RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Knokke-Heist: geen luide radio meer op bouwwerf

Er is de Belgische kust – sommigen wagen zich aan de geografische benaming Vlaamse kust – en je hebt Knokke-Heist. Twee aparte entiteiten. Bart Peeters, wijlen Louis Neefs en zelfs de eigen Knokse burgervader Graaf L. Lippens hebben het badplaatsje bezongen. Het prestigieuze muziekfeest ‘Songfestival van Knokke’, officieel de Europabeker voor zangvoordracht, of kortweg Knokkefestival werd er gehouden van 1959 tot 1973. Een zangcompetitie voor Europese landen. In de jaren 80 werden nog vijf edities van de wedstrijd georganiseerd, ditmaal in een bescheidener versie onder de naam Knokke Cup.

Knokke-Heist is dus niet zomaar ergens een plek aan het water. En de badplaats heeft iets met muziek. Maar niet altijd met de grandeur die men er mag verwachten. Tijden veranderen. Van het binnenhalen van festivals in de vorige eeuw, tot het verbannen van luide radiomuziek in deze eeuw. Vorig jaar besliste burgemeester Lippens om iedere vorm van ‘toonkunst’ in de strandbars te verbieden. “In onze gemeente proberen we geluidsoverlast zo veel mogelijk in te perken”, zei hij toen. Dat vroeg blijkbaar naar meer. Zopas is er een verordening bijgeschreven in het dikke politiereglement. Bouwwerven waarvan de radio tot op straat te horen is, mogen zich aan een boete verwachten. Luide muziek is er voortaan verboden. 

Uiteraard zijn concerten vanaf constructie sites vaak storend voor de omwonenden. Maar vriendelijk vragen of het wat stiller mag, moet nu niet meer. Even de politie bellen en zij lossen het voor u op. In het politie­reglement is voortaan opgenomen dat muziek van werven niet meer te horen mag zijn op het openbaar domein. Wie op het voetpad stapt, zou in theorie dus geen TOPradio, Qmusic of Radio 2 (andere stations idem dito) meer mogen horen, al zal de politie in de praktijk enkel optreden bij flagrante overlast. Volgens burgemeester Lippens – in Het Nieuwsblad – gaat het wel niet om een groot probleem. “We nemen de maatregelen uit voorzorg”, zegt hij. “In het algemeen wordt dat al goed opgevolgd, maar we willen problemen in de toekomst vermijden. Er zijn altijd uitzonderingen.”

Er zal ook gecontroleerd worden. Bij een eerste overtreding volgt een waarschuwing. “Maar als er nieuwe inbreuken vastgesteld worden, krijgen die mensen een GAS-boete.” Dat kan de overtreder dan maximaal 350 euro kosten. Bij de Bouwunie waren ze nog niet op de hoogte van de nieuwe politieverordening, maar gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens stelt er zich wel vragen bij. “Ik kan mij inbeelden dat luide muziek storend kan zijn, maar moet dat in een politie­reglement? Ik denk dat hoffelijkheid en de mensen op de werf even aanspreken betere opties zijn dan boetes uit te delen. Je kan de bouwvakkers bijvoorbeeld aangeven dat ze beter meerdere radio’s gebruiken op een werf, in plaats van één die voor het hele gebouw speelt.”


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

40 Rock Radio voor 40+ luisteraars

Paul Weijenberg, de voormalige eigenaar van de Desmet Studio’s in Amsterdam, heeft het online kanaal Lees verder

Blad 915: NPO Radio 5, VBRO, Sublime (audio)

• NPO Radio 5 met focus op legendarische jaren '70-albums • Wat gebeurt er allemaal Lees verder

Apple gebruikt Shazam om songs in DJ mix te identificeren

DJ Mixes zijn enorm populair. Maar je zal ze niet gemakkelijk terugvinden in streamingdiensten, omdat Lees verder

Blad 909: Hit Encyclopedie, Joe, Metropolys (audio)

• Ex-medewerker Ultratop schrijft nieuw hitboek • Het stembureau voor de top 2000 van Joe Lees verder

StuBru: Op 1 oktober is het zover

I Want To Dance Again: in een zo goed als uitverkocht Sportpaleis Begin dit jaar Lees verder

Blad 884: One World Radio, Marc van Amstel, André Van Duin (audio)

• DPG Media wordt reclameregie van Tomorrowland OWR • Marc van Amstel kan het radiomaken Lees verder

Blad 881: Q-Beach House, Martin Garrix, Bono, The Edge & David

• Q-Beach House zoekt tappers • De meest gedraaide radioliedjes van juli • David telt Lees verder

1981: Bepaalden videoclips het radiobeleid? (video)

Van mini-muziekfilms tot een niet te onderschatten promotie op YouTube voor de huidige muziekwereld, de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x