RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder (12)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening

Raad in alle state

Telefoon op, de dienst Mediacontrole. “Hebt ge het al gezien? ” vroeg DJ Terriër via een verbinding code-rood, op DAB+. Hij zat in het veld en had een sterk vermogen waargenomen aan de Wetenschapsstraat in Brussel. Het was vooral een vermogen van ongeloof. “De Raad heeft beslist” zei hij tegen Klodder & Kolder tegelijk. De Raad had altijd prioriteit met een vlag in berichten, Kolder belde daarom meteen naar de minister. 

“Is hier wat gebeurd dan? Daar weet ik niets van!” zei Svengaboy, alsof hij het Lowland Trio wou overtreffen in ‘Mijn Naam Is Haas’. Er kwam echter snel duidelijkheid via een bericht van de web-krant Radiovieze. De erkenning van HITfm was geschorst. “De Raad was in alle State” vulde DJ Terriër aan vanuit het verraste radioveld. Hij had het als verslaggever ter plaatse zelf gezien van horen zeggen.

Smerige poets

“En ik moet dat weer als laatste vernemen?” vroeg Svengaboy. “Gij zijt den eerste, niemand wist van iets”, verbeterde Kolder. “Hoe weten die van Radiovieze het dan” vroeg de minister weer. “Ik denk dat de schoonzus van iemand daar juist in het lokaal ernaast aan ’t poetsen was, en die zal alles gehoord hebben zeker?” probeerde DJ Terriër. Wat een smerige poets, dacht Svengaboy, en hij gromde zelfs even zoals de supporters van Anderlecht de laatste maanden. 

Een korte ‘Story’ 

“Wat is dan de reden voor de schorsing” vroeg hij verder. “Radio met Flair” zie DJ Terriër, “maar ze waren die Flair vergeten te bestellen”. Dat zinde Svengaboy niet. “Flair?” zei hij, “alle vrouwen hebben toch Flair?”. Svengaboy had dat zelf nog verdedigd bij de erkenningen, tegen alle genderlogica in. Vrouwen moesten een eigen stem krijgen, als politicus wist hij maar al te goed hoe belangrijk zo’n stem kon zijn! 

Kolder moest hem even bijsturen. Zij wist dat de minister het weekblad Flair niet kende omdat het nog geen subsidies ontving van de dienst Cultuur. “Deze Flair is eigenlijk een weekblad” legde ze uit, “die uitgeverij heeft al eens geprobeerd om zelf radio te maken maar dat is toen ook een korte Story geweest” zei ze nog. Kolder begreep dat een minister, die tijdens zijn ambtsperiode zelf boeken schrijft niet altijd de tijd heeft om alles te volgen. 

Het Laatste Nieuws 

 “Worden die weekbladen nu uit de rekken gehaald?” vroeg Svengaboy verder. Kolder legde uit dat eigenlijk de netwerkradio uit de rekken wordt gehaald. “Het is een tijdelijke maatregel” vulde zij nog aan, “HITfm gaat in de kelder tot er meer plaats is om de zaak te behandelen”. Zoiets als de lokale radio’s op DAB+ zetten, wou ze nog zeggen, ze wist echter dat de minister na zijn laatste bezoek aan het autosalon in 2016 niet meer over lokale DAB+ wilde praten. Hij vond dat hij daar al het Laatste Nieuws had bekend gemaakt. 

Niet zorgvuldig 

“De Raad vindt ook dat de aanvraagdossiers niet zorgvuldig zijn nagekeken” meldde DJ Terriër vanuit het veld. Hij had net een kopie van het arrest gekregen van één van de twee betrouwbare bronnen. Svengaboy ontstak daarop in zo’n Franse colère dat men het zelfs in Jette hoorde donderen. “Van de zandbak van de kinderen moeten ze afblijven” tierde hij. Als er iets was waar Svengaboy niet tegen kon dan waren het de toch wel de zaken waar hij niet tegen kon zeker? 

 “Een schending van het zorgvuldigheidsbeginsel” legde DJ Terriër het arrest verder uit. Toen ontplofte Svengaboy, als een bom onder het frequentieplan. “Dan hadden ze er maar één van de boekskes moeten bij doen” zei hij. Straks was het nog zijn fout, omdat hij de Flair niet las. Hij moest het Staatsblad lezen, om te zien of zijn wetsaanpassingen nog klopten met zijn uitspraken op openbare omroepen.  

Toch een Hit 

“Moeten we een persmededeling rondsturen?” vroeg Kolder. “Alles staat toch al op Radiovieze!” antwoordde de minister. Hij had dringende zaken te doen, zoals dat weekend weer zelfgemaakte verkiezings-Flairs uitdelen in Jette. Kolder maakte dan maar een persbericht met een link naar het artikel op Radiovieze, de website werd daarop overdonderd door hits. Flair was dan toch een HIT, dachten de redacteurs daar.

 
Een partner-schip 

 “Hoe reageert het weekblad zelf?” vroeg Svengaboy nog, terwijl hij vond dat hij eigenlijk de vragen niet zou moeten stellen maar eerder de antwoorden geven. “Flair  ontkent net in een mededeling dat ze een relatie zouden hebben gehad met HIT”, zei Kolder. De hoofdredacteur van Flair kende er immers alles van, dacht Kolder, hij had ooit een boek uitgebracht ‘Waarom BV’s een zegen zijn voor de politiek’. Als die het niet weten, wie dan wel? 

De mededeling van het weekblad bracht het mogelijke partner-schip met HIT definitief tot zinken. “Het schip van Mi Amigo duikt precies weer op”, zei DJ Terriër plots. Hij had van zijn collega’s in Catalonië een ondergrondse mededeling gekregen, hun minister-president woonde toch in België, ze hadden dat gewoon meegegeven. “Playa de Aro geeft een erkenning aan Radio Mi Amigo” zei DJ Terriër verder. Een erkenning? Moest het kabinet binnenkort zelf een schorsing bij de Raad van alle State vragen? 

Officiële illegale prijs 

Paniek was niet nodig, het bleek om een erkenning in waarde te gaan, daar zou de VRM nooit een zendvergunning op afleveren. Een Spaanse krant schreef dat de directeur van Radio Platja de Aro een prijs had gekregen voor zijn onderzoek naar de toeristische waarde van Radio Mi Amigo. Toch geen overnachting in Hotel Aromar, dacht Kolder, die zich de wedstrijd van de radio op zondagmorgen nog herinnerde, haar ouders hadden toen gewonnen en die hadden haar van die vakantie meegebracht! 

Het bleek nu een premie van 4.500 euro te zijn, daarmee kon je in Playa de Aro overal overnachten. “In Spanje volgt de overheid dossiers precies beter op dan hier” merkte Kolder op. Ze vond het wel prettig, zo’n illegale radio die 40 jaar later een officiële prijs van de overheid krijgt, hier had de overheid net een waarschuwing gekregen voor illegaal goedkeuren! Plots dook er een (ver)taalfout op, zou er dan toch nog een schorsing van de premie in Spanje komen? 

Lage emissie 

In het Spaanse artikel over Radio Mi Amigo stond ‘emissio pirata’, snelle vertalers van het bericht hadden dat verkeerd begrepen. Niet iedereen sprak immers Catalaans en de vertaalmachine van het internet kon ook niet altijd goo-g-elen. ‘Dat is zeker die illegale emissie’ meende iemand die onlangs nog in Antwerpen was geweest. In de Brabo-stad had de overheid de nieuwe vermogens voor lokale radio gelijkgeschakeld met die van lage uitstoot voor auto’s, zoiets kon verwarring geven.  

Gelukkig was er oud Mi Amigo-medewerker Ton, die Schipperde  alles weer in juiste vertalingen. “Going back in time to the sound of the nation, it’s the flashbackbackback’ weerklonk het plots via een luidspreker in een ander bericht. Tijdens het Paasweekend zouden vroegere opnames van Radio Mi Amigo opnieuw worden uitgezonden. “Moeten we die net snel via spoedprocedure laten schorsen?” vroeg Klodder. Als ze dan toch bezig waren…

Pensioen op 3FM 

Het moest niet, de uitzendingen verliepen via stream, dat viel buiten de territoriale internetwateren van het beleid van Svengaboy. Die hing ondertussen weer aan de rode telefoon bij Kolder. “Is er ook nog ander nieuws dan schorsingen en oude programma’s?” vroeg hij. Dat was er eigenlijk niet, de lokale radiowereld lag immers stil. Er werd beweerd dat er een wilde staking was uitgebroken tegen de pensioenplannen van het beleid op de FM-band. 

Geschilderde vakjury 

“Ze hebben eindelijk een schilder gevonden voor het nieuwe VRT gebouw”, zei Kolder toen. Er was al langer beslist om die nieuwe muren niet te behangen, Philippe Van Snick was nu uitgekozen om ze te verven. Van Snick had in zijn prille jeugd goed opgelet in de kleuterschool en hij had alle kleurtjes goed bijgehouden. “Hoe is die uitgekozen?” vroeg Svengaboy. Hij had immers ervaring, in Brussel had hij onlangs een radio laten beginnen nadat die al aan ’t uitzenden was! 

“Via een vakjury van de VRT” zei Kolder als antwoord op de vraag van de minister. Alles doen ze na, zuchtte de minister. Hij had vorig jaar nog zo’n jury van vakmensen aan het kabinet toegevoegd, terwijl die daar lange tijd nooit officieel waren geweest. “Signeert die schilder ook Excel files?” vroeg Svengaboy. Geen tweede keer hoor, dacht hij bij zichzelf, desnoods tekende hij ditmaal alles zelf. De schilder deed echter enkel muren en meubelen, niks aan de hand dus. 

Stop de non stop 

“Er is ook nog een brief van Family Radio binnengekomen” zei Klodder, “zij menen dat de VRT geen non-stop mag uitzenden op DAB+”. Zoiets was al lang te verwachten met een lokale sector die verbannen was naar het eiland FM. Er waren genoeg non-stop radio’s op FM die dat even goed, en zelfs beter, zouden kunnen op DAB+. Beter nog: die waren al volop aan ’t oefenen op FM! Family Radio vroeg daarom de veroordeling tot onmiddellijke stopzetting. 

Het jaar van de vrouw(enradio) 

“Een surplace? Dat wordt tegenwoordig zelfs in de zesdaagse bijna niet meer gedaan” zei Svengaboy die ook wel wist dat de radiowereld eigenlijk al stil stond, stiller moest het nu niet meer worden. Hij had toch al een pak radio’s doen stilstaan, en nog een pak meer zelfs helemaal doen zwijgen. Al moest hij toegeven dat de Raad van State nu nog straffer had gedaan: die hadden een radio doen stoppen die nog niet begonnen was!

Daar moest de minister dringend iets op vinden. En op het feit dat vrouwenradio weer terug werd gezet naar de jaren voor 1975, het jaar van de vrouw. Zoiets zou hij niet toelaten, bij zijn snelle beslissing om minister te worden had hij in Het Nieuwsblad toch gezegd dat hij ‘gelukkig een zeer begrijpende vrouw had, die hem voluit steunde’. Zo’n mensen hebben toch ook recht op een eigen radio? Een eigen stem? Niet? 

Een vraag 

Bovendien had Svengaboy ondertussen even op het internet gegoogeld. Van de jaren net voor 1975 vond hij in de radiowereld bijna niks anders dan berichten over Radio Mi Amigo terug. Die periode van radio bleef hem blijkbaar achtervolgen? In hetelfde artikel in de krant toen had hij toch ook gezegd: ‘Dit is een vraag die ik nooit meer zal krijgen en dan moet je ervoor gaan’. Hij had alle vragen in de radiowereld nu al honderd keer opnieuw gekregen, ’t was dus hoogtijd dat hij zou gaan. Ervoor. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx