RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
Heynen

Klara zit op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang

Na het Eurovisiesongfestival is het eind mei de beurt aan een zangwedstrijd van een heel andere soort. Maar liefst 412 jonge zangers uit de hele wereld stelden zich dit jaar kandidaat voor de Koningin Elisabethwedstrijd – een absoluut record. De jury selecteerde kandidaten uit twintig landen en vier van hen zijn Belgen. Bij Klara zitten de zangliefhebbers op de eerste rij.

Het zangconcours is korter en compacter dan de andere edities: de eerste ronde en de halve finale duren telkens twee dagen en de finale drie dagen. Op zaterdag 3 juni weten we wie de opvolger wordt van Samuel Hasselhorn, de Duitse bariton die de editie van 2018 won.

De eerste ronde wordt integraal gestreamd op de website van de Koningin Elisabethwedstrijd. De namen van de 24 halvefinalisten worden bekendgemaakt na het laatste optreden op maandag 22 mei. Vanaf de start van de halve finale op woensdag 24 mei wordt de wedstrijd rechtstreeks uitgezonden op Klara, Klara.be en de Klara-app, op Canvas en het kanaal van Ketnet, en uiteraard ook op VRT MAX.

Zij presenteren

Voor de presentatie zorgen Katelijne Boon, Clara De Decker en Nicole Van Opstal, bijgestaan door een schare van experten en het jongerenpanel DeZes. Beiden praten tussen de optredens door met enkele vooraanstaande zangers én het jongerenpanel DeZes. Ze geven hun deskundige inschatting van de kandidaten.

Katelijne Boon (foto rechts) is tijdens de namiddagsessies (15:00 tot 18:00 uur) het gezicht van de Koningin Elisabethwedstrijd op Canvas en VRT Max, maar tegelijk ook de vertrouwde stem van Klara op de radio, klara.be en de Klara-app. Voor de avondsessies (20:00 tot 23:00 uur) neemt Klara-presentatrice Nicole Van Opstal (foto links) haar plaats in. Zij is niet te horen op Klara, maar wel te zien op het kanaal van Ketnet en op VRT MAX.

De finale op Klara

Van donderdag 1 juni tot zaterdag 3 juni zendt Klara de drie wedstrijdavonden van de finale in Bozar rechtstreeks uit vanaf 19:30 uur, ook via de Klara-app en op VRT MAX. Opnieuw is Nicole Van Opstal de gastvrouw bij Klara. ​Voor de finalisten het podium betreden, is er telkens een reportage met een ervaren zangcoach (Margreet Honig, Beatrijs De Vos en Lucienne Van Deyck) en vertellen de panelleden honderduit over de fascinerende zangwereld.

Nicole Van Opstal krijgt drie avonden lang het gezelschap van een vaste gast: de veelzijdige sopraan Lore Binon. Daarnaast is er elke avond nog een andere invité om de wedstrijd mee van commentaar te voorzien. Tegelijk is dit een uitgelezen moment om allerlei aspecten van het zangvak toe te lichten: de fysieke vereisten, techniek, talen, coaching, geheugen, mentale weerbaarheid… Er komt echt ontzettend veel bij kijken.

Op de laatste finaledag, zaterdag 3 juni, blijft Klara doorgaan tot de proclamatie omstreeks middernacht. ​ Ook dan zijn er reportages, gasten en mooie muziek tot de bekendmaking van de winnaars.

Heynen

Het jongerenpanel DeZes

Ook het jongerenpanel DeZes is er opnieuw bij. Elke finale-avond geven zij hun ongezouten mening over de prestaties van de twaalf finalisten. Maar er is meer: de uitzendingen van de finale worden telkens afgesloten met een muzikale outro van DeZes. Zo arrangeerde componist-arrangeur Martin Valcke speciaal voor de zes zangers klassiekers als The Sound of Silence van Simon and Garfunkel, The Show Must Go on van Queen en The Way to Your Heart van onze eigen Soulsister.

° Lees verder onder de foto

Alexander Van Goethem (21, bariton), Febe Eylenbosch (22, sopraan), Sarah De Meester (21, sopraan), René Wynants (19, contratenor), Leander Carlier (22, bariton) en Itzel Devos (20, sopraan).

De kijkers, luisteraars en online bezoekers van Canvas en Klara kiezen ook zelf hun favoriete finalist. Die wint de Canvas-Klaraprijs, een bekroning ter waarde van 2500 euro. Stemmen kan via de website van Klara en via de doe mee-pagina op VRT MAX.

Compilatie en slotconcert

Naast de rechtstreekse uitzendingen van de wedstrijd zijn er nog een aantal extra’s. Het slotconcert met de eerste zes laureaten wordt op dinsdag 13 juni om 20:00 uur live uitgezonden op Klara Live op Klara, en de Klara-app.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Klara
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx