RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Klara: Wat als Mozart op TikTok zat? (video)

Hoe hard lijken hedendaagse popsongs op klassieke muziek?

Klara wordt vandaag twintig jaar en daarom moet er overal klassieke muziek te horen zijn. Ook op de middelbare scholen, want jongeren hebben meer met klassieke muziek dan ze zelf denken. Zingt Jason Derulo niet even veel zijn eigen naam in zijn hits als Johann Sebastian Bach? Is het tourschema van Shawn Mendes en Taylor Swift niet even druk als dat van de Russische pianist Sergej Rachmaninov? En was de haarkleur van Vivaldi destijds niet even opvallend als die van Billie Eilish vandaag?

Voor Klara-presentator Sander De Keere (foto bovenaan) klopt het hart voor klassieke muziek nog steeds. Daarom trok hij dit najaar, toen het nog mocht, met de grappige, wervende en toegankelijke show ‘Iedereen Klassiek On Tour’ naar de middelbare school. In één lesuur overtuigde hij de leerlingen dat hun leefwereld veel gelijkenissen vertoont met die van componisten. Zij waren immers de influencers van hun tijd. Alleen deden ze dat niet met TikTok, Instagram of YouTube, maar puur met muziek. En daar stonden sommige leerlingen van te kijken.

‘Iedereen Klassiek On Tour’ is geschikt voor zowel middelbare scholen als het grote publiek. De show is daarom vanaf vandaag vrij te bekijken via VRT NU en het YouTube-kanaal van ‘Iedereen Klassiek’. Zo maakt Klara de belofte – klassieke muziek voor iedereen – , waar.

° Lees verder onder de foto’s

Iedereen Klassiek On Tour: de show  

In de ‘Iedereen Klassiek On Tour’-show ontdekken de kijkers thuis en de leerlingen alles over klassieke muziek tijdens een (les)uur vol audiofragmenten en TikTok-video’s. Zowel de grote werken als de kleine anekdotes uit de klassieke muziekwereld komen aan bod, met af en toe ook grotere luisterfragmenten, want volgens Sander hoef je geen schrik te hebben van een lang stuk uit een Mozart-symfonie. Integendeel.

De digitale show werd op voorhand en coronaproof in een studio opgenomen. Sander ging geregeld in gesprek met leerlingen via Zoom en betrok hen zo volop bij dit verhaal. “Ik merk dat veel leerlingen gewoon niet weten hoe ze naar klassieke muziek moeten luisteren. Dan kan je hen niet kwalijk nemen, want er is zoveel keuze, met zoveel genres en eeuwen!  Alles vertrekt dan vanuit het menselijke: componisten waren ook mensen met een verhaal of met een duidelijk profiel. Zoals de influencers vandaag.“

° Iedereen Klassiek On Tour: vanaf 2 december te bekijken via VRT NU en het YouTube-kanaal Iedereen Klassiek van Klara.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Klara
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx