fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kolder en Klodder (11)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening

Schelden met vergunning

Telefoon op de dienst Mediacontrole. De rode telefoon! “Met Kl…” wou Klodder zeggen, hij geraakte maar een paar letters ver, de minister was sneller. “Ik weet dat ge een kloot zijt” zei Svengaboy, “misschien wel zo ene als al die andere zeikers”. Zo had Klodder de minister nog nooit horen praten. “Als ze denken dat ze met een m(e)utte te doen hebben, dan zal ik ze eens laten zien wie het kalf is” zei de minister nog. Dat zat er blijkbaar tegen.

Kolder kwam met de uitleg. “Het departement Eeuwige Jeugd in Media heeft de rechtszaak tegen STOPradio niet gewonnen” zei ze. “Hebben ze dan verloren?” vroeg Klodder. “Eigenlijk ook niet” antwoordde Kolder, “de match is onbeslist”. Zij legde uit dat er een klacht was geweest tegen Rebel Radio. “Peter van Dam nog altijd?”, vroeg Klodder. Op het VTM zegden ze niet dat Peter er niet meer was. “Nog erger”, zei Kolder, “toen was het nog illegaal, nu schelden ze zelfs met een vergunning”. 

Onbevlekt ontvangen 

Sedert de Amerikaanse president zijn persmededelingen via Twitter deed mocht je blijkbaar alles verwachten. “Svengaboy is lastig”, zei Kolder, “de VRM heeft beslist dat de klacht wegens haat een onbevlekte ontvangenis is”. Dat moest hard aangekomen zijn bij iemand die zijn scoutsbroek in de basiliek van Koekelberg had versleten. “Als ketters mogen vloeken in de basiliek dan doe ik het in ‘t vervolg ook op de preekstoel” had hij op het departement gezegd.

De ijsronde 

“Komt er nog een derde ronde” vroeg Klodder op de dienst Mediacontrole. “Die zijn er toch al” zei Kolder, zij kende er immers al één in Frankrijk, Italië en Spanje: de Tour, de Giro en, de Vuelta. Desnoods nog een ronde op café? “Hier staat dat er nog eens 26 frequenties bijkomen” zei Klodder, “het zijn zelfs allemaal hoogovens”. Klodder had Jay-El van Viezeradio daarover al geïnterpelleerd, die had gezegd “wij schrijven enkel wat we weten, en wij weten wat anderen zeggen, dus schrijven wij enkel wat anderen zeggen”. 

Kolder belde dan maar naar de minister. Of er nog 26 ritten bijkwamen, en of het echt de laatste kans was… “Godver Godver Godver” antwoordde Svengaboy. Als die van STOPradio dat mogen dan mag ik dat ook vond hij. “Ik heb toch gezegd dat ik die frequenties nog in de ijskast moet zetten tot ze afgekoeld zijn?”. “Ik kan op het technisch onderzoek toch niet vooruit lopen?” zei hij vragend nog. Dat klopte, de winter was wel aangekondigd, maar er lag nog geen sneeuw, en als minister moet men dan voorzichtig zijn. 

‘Verstand in de kluute’ 

Ze zeggen juist dat ge altijd achter loopt, dacht Kolder, ze zweeg echter omdat ze niet in Rebel Radio zat. “As den Oeil stoet zakt ’t verstand in de kluute” zei Svengaboy. Hij bedoelde waarschijnlijk niet de uil van de basiliek, en waarschijnlijk wel ’t verstand van radio’s in rebel. “Tstoe geschreive en tstoe gedrukt, dagge moet krabbe oe dat ukt” voegde hij er nog aan toe, ‘”Geif mo bezze!” en haakte in. Als het jeukt moet ge krabben. ’t Staat ook geschreven en gedrukt dat gij goed ‘bezze’ aan ’t geven zijt in ’t Brussels, dacht Kolder. 

Geen karottentrekkers! 

”Het is gebeurd” zei Klodder plots. “Ze hangen aaneen”. Kolder zag al beelden van 7 rode kaarten op 3 minuten in een voetbalwedstrijd op VTM. Klodder was echter een discussie aan ’t volgen op de website van Viezeradio, daar gaven ze normaal enkel kaarten van ontvangstrapporten. Rudy Zadel had er nu een visioen gehad dat er frieten zouden worden verkocht via de radio, die visie had hij wereldwijd gemaakt. Als dat geen ‘bezze’ geven was? 

Volgens Rudy moesten we in de toekomst kiezen tussen digitale frieten of gewoon. Hij meende dat het op het platteland een voordeel kon zijn om bij gewone frietboeren te blijven, die hadden de dorpspleinen dan voor zich alleen. Misschien mochten ze in dat geval een terras bijzetten in een andere straat? “Dan moet Svengaboy geen karottentrekkers of gesloten frietkramen tolereren” schreef hij. Frietboeren moeten ook ‘bezze’ geven, zelfs in een nog halfleeg frequentieplan. 

Patatten  

 “We zullen wel iets moeten vinden als we willen overleven” schreef iemand daaronder. Hij wou al een kilo bijbestellen op Friet Medium, de gewone Frietband . De nieuwe dorpsfrietkoten van Svengaboy waren volgens hem niet winstgevend. “We leggen alleen maar bij met zo’n lage emissie”, wanhoopte hij, “wij verdienen niet eens genoeg voor het zout voor alle patatten van kosten”.  

Zever in pakskes 

“Vroeger waren de patatten ook veel goedkoper” zei iemand anders, “toen kreeg je er zelfs gratis mayonaise bij!” Hij verheugde zich er op dat de gewone Frietband zou blijven, zo had Rudy het toch geschreven? De mayonaise zou dan uiteindelijk ook wel blijven plakken, zeker als ze ‘bezze’ geven. Daar stond toch ook dat Svengaboy een goede frietboer was, omdat hij met zijn digitale patatten achterliep in Europa? ‘Bezze’ geven achteruit! 

“Zever in pakskes” schreef Victor van Olse Merksem. Victor had met zijn voetbalvereniging ooit nog in Leuven gespeeld, en echte friet in pakskes gekocht, aan ’t Station daar. Hij kende dus het verschil tussen friet in pakskes en zever in pakskes. “Ze gaan die gewoon frietboeren afschaffen, zoals overal” zei Victor. “Gij denkt toch niet dat ze voor één pakske friet nog van de digitale statie naar het gewoon dorpsplein gaan lopen?” vroeg hij. 

Vlaamse wegen

“Ze gooien tegenwoordig overal lege frietdozen weg” antwoordde Rudy Zadel weer. “Ik heb zelfs al hybride dozen van McDonalds zien liggen op veldwegen, dan hebben ze die frieten daar toch opgegeten?” meende hij. Waar men gaat langs Vlaamse wegen, dacht Klodder. Hij had het in zijn jeugdjaren geleerd, daar kwam je alles tegen: een kapelletje, een frietkot, een vrije radio en nu ook al een doos van McDonalds. Binnenkort zelfs een leeg blikje van Belgium Jupiler!

“Waarom in friethokjes blijven denken?” vroeg weer iemand anders, “we zijn 2018 he”. Een non-believer, al gaf hij wel ‘bezze’ in DABfriet. Hij bestelde die friet vooral via het internet, frietkotjes op de gewone Frietband zocht hij nog maar zelden op. “Vroeger was zelfs een gazet de hybride voor friet” antwoordde Victor weer in Olse Merksem, “in Antwerpen noemden in die tijd ze deAntwerpse gazet toch ook ‘de Frut’?”. 

Klara en Mora 

Iemand uit de Kempen voegde er nog aan toe dat de nieuwe digitale frieten van de openbare omroep toch slecht gebakken zijn. “Die digitale friet+ van Klara, dat is helemaal geen Mora”, zei hij. “Ge kunt uw antenne niet eens scherp zetten op die digitale friet+” vloekte hij zelfs. Als Kempenaar had hij zijn antenne altijd scherp gezet, al van toen hij nog achter de Kempense meisjes aanfloot. Geif mo bezze!  

Klodder hoorde plots in de verte een kanarievogel tjilpen. “Hoort ge het nu?” vroeg die Kempenaar die de klank van DAB+ friet had doorgestuurd. “Daar zit ik niet op te wachten als ik naar McDonalds ga” zei hij nog. In Olse Merksem zagen ze dat anders, “Svengaboy zet zijn keuze tussen digitale friet en gewone friet in de ijskast” zei Victor. IJskoude friet, hij moest er niet aan denken. Dat miste toch de warmte van een echt frietkot? “En hij schaft die gewone friet allemaal af” herhaalde hij zichzelf nog eens. 

‘Geef mo friete’ 

“Stop nu toch eens met een gewoon frietkot te vergelijken met een digitale Frietband” zei Rudy Zadel weer. “De minister houdt in de dorpen gewone frietkoten, en in de grote steden digitale” zei hij nog. “Dat is normaal” antwoordde Victor, hij woont zelf in de stad Jette en die wil natuurlijk ook een gewone friet kunnen eten als hij gaat fietsen in het Pajottenland”. Geif mo friete? “En toch schaft hij ze af” herhaalde Victor weer. Overal McDonalds? 

Daarna begon een hele menigte plots te freewheelen, de een met een kilo friet, de andere met een zakje van slechts 30 frieten. Er waren er zelfs bij met lege pakjes zever, en ze protesteerden luid. “Waarover gaat het” vroeg DJ Terriër, die weer was opgedoken in open velden, tussen de lege dozen van McDonalds. “Wij willen ook Fluxi-jobs op de radio” zei hun woordvoerder.

De koeien en de ranger 

Fluxi-jobs. Het woord was gevallen. In Wallonië hadden ze al een plan voor kleinere digitale frituren op dorpspleinen. Die nieuwe friet was daar goedkoper, en werd nog een beetje ambachtelijk gebakken. Dat bakken gebeurde door Fluxisten, zoiets als de Waalse PWA-ers die in Vlaanderen in de fruitsector mochten werken. In Wallonië waren ze sterk om de frietchinezen over de grens te houden, ze legden er de grens gewoon een stuk verder!

Daar was de discussie weer, op Viezeradio. “Als al het andere niet kan, dan heb ik toch een ernstig voorstel gedaan?” vroeg Rudy Zadel. Dat wou Victor in Olse Merksem niet toegeven, hij reed te vaak door dorpen waar de frituur al jaren gesloten was. “Alle koeien die staan te loeien maken lawaai” zei Victor plagend, “en het zijn die koeien die altijd voorkruipen in de frituur”. 

Hij kon het weten, in de frituur van Olse Merksem wou eens iemand voorkruipen. “Een friet met een halve kip” had hij besteld. “Moet ge er nog een heel hazenlip bij hebben?” had Victor hem gevraagd. Voorkruipen, sedert de digitale frieten kon hij dat woord niet meer horen. Toen sprong Rudy weer in het zadel. Van zijn paard. “I’m the Lone Ranger” zong hij. Hij was daarmee virtueel leider: twee visoenen op één dag!  


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in satire
Plaatje maar weer (7)

Kolder en Klodder (10)

Plaatje maar weer (6)

Kolder en Klodder (9)

Plaatje maar weer (5)

Kolder en Klodder (8)

Sluiten