Dat is niet genoeg voor de onbekende verkoper” zei Evy Gruyaert weer, en schakelde toen over naar reclame. ‘Moet ge die reclame van ‘Corona Direct’ zien?’ vroegen de kinderen weer. “Laat maar staan” zei Svengaboy, “ze gaan direct misschien weer bieden”. Dat gebeurde niet, en omdat de verkoop van een mathematische onbekende onvoldoende bleef krijgen, haalde ze geen erkenning. 

Evangeliste 

“Goed zo” riep Svengaboy. Zijn begrijpende vrouw begreep hem deze keer niet. “Dat is toch veel geld” zei ze, “en nog niet verkocht?” Svengaboy kon haar natuurlijk moeilijk uitleggen wat de Stukken van Mensen van Evy Gruyaert waard zijn. “We gaan die zaak op echtheid laten controleren” zei hij tegen zijn vrouw, en hij dacht natuurlijk aan de echtheid van een blote rug in een looptenue.

De volgende ochtend las hij al in de krant dat er volop onderhandeld werd met een buitenlandse koper. Zou The Voice of Europe Culture al aan ’t bieden zijn, dacht Svengaboy. Hij liet meteen zijn ‘Eva-ngeliste’ komen, dat was de dochter van Zwangere Guy. Zij stuurde zijn geloofsbrieven altijd door naar gelovige redacties. 

Topstukken

“Stuur eens een brief naar de apostelen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen” zei hij tegen de ‘Eva-ngeliste’. Hij wou dat er een schatting zou komen. “En licht Evy Gruyaert ook maar in” zei hij nog. Hij kon die ‘mooie collectiestukken’ toch niet uit Vlaanderen laten verdwijnen? Het was maar goed dat ze bij hem thuis niet gezapt hadden tijdens de Royco soep!

De ‘Eva-ngeliste’ stuurde ook een persbericht rond. ‘De minister wil geen overhaaste conclusies trekken, als de experts vinden dat het topstukken zijn dan komt dit voor de Topstukkenraad’ schreef ze in de persnota. ‘Als die een gunstig advies geven bekijken we de aankoop binnen het budget’. Dan wisten de gepensioneerden dat het op pensioen gespaarde geld goed besteed zou worden. 

Joggen

De minister wist bovendien dat hij voor de dienst cultuur op de laatste ministerraad nog eens schandalig rijk was geworden, die morgen had hij 8,29 miljoen extra gewonnen. In cultuur was er ondertussen zoveel afgeschaft dat hij niemand nog iets moest geven. Dan kon hij met een gerust geweten een paar schilderijen kopen! Zeker als die naast de blote rug van Evy Gruyaert hingen! 

Daarop belde Svengaboy naar zijn vrouw. “Ik denk dat ik naar de zomer toe weer iets meer ga joggen” zei hij. “Dat zou fijn zijn” antwoordde zij, “dan kunnen we ’s zondags terug een BBQ doen, want nu zit gij altijd tot na ’t vieruurtje in Le Central in Jette”. Dat weekend gingen ze eerst nog op werkbezoek in de Westhoek in Alveringem, 25 jaar speelpleinwerking de Wip.

Here we come! 

“De minister gaat even een demonstratie geven op een plastieken stier in een springkasteel” kondigde de presentator aan. Svengaboy liet zich languit vallen, hij hoorde mensen roepen dat Jean-Luc Dehaene dat vroeger beter had gedaan. ’t Was gelukt, nu moest hij toch dringend iets doen aan zijn ‘conditie’? ‘Evy Gruyaert, here we come!’ riep hij tegen zichzelf. Die jury zou wel volgen!  


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx