fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Klein land met grote FM-storingen

Dat in een klein landje als België de ether tot de regionale bevoegdheden behoort, dat is en blijft een blunder. Dat erkenningen een licenties per landsdeel worden geregeld, dat is normaal in een federale structuur. Helaas, ethersignalen stoppen niet aan grenzen. Het gevolg is dat er sedert de start van de vrije en lokale zenders, voortdurend storingen zijn aan beide zijden van de taalgrens. Alweer bijna veertig jaar.

Uiteraard kan er gecoördineerd worden zoals dit met de buurlanden gebeurt, maar blijkbaar is het moeilijker om twee verantwoordelijke Belgische ministers tot sluitende overeenkomsten te bewegen dan met buitenlandse collega’s. Enkel daarvoor zou men hopen dat DAB toch zo snel als het kan, wordt ingevoerd. Voor iedereen, niet enkel voor de ‘grote’ jongens, maar voor iedereen die in dit land een uitzendvergunning heeft.

Alle vorige Ministers van Media werden geconfronteerd met het probleem van wederzijdse storingen. Tot sluitende en blijvende oplossingen is het nooit gekomen. Ook de huidige Vlaamse verantwoordelijke, Sven Gatz kan er niet naast kijken en hij belooft er iets aan te doen. We halen zijn beleidsverklaring (zie ook gisteren ivm de datum waarop de erkenningen voor lokale radio bekend worden gemaakt) nog eens van onder het stof en lezen het volgende onder de alinea:

STORINGEN

Beide Gemeenschappen hebben de wil om oplossingen te zoeken voor de jarenlange aanslepende FM-problematiek. Daar engageer ik mij voor, net zoals mijn collega minister bevoegd voor media in de Franstalige Gemeenschap. (Nvdr: Jean-Claude Marcourt van de PS).

De gesprekken ter voorbereiding van een samenwerkingsakkoord rond de coördinatie van FM-frequenties, vorderen. Het gaat niet alleen over de technische karakteristieken van de frequenties, maar evenzeer over de procedure waarmee toekomstige coördinaties zullen plaatsvinden. De ontwikkelingen in de Franse Gemeenschapsregering van juni 2017 tot begin september 2017 hebben voor een vertraging gezorgd, maar ondertussen zijn de gesprekken opnieuw opgenomen.

Dit najaar plan ik een gesprek met mijn Franstalige collega waarin ik graag de laatste horde wil nemen om tot een akkoord te komen. Net zoals in de Vlaamse Gemeenschap, staat er nu ook in de Franstalige Gemeenschap een erkenningsronde op stapel. In wederzijds belang, is een vlotte samenwerking en afstemming tussen elkaars frequentieplannen de enige weg.

Wordt vervolgd

Wies Gavers


Yesterdayland
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De Raad van State schort in hoogdringendheid een reeks beslissingen van de Waalse Conseil supérieur
In Australië viert DAB+ vandaag al zijn tiende verjaardag Om landelijk te gaan in Luxemburg
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Het miljoen van Hit FM lijkt nog ver weg Schadeclaims van HIT Het onlineblad P-Magazine
Goed nieuws voor hiphop en ander r&b-fans die verder niet vies zijn van een woordje
De Waalse mediaregulator CSA heeft de volledige lijst van nieuwe radio-erkenningen vrijgegeven, zowel voor FM

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Erkenning lokale radiodossiers

Nederland: ook lokale radio aan de DAB+

De winnende Vlaamse radiodossiers

Het nieuwe frequentie-overzicht van RadioVisie

Onduidelijkheid voor 80 lokale radiostations

Topcadeau voor het genootschap jingles

Sluiten