RadioVisie

  • .
    .

Klara Top 100: Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt terug op 1

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De luisteraars van Klara stemden ‘Spiegel im Spiegel’ van Arvo Pärt ook dit jaar tot nummer 1 van de ‘Klara Top 100’, die zondagavond net voor 18:00 uur, werd afsloten. ‘Erbarme dich’ van Johann Sebastian Bach volgt op 2, ‘Benedictus’ van Karl Jenkins op 3. Daarmee is deze top exact gelijk aan die van vorig jaar.

De 87-jarige Est Arvo Pärt geldt als een van de belangrijkste hedendaagse componisten. Zijn muziek heeft een religieus en minimalistisch karakter. Zelf beweert Pärt dat muziek draait om stilte. De geluiden zijn er om die stilte te omringen. Pärts stuk ‘Spiegel im Spiegel’ is de absolute favoriet van de luisteraars. In totaal staat de componist vier keer in de ‘Klara Top 100’.

Op nummer 2 staat ‘Erbarme dich’ uit de Mattheuspassie van Johann Sebastian Bach. Een vaste waarde. Deze achttiende eeuwse componist staat in totaal dertien keer in de lijst, onder andere ook met fragmenten uit zijn ‘Weihnachtsoratorium’ en de ‘Johannespassie’. Daarmee blijft hij de populairste componist van de luisteraars. Het ‘Benedictus’ uit ‘The Armed Man: A Mass For Peace’ van Karl Jenkins maakt de top 3 compleet. Jenkins, geboren in 1944, is een Britse componist die in zijn jonge jaren nog lid was van de… popgroep Soft Machine.

Opvallend: twee van deze drie componisten zijn nog in leven. De top 10 wijzigt nauwelijks. Mahler gaat met ‘Symfonie nr. 5 in cis: 4. Adagietto’ van 11 naar 9, waardoor Purcells ‘Dido and Aeneas: When I am laid in earth’ van 9 naar 12 zakt. Mozart en Allegri wisselen van plaats: het ‘Miserere van Allegri’ komt nu op 6 en ‘Mozarts Requiem in d KV626: Lacrimosa’ op 5.

Neoklassieke muziek is erg populair

Neoklassiek blijft opvallend goed scoren. Max Richter, Philip Glass, Karl Jenkins en uiteraard ook Arvo Pärt duiken vaak op. Zijn ‘Da Pacem Domine’ komt dit jaar nieuw binnen op 64. En met vier stukken staat hij evenveel in de lijst als Mozart en Shubert. Richter verovert drie posities. Zijn herwerking van Vivaldi’s jaargetijden scoort hoger dan Vivaldi zelf! Richter staat met ‘Herfst’ op 71, Vivaldi met ‘Zomer’ op 96.

Hoogste nieuwkomer dit jaar is… Bach. Zijn aria ‘Ich habe genug’ uit ‘Cantate BWV82 Ich habe genug’ verovert, uit het niets, plaats 44. De componist haalt wel meer straffe toeren uit: zijn Johannespassie komt nieuw binnen en meteen met twee stukken: het openings- én het slotkoor. Met dertien werken is Bach, met verre voorsprong, de populairste componist. Beethoven volgt hem met zes plekken in de lijst.

Vorig jaar maakten een aantal vrouwelijke componisten hun entree. Die trend lijkt zich niet voort te zetten. Buiten het ‘Pianotrio’ van Fanny Mendelssohn vinden we geen andere muziek van vrouwen in de Klara Top 100. Nog verbazend is dat lievelingen ‘Casta diva’ van Bellini en ‘Hallelujah’ van Händel dit jaar de lijst niet haalden.

Luisteraars genoten volop

De Klara Top 100 werd uitgezonden op zaterdag 19 en zondag 20 november 2022. Clara De Decker en Carlo Siau presenteerden deze marathon van klassieke muziek. Reporter Sander De Keere trok dwars door Vlaanderen op zoek naar luisteraars die de top mee beleefden. Ook via de Klara-app, Facebook, Twitter en Instagram kwamen er heel wat reacties binnen van muziekliefhebbers.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Hedendaags werk van Estse componist op 1 in Klara Top 100

Zondag 28 november om 18:00 uur was het zover, presentatoren Greet Samyn en Mark Janssens Lees verder

‘Spiegel im Spiegel’ op 1 in de Klara Top 100

Giovanni Battista Pergolesi staat na vijf jaar niet langer op nummer 1 in de Klara Lees verder

Stabat Mater van Pergolesi op 1 in de Klara Top 100

'Spiegel im Spiegel' van Arvo Pärt op 2, gevolgd door 'Symfonie nr. 6 Pastorale' van Lees verder

‘Stabat Mater’ op 1 in de ‘Klara Top 100’ (audio)

Dit jaar hebben de luisteraars van Klara opnieuw de Italiaanse componist Giovanni Battista Pergolesi met Lees verder

Brugge opnieuw dé hoofdstad van de klassieke muziek

Ook dit jaar trokken ruim tienduizend enthousiastelingen naar de West-Vlaamse hoofdstad om er te genieten Lees verder

Klara’s ‘Iedereen Klassiek’ op zaterdag 29 oktober

Ook dit jaar brengt het muzikale feest een keur aan orkesten, ensembles en solisten bijeen.

In oktober trekt Klara alle registers open

Klara heeft heel wat te bieden in oktober: Klara Live, The Original Soundtrack, Nachtbaders, nieuwe Lees verder

Het radionajaar van 2022: Klara

De cultuurzender neemt op 1 september opnieuw de draad op met de vaste programma's die Lees verder

Meer over Klara

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx