fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Kleinste Amsterdamse zender werd vier jaar

Het wel heel erg lokale Amsterdamse middengolfstation AMsterdam 1485 was deze week, om heel precies te zijn op 13 juli, alweer vier jaar in de lucht. Nadat Agentschap Telecom (AT) in 2016 de middengolf had opengesteld voor privé initiatieven – de zogenaamde LPAM- zenders – was oud RadioVisie-redacteur en huidig directeur van 100% NL en Slam Herbert Visser, één van de eersten om een licentie aan te vragen. 

Hij ging voor een zogenaamde 1 Watt-vergunning, al was er ook de optie voor een honderdmaal sterker vermogen. Al was dat laatste eerder… bijkomstig, het principe primeerde op het zendgebied. Het eerste jaar was er op de 1485 kHz dan ook alleen maar ‘De Vogeltjesdans’ te horen. Daarna volgde paar jaar uitsluitend muziek van The Beatles. En sinds 2019 staat er een raspberry Pi minicomputer te draaien met nummers van de Amerikaanse bands Chicago, Steely Dan, Fleetwood Mac en Stevie Wonder. Er zijn geen jingles, er is geen presentatie.

Dacht dat er niemand interesse zou hebben’

Herbert Visser: “Ik had voorafgaande aan 2016 in m’n contacten met het AT al regelmatig gevraagd om de AM-band voor laagvermogen radiostations open te stellen. Ik bleek niet de enige te zijn geweest die dat deed. Het AT pakte de signalen die men dus van meerdere personen kreeg voortvarend op en men kwam met deze regeling. Daarmee konden radiofanatici eindelijk, op een laagdrempelige manier, een zendvergunning krijgen, leuke radioprogramma’s maken en die ook echt gaan uitzenden in de ether.”

“Toen de regeling in 2016 werd opengesteld was het erg stil op de middengolf (AM). Deze omroepband was met afstand de belangrijkste manier om radio te kunnen luisteren tussen de jaren 1920 en 1980. Maar daarna versloeg de FM de AM voor het eerst en begon de klad erin te komen. Dezelfde beweging die we nu veertig jaar later weer zien van FM naar de combinatie online en DAB+. Ik dacht destijds nog: na hier vele jaren over te hebben ‘gezeurd’ moet ik nu wel zelf een vergunning aanvragen want anders wordt er een officiële nieuwe regeling in de Staatscourant geplaatst maar komt er helemaal niemand.”

Stormloop in etherland

“Maar het liep meteen storm en bij Agentschap Telecom zélf wisten ze ook niet wat er gebeurde. Ze hadden de grote belangstelling niet verwacht. Waar het dus vier jaar geleden nog stil was, zenden er inmiddels maar liefst ruim honderd verschillende radiostations uit op de oude AM-band, met veelal verrassende muziekformats. In vrijwel alle gevallen gaat het daarbij om mensen of teams die radioprogramma’s maken en uitzenden zoals ze die zelf ook graag zouden willen horen in de ether.”

“En samen met de voormalige Engelse zeezender Radio Caroline, die sinds een paar jaar uitzendt op de AM-frequentie 648 kHz en in vrijwel heel Vlaanderen en Nederland ook goed kan worden ontvangen, is de middengolf voor hobbyisten daarmee weer helemaal leuk geworden.”

Zender is een veredelde ‘dummy load’

De 1 Watt vergunning van AMsterdam 1485 is geen echte hele Watt. Voor radiostations op die frequentie geldt dat de zender niet meer vermogen mag leveren dan 1 Watt PEP (peak envelope power) en die power moet dus uit de zender komen en niet uit de antenne. In de praktijk houdt dit in dat er met slechts 0.25 Watt kan worden uitgezonden. Met een ideale antenne is het bereik met zo’n laag vermogen hooguit een drietal kilometer. Herbert Visser: “Ik haal maximaal twee kilometer maar niet in alle richtingen”. 

AMsterdam 1485 maakt gebruik van een speciaal in Amerika vervaardigde isotron-antenne. Volgens ‘kenners’ is dit een veredelde dummyload. Een testantenne enkel bedoeld om de zender te kunnen meten maar die verder geen signaal de ether in stuurt en waarmee je nog niet eens de straat uitkomt. Maar Visser is er tevreden mee.

Zonder koperdraad lukt het nauwelijks

Visser maakt trouwens zelf nog steeds radio. Iedere zondagochtend van 09:00 tot 10:00 uur is hij actief op de kortegolf met ‘SuperClan Radio’, een voormalige piraat uit de jaren ‘80, die alweer jarenlang gebruik maakt van Duitse kortegolfzenders op 6070 en 7440 Kilohertz. Het station is alleen te ontvangen met een speciaal kortegolftoestel en het best nog met een dertig-meter-lange antennedraad uit koper… (Radio.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Nederland: nieuwe LPAM-licentie ronde op komst

Evolutie is fascinerend, ook de manier hoe men er mee omgaat is ongemeen boeiend. Neem Lees verder

Nederland: nieuwe LPAM-licenties verlengbaar

De vergunningen voor laagvermogen AM-uitzendingen die vanaf 11 mei 2019 worden uitgegeven, worden verlengbaar in Lees verder

Nederland gaat waarschijnlijk door met LPAM

Zo heel af en toe, of nee…, veel vaker dan ons lief is, moeten we Lees verder

LPAM: Nederland start met evaluatie

Het Nederlandse Agentschap Telecom (vergelijkbaar met de VRM en het BIPT in Vlaanderen) is gestart Lees verder

LPAM: De lokroep van het AM-geluid

Het Gouwe Ouwe station Radio Emmeloord, alweer één van de vele LPAM-zenders in Nederland, krijgt Lees verder

Iedereen aan de LPAM straks?

In Nederland worden de onbenutte AM-fequenties alweer een tijdje ter beschikking gesteld van de 'vrije Lees verder

Een ‘zeezender’ in Amsterdam anno 2020!

Extra AM is één van de (vele) LPAM-zenders die in Nederland te beluisteren zijn. Gelicenseerde Lees verder

Blad 531: Muziek, A.J. en Bruzz (audio)

Echte zoektocht naar een lied, of zomaar bezigheidstherapie?A.J. Beirens nog één keer in zijn geliefde Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in lokale radio, middengolf, nederland
Het is vandaag 18 juli… 1995 (audio)

Het radiodagboek van 18 juli – 200 (audio)

Blad 549: Offshore-archief, Bart en RNW (video)

Het radiodagboek van 17 juli – 199 (audio)

Blad 548: FM Gold, Felix en Yesterdayland

NPO Radio 2 komt met ’Top 40 Hitdossier’ (audio)

Sluiten