RadioVisie

  • .
    .

Kolder en Klodder (15)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening

Redelijk definitief 

Het waren woelige dagen op de dienst Mediacontrole. Toen Kolder die ochtend binnenkwam hoorde ze het ruisen van de zee. Een stem zei “De medewerkers hadden vandaag ook werkonderbreking, maar dan wel een redelijk definitieve”. Met die woorden dacht je de laatste maanden eerst aan een nieuw vleesschandaal, maar dit was de radiowereld. 

“HITfm?” vroeg ze aan Klodder, terwijl ze toch nog goeiemorgen zei. Kolder kende natuurlijk de actualiteit en omdat ze ook al wat anciënniteit had opgebouwd wist ze die ook in te schatten. HITfm was tijdelijk geschorst en meteen ook vernietigd. Er is niet altijd goed nieuws in de radiowereld, het zijn soms de hits van nu, maar ook die van toen. 

Naar de zee 

“…was niet bestand tegen de strenge wind en dat betekent het einde van de laatste etherpiraat in de Noordzee” zei een nieuwsstem nog. Kolder wist dat HITfm ooit nog begonnen was als vrije radio Noordzee in Hasselt. Via het Albertkanaal waren ze dan door de provincie én door andere provincies gevaren. Net nu ze in Oostende weer de Noordzee zelf hadden bereikt was het plots gedaan. 

Zinken 

“Zijn er slachtoffers” vroeg Kolder. De nieuwsstem zat er weer tussen: “De vier bemanningsleden werden door een reddingsboot gered”. Nu was Kolder toch heel verbaasd. “Waren die dan terug op zee gaan uitzenden en niet op internet of via DAB+” vroeg ze. Ze kon zich in deze tijd niet inbeelden dat iemand nog kou zou gaan lijden op zee, terwijl er zelfs radio werd gemaakt vanuit lege dozen. 

“Het was het zinken van de MV Mi Amigo” legde Klodder uit. Dat was in 1980, al 38 jaar geleden en dus even oud als de meeste vrije radio’s. Waarschijnlijk hadden de bewakers van het krakende radioverleden het daarom nog eens van onder de stoffelijke resten van de geschiedenis gehaald. In die tijd werd er ook al ‘Herinnert u zich deze nog’ geroepen, waarom zou dat dan vandaag niet meer mogen? 

Nooit veel gezegd

Kolder dacht toch verder aan HITfm. “Is er nog ergens nieuws over die vrouwenradio?” vroeg ze. Dat was er niet. Dj Terriër had al een paar keer vanuit het radioveld gemeld dat HITfm alle nieuws nu met Flair afhield. Ze hadden die slagzin ook niet zomaar gekozen, Kolder had het verhaal zelf ooit gehoord.

“Hebt ge mij al veel horen vloeken” had Mark van ‘t Kapelleke hem toen gevraagd. Neen, toch niet als anderen het konden horen, had Klodder gedacht. Op HITfm werd trouwens nooit veel gezegd, vloeken was dan bijna uitgesloten. “Awel, zo gaat die radio ook worden” had Mark verder uitgelegd. “Radio van nu, zoals vroeger” had hij er nog aan toegevoegd. 

De gouden glans 

Alles is simpel voor wie het begrijpt, gelukkig maakte Mark er ook een danspasje bij en riep “De Gouden Glans Straalt Af Van Uw Radio”, net als Ferry Maat ooit op die Noordzee-zee-zender. ‘Elnett Satin’ had hij daarna gezongen, de haarglans van Radio Luxemburg 208. In die tijd had zelfs Ferry Maat nog een volle kop haar, de radiovos was wel zijn haar verloren maar niet zijn piratenstreken. 

Op dat ogenblik kwam DJ Terriër weer binnen, via DAB+. “Jeroen en Koen hebben net een persmededeling gedaan over hun comeback bij STOPradio” meldde hij vanuit de beatvelden. Kolder was benieuwd, Svengaboy had al elke dag gebeld of die radio al opnieuw uitzond. Zij had hem uitgelegd dat zoiets iets langer duurde dan een debat zonder vrouwen. 

Come niet back 

“Het nieuws is dat de comeback er misschien niet  komt” zei DJ Terriër. Tja, dacht Kolder, dan is het een come niet back! De wereld van STOPradio begon trouwens stilaan op de afscheidstournee van Tina Turner destijds te lijken, weg, terug, toch weer weg, nog eens terug, enz. Je blijft op die manier natuurlijk afscheid nemen. 

Geert Boulet 

“Jeroen en Koen hebben net op Facebook bedankt voor de massale berichten” zei DJ Terriër verder. Kolder kende het, zo’n bedankje was de grootste kettingbrief op Facebook. Je schrijft vandaag bedankt, meteen staan er daar weer een paar met ‘sorry dat ik te laat ben’. ’s Morgens kon je dat dan weer opnieuw schrijven, ‘Bedankt’, en weer een paar ‘Sorry dat we twee dagen te laat zijn…

“Jeroen en Koen zeggen ook dat ze nog niets gehoord hebben van het bestuur” zei DJ Terriër. Dat vond Kolder dom. Iedereen wist toch dat als je iets met het bestuur moest regelen dat je dan bij Geert Boulet in Mechelen moest zijn? Die regelde alles! Hij had zelfs ooit complimenten gehad van Svengaboy, dat hij het zo goed geregeld had dat zijn administratie het niet meer kon volgen. 

De zes andere dagen 

Snel was hij ook, je zag dat op de Facebook van zijn radio’s. Elke keer dat iemand daar een filmpje opzette, hopla, Geert had het al gedeeld. Ge kreeg de kans niet eens om eerste te zijn, hop, hij had het al binnen. Die moest bij hem thuis nogal een verzameling hebben, nogal een geluk dat zoiets niet meer op video moest, ander smoest die aan de lopende band werken.  

Die interviews waren trouwens allemaal BP’s, bekende politici. In Mechelen zeggen ze dat Geert Boulet ooit zou willen beginnen met Stadstelevisie Vlaanderen, een netwerk op televisie. Zoiets moest te regelen zijn want Telenet zat toch ook in Mechelen? Hij had al een naam voor een politiek programma, niet de Zevende Dag, maar De Zes Andere Dagen.  

Netflix 

“Het Blauwe Kabinet meldde net dat de minister goed is aangekomen in de hoofdgebouwen van Netflix in Amerika” gaf DJ Terriër door.  Het was al langer geweten dat Sven Gatz graag in filmpjes meespeelde. Onlangs had hij een demo gemaakt als Amerikaanse president en tussendoor ook nog een City Walk in het Brusselse Hollywood: in Jette. 

Kolder wist dat Svengaboy bij Netflix ging solliciteren, hij had het in de pers al laten verstaan, maar niemand had het begrepen. ‘Dat is allemaal de schuld van die vrije radio’s’ had hij toen gezegd. Svengaboy had een schuldgevoel gekregen sinds ze een grap op de radio hadden uitgehaald toen hij nog een jonge student was. 

FM Bruxel 

Svengaboy was toen nog maar 15 jaar en in Brussel zond FM Bruxel uit, de moeder van alle Brusselse radio’s die later geld zouden kosten. Marcel Vanthilt als Max Alexander, en Dominique Deruddere als Jaak Stinkens, presenteerden er op woensdagnamiddag het programma ‘Met een Stijve Naar Het Front’. Dat was lachen, en nog eens stijf door lachen. 

“Wie heeft het monopoly doorbroken?” had Vanthilt hem gevraagd. Svengaboy wist toen nog niet dat er al radio’s waren, hij speelde altijd in de basiliek van de Koepel en daar stond nooit de radio op. “Vanden Boeynants” had hij gezegd. Die kocht immers in Brussel al alle straten op, gelijk in het gekende spel. 

Saucisse 

“Ceci n’est pas une saucisse” had Vanthilt hem weer uitgelachen, omdat Vanden Boeynants een saucissenboer was. “(Karel) Poma is de saucisse” lachte hij verder. Vanaf toen noemde men hem op de speelplaats altijd Poma saucisse. Ze hebben er jaren later zelfs een figuurtje van gemaakt in een TV-serie de Kampioenen: Boma de saucisse. 

Svengaboy had toen gezworen dat hij ooit minister van Media zou worden en dat hij alle plezante radio’s zou afschaffen. Hij was zich een paar jaren moed gaan indrinken bij de Brusselse brouwers en viel toen de ketenradio’s aan. Die hadden echter bij VTM nog onder Peter Van Dam leren zuipen, de minister lag snel onder tafel bij de Raad van State. 

“STOPradio gaat geen schadevergoeding vragen” zei Klodder plots, “ze vinden dat de minister er niks kan aan doen”. Een paar maanden geleden had Jurgen Verstreken dat nog wel anders gezegd, maar ze hadden nu toch geld over van het crowdfunden. En als er nu nog iets zou gebeuren kon STOPradio nog altijd Peter Hoogland terug terughalen. Een Comebek! 


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx