RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder (13)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening

‘Dankjewel vrijwilligers

’t Was weer herrie op de dienst Mediacontrole. Svengaboy had een bedankbericht op zijn sociaal dagboek gezet voor de vrijwilligers. Hij had het nog extra herhaald: ‘Bedankt vrijwilligers’. Zo’n ministeriële onderschrijving is een pluspunt als net daaronder al staat ‘Dankjewel, vrijwilligers’. In Brussel spreken ze anders, eigenlijk had er merci moeten staan, maar dat komt al op een bord, na de verkiezingen in Jette.

Verder was de minister van de ene Ultimaprijs naar het andere ondertekende VRT-diploma van Jacques Vermeire gelopen, tussendoor nog een brug een ‘tour’ van Taxi’s naar de ‘Nord’ gegeven, gratis Europese treintickets gaan uitdelen tijdens de staking van de NMBS, naar Sofia gegaan, niet Loren maar loeren, naar de Chinese collega,…

Belgische vlag

‘Interessante ontmoetingen op Cultuurtop Europa-Azië’ schreef hij. Dat was te zien, die naast hem op de foto was aan ’t bellen en voor hem had hij de Belgische vlag gezet! Dan begint een mens toch ergens te begrijpen waarom hij dat van Flair niet gezien had in een dossier. ’t Stond er op elk blad bij, maar in een enquête hadden ze toch onlangs nog geschreven dat politici niet alle bladzijden lezen.

Enfin, de minister was volop bezig, “Die heeft zeker nen extra asem?” vroeg Klodder half in ’t dialect, en tussen een hoop rinkelende telefoons door. Hij had de minister onlangs ook zien wielertoeristen, en een dikke trappist drinken. “Jawel”, antwoordde Kolder, het stond er: de minister was op de achtste Asem van de Culture Ministers Meeting in Sofia. In de stad dus, voor we een Metoo krijgen!

Eén kopen, één jaar gratis

Toen hij terugkwam begon hij cultuurpassen uit te delen, één kopen, een jaar gratis. Zoiets is veel plezanter dan erkenningen uitdelen zonder vermogens, voor ge daar één kon kopen was die misschien al geschorst. Svengaboy had zelfs zijne copain Geert Pourquoi gebeld, ze moesten er op toezien dat de restauratie van het Lam Gods juist gebeurde. Hij had immers de Chinezen gezien in Sofia, een verwittigde cultuurminister staat dan op zijn verfstrepen!


‘Jullie maken het verschil’

Daarna gebeurde het. De radiowereld had de lijn onder zijn dankwoord voor vrijwilligers gevonden, gelezen, en afgekeurd. ‘Jullie maken het verschil’ had hij daar nog bij geschreven. Dat is miserie zoeken, als het dan ontploft, is het niet onverwacht. ‘Je doet me kotsen’ zei een stem daarop. Het was een bekroonde opname van actrice Viviane de Munck. Daarna brak de hel los.

De eerste klachten waren nog doenbaar. ‘Hij is ons voor de zot aan ’t houden’ lieten vrijwilligers uit het radio Prosland weten. Daar had al eens iemand zijn hoofd vrijwillig zot laten maken in een krantenartikel, gelukkig had men hem nog (inter)net kunnen redden. ‘Hij maakt het verschil dat wij het verschil niet meer kunnen maken’ liet Radio Apollo weten. Daar zaten ze in hogere sferen, dat was duidelijk.

‘Gij ziet er goed uit’

Sven de Leijer kwam er nog een drupje in een filmpje bijdoen. ‘”Merci scouts en gidsen” zei de presentator tegen die vrijwilligers. Zijn lichaam was wel kapot maar hij vond dat zij er goed uitzagen. Wat een opluchting. “Dat komt door die beauty-test” reageerde Radio Katanga meteen, “op papier ziet alles er altijd goed uit”. Zij vonden dat jonge beoordelaars geen respect meer hadden voor de radioleeftijd.


‘Bedachtzame dolfijn’

“Bedankt dat wij dingen mogen doen die we thuis niet mogen” zei een scoutskind daarna. Piraten! “En dat ge de tranen van mijn zoon op kamp hebt opgevangen” zei een moeder. Dat zal wel een paar rollen keukenpapier per week gescheeld hebben! “Bedankt vanwege Bedachtzame Dolfijn” schreef Svengaboy zelf onder het filmpje. Kon hij het dan niet laten?

Er kwam telefoon vanuit het Belgische hoofdkwartier van RTL. “Oe kanikik de ministèr bereik?” vroeg een stem die herkenbaar was als die van Philippe Delusinne, de CEO die al eens de Bel van RTL had gebruikt om de minister telefonisch tegen te spreken. Hij had Svengaboy toen al geleerd waar het echte cookiemonster zat: ‘niet in de koekjes van LU(xemburg) maar in die van de Californische zon’.

Kiesmenu

“De minister is druk bezig” probeerde Klodder. Tevergeefs, de grote RTL baas werd bijna een C(E)O-2 toen hij woedend uitlegde dat hij aan de telefoon op een kiesmenu met van de minister uitkwam. “Als u bel voor Culturel, pressez le 1, als u bel voor la Jeunesse, pressez le 2, als u bel voor radio pressez-vous dehors of ik schors uw verbinding” zou Svengaboy in die boodschap zeggen. Dat wisten Kolder en Klodder niet.


Dauphins bleus

Kolder probeerde het nog eens. “Waar had u de minister dan voor nodig?” vroeg ze aan de baas van RTL. “J’ai entendu des mots comme Bedachtzame Dolfijn” antwoordde die, “zijn dat des dauphins bleus?”. Hij moest die dan terug hebben, en dat zou als bewijs dienen dat die dolfijnen waren afgepakt bij de erkenningen van 2001. Kolder hoorde het al in (Van)Mechelen donderen.

Veel tijd om verder na te denken was er echter niet, daar was de volgende reclamatie al. Radio Katanga nog eens, of Svengaboy niets anders te doen dan den aap uit te hangen met de vrijwilligers van de radio? Kolder wou het kort houden “Ik kan u niet helpen” zei ze tegen Katanga, “goeiendag!”. Dat laatste beschouwen ze in Katanga echter meer als een scheldwoord dan een beleefde groet.

Een bocht en een draai

“Moet de minister niks voorbereiden” vroeg Klodder plots. Elke week was het eenzelfde verhaal: als er niet moest gepleit worden voor de Raad van State, dan wel voor de Commissie Media of in het Vlaams Parlement zelf. En altijd dezelfde vragen, je moest dan honderd keer opzoeken wat de minister ooit al had gezegd. Die vergiste zich dan elke keer nog, dan moest je weer een nieuwe bocht zoeken om een andere draai te nemen. Hopeloos.


Claims

“Er is bericht gekomen dat de vragen over de schorsing van HITfm deze week worden behandeld” zei Klodder. Er was een hele procedure voor vragen aan de minister, daar was geen kiesmenu voor nodig. Je schreef een vraag op papier stuurde dat als een vliegertje naar het parlement, daar werd het dan gelezen, geschud en omgekeerd, en daarna behandeld, gekoeld of bevroren.

“Het wordt behandeld” zei DJ Terriër, de speurneus in het radioveld. Hij had bij de NV-Achterban de bevestiging gezien. “Zij vragen of er gevolgen zijn, vernietiging, prijzen voor de tweede of een nieuwe wedstrijd, en wat er met de claims moet gebeuren”. “Claims” vroeg Kolder zich luidop af, daar had ze nog niks van gehoord. Het was echter niet duidelijk of het om het voordeelrecht van de aandeelhouders of het nadeelrecht van gedupeerden ging.

Zendmasten

Weer een telefoonoproep. DJ Terriër meldde een discussie over zendmasten. ‘Die miserie met nieuwe zendvergunningen houdt maar niet op’ dacht Klodder toen hij het hoorde. Hij vergiste zich, de speurneus had het over de afbraak van hoge zendmasten in Duitsland. “Ze hebben die toch niet meer nodig voor DAB+” meldde DJ Terriër vanuit het veld. In Duitsland was al 11% umgestiegen auf DAB+, het werd nu wel een probleem om nog argumenten te vinden voor die andere 89%.

Waver valt om bij de NOS

“Hier hebben ze de VRT-masten ook omgeduwd” liet Rudy Zadel weten. “Niemand had dat toen gezien, zelfs de VRT niet” zei hij nog. Rudy had ooit ook 150 zenders van 2 kW op de FM-band gezien, maar niemand anders had die teruggevonden. “In Waver is er in 1983 al een omgevallen” reageerde iemand op het bericht. De beelden werden meteen opgezocht, ze waren te vinden bij de collega’s van de NOS.

“In een groot deel van Vlaanderen kon toen enkel naar het eerste BRT-net gekeken worden” zei de Nederlandse nieuwsstem. “De zware storm geselde ook België, de 315 meter hoge mast bezweek door een sterke rukwind” vertelde de presentator nog. Er waren in die tijd meer Nederlandse mediamensen onderweg in België dan Vlaamse, heel Vlaanderen keek en luisterde toch naar Holland.

Fartnews

“Dat gebeurt tegenwoordig in Amerika ook” merkte een opmerkzame televisiekijker opgemerkt op. Iedereen wist dat de Amerikaanse president enkel naar Foxy Foxtrot keek en dat hij al de rest maar fake vond. “Geen fake”, zei de opmerkzame, “het is Fart, de rukwinden!” Hij had gehoord dat Ben Carson op Fox televisie een scheet (fart) had gelaten, dat was meteen op YouTube gezet!


Schijnbeweging

“Het is niks nieuws in Amerika” zei Klodder. Hij wist alles van rukwinden op televisie, hij keek wel eens naar fakenieuws en zo had hij op CNBC ook al een weerman een scheet horen laten. In een stormachtig weerbericht lijkt dat normaal, maar hij had dat met zo een sierlijke schijnbeweging gedaan, dat het ook op YouTube terechtkwam https://youtu.be/aZEOy9B35TA?t=10
“De minister spreekt ook dikwijls over scheten” zei Kolder. “Hij vindt dat ze in de radiowereld van elke scheet in een glas water een storm met rukwinden maken”. Op dat ogenblik belde Svengaboy, hij had zich net(werk) afgevraagd of er al vragen waren in de Commissie. “Pas op” zei hij,”het is de Raad van alle State die nu van alles doet, ik ben het niet geweest”.

‘Gute Fart’

Kolder gaf hem de vragen door, vernietigingen en tweede keuzes, alles inbegrepen. “Och”, zei Svengaboy, “in de radiowereld…” Toen onderbrak Kolder hem, ze wist het, en ze vond dat het al genoeg had gestonken. “Gute Fart” probeerde ze een ‘Goede Reis’ in het Duits te zeggen. Ze besefte echter dat ze door er een F in te vergeten, bijna zelf een scheet had gelaten. Het is soms ook maar een zuchtje verschil!


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx