RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Klara wuift de onnavolgbare Bart Stouten uit

Als u nog nooit eens naar Bart Stouten hebt geluisterd op Klara, morgen, 31 augustus is het uw allerlaatste kans, tussen 10 en 13 uur. Voor de gelegenheid brengt ‘Bart de bard’ dan zijn eigen ‘Top 30’. Daarna zal Vlaanderen die volstrekt unieke radiomaker moeten missen. Al liet hij de Klara-leiding weten dat hij de deur open houdt om ook in de toekomst gebeurlijk weer te keren naar zijn favoriete zender.

‘Dagelijks luisteren naar het programma van Bart Stouten’. We hebben geen idee of er in Vlaanderen ooit dokters of psychiaters dit hebben voorgeschreven als de ultieme remedie tegen stress.

Bart Stouten, op 19 september wordt hij 65, was in het radiovak in feite een laatbloeier. De academicus van opleiding ging pas in 1990 aan de slag bij de (toen nog) BRT, als producent bij de Dienst Hoorspelen bij Radio 1. Zo realiseerde hij onder meer de zelf vertaalde hoorspelen van Samuel Beckett.

Later was hij betrokken bij de magazines van Radio3, ‘Zegge en Schrijve’ en ‘Het Pak van Sjaalman’. Voor Klara verzorgde hij o.a. ’Volgeboekt’ en ‘De Tuin van Eden’, die hij meer dan tien jaar presenteerde. Nadien waren er de programma’s ‘Stouten op Zondag’, ‘Bellevue’ en sedert 2013 ‘Klassiek Leeft’. De voorbije twintig jaar publiceerde Stouten ook een hele resem boeken, dichtbundels en essays.

Mensen kennen Bart Stouten als een open boek. Zo getuigde hij enkele jaren geleden heel open over zijn gevecht tegen kanker. Al ging bij Bart dat boek pas langzaam en doorheen de tijd open. Het grote drama uit zijn jeugd – op zijn vijftiende overleefde hij als enige een zwaar verkeersongeval waarin zijn beide ouders en zijn tweelingzus stierven – en ook zijn outing hield hij lang verborgen.

‘Voor het eerst openlijk praten over het verkeersongeval dat mijn jeugd in tweeën sneed”, antwoordde hij afgelopen weekend in De Tijd op de vraag wat zijn kwantumsprong was. “Jarenlang kon en durfde ik dat niet, bang ook dat mensen zouden denken dat ik om aandacht bedelde. Dat moment hing ook wat samen met de uiting van mijn homoseksualiteit in mijn eerste poëziebundel ‘Sapporo blues’ in 2002. De taboes werden doorbroken, en een stroom aan woorden, ideeën en gevoelens kwam vrij.’

Zelf nam Bart vorige week al afscheid van zijn luisteraars middels een bericht via zijn eigen Facebook-pagina.

Lieve vrienden, het is nu eindelijk zover. Ik ga het licht uitdoen. Mijn pensioen gaat beginnen. De jaren zijn voorbijgerold sedert ik bij de VRT begon in 1990. Ik heb me heel gelukkig gevoeld daar, en wat jullie ook denken, ik heb er keihard gewerkt al die tijd. Het was dagelijks opstaan om half vijf, soms door regen en wind naar tram en trein lopen, maar ik deed het graag. Er komen nog twee allerlaatste uitzendingen (nu maandag 30 en dinsdag 31 augustus, Klara, 10-13u) waarin ik jullie éxtra verwennen ga met mijn persoonlijke keuze van de mooiste klassieke muziek onder de sterren, een soort eigen top-30. Daarna is het hasta-la-vista met niets dan dankbare gevoelens naar VRT, collega’s en jullie, mijn vrienden-luisteraars. Jullie waren een geweldig publiek!

Het bericht kreeg al snel vele honderden hartverwarmende reacties. We plukken er deze uit, van zijn radio-collega Lieven Vandenhaute: “Sommige mensen zijn onvervangbaar en daar ben jij één van, Bart. Klara zonder jou zal nooit meer hetzelfde zijn. Alleen maar respect en bewondering voor je unieke toon, je charme en je kwikzilveren buitelingen en acrobatische gedachtensprongen. Vlaanderen verliest iets. Het heeft met stijl, intelligentie, toewijding en beschaving te maken. Geniet van je pensioen, maar ik zal je prikkelende aanwezigheid op de VRT en op de radio heel erg missen.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Stemmen voor de Klara Top 100

Deze ochtend, woensdag 10 november 2021 werd in het programma ‘Espresso’ op Klara, de stemming Lees verder

Klara’s ‘Iedereen Klassiek’ lokt 10.000 bezoekers naar Brugge

Liefhebber én kenner ondergedompeld in bad van klassieke muziek Met tienduizend bezoekers voor ‘Iedereen Klassiek’ Lees verder

Klara in de ban van koormuziek

Twee weken lang aandacht voor de World Choir Games Ze worden ook wel de ‘Olympische Lees verder

Nieuw op Klara: Nachtbaders

Twee jonge talenten duiken in de wereld van de neoklassieke muziek Vanaf vrijdag 29 oktober Lees verder

Ook bij VRT radio is november dé Boekenmaand

Publieke omroep zet maand lang extra in op boeken Radio 1 zet een hele week Lees verder

Klara: acht uur film in The Original Soundtrack

Het begint stilaan een traditie te worden: naar aanleiding van de World Soundtrack Awards op Lees verder

Klara: ‘Iedereen Klassiek’ is terug

Op zaterdag 30 oktober organiseert Klara, in samenwerking met Concertgebouw Brugge, Brugge Plus en de Lees verder

Klara Koningin Elisabethwedstrijd (video)

Jonathan wint de 'Champions League' Van de behoorlijk goed gevulde Rotterdamse Ahoy bij het Eurovisie Lees verder

Meer over Klara

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x