RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Klara is klaar voor de Koningin Elisabeth-wedstrijd (video)

Met een jaar coronavertraging kunnen de vierenzestig geselecteerde jonge pianisten uit zowat alle hoeken van de wereld eindelijk aan hun slopende uitdaging beginnen. De organisatie stelt alles in het werk om de maatregelen tegen de pandemie tot in de puntjes te respecteren. De bouw van een gigantisch podium in de Bozar en de eenmalige aanpassing van het wedstrijdschema waarbij het aantal halve finalisten en kandidaten in de eindronde fors worden, moeten de afstand garanderen. De noodgedwongen thuisblijvers hoeven zich trouwens geen zorgen te maken: Klara zet de grote middelen in om de melomanen optimaal te bedienen.

Nadat de sociale media waaronder YouTube de eerste en vooral gevreesde schiftingsronde gevolgd hebben, start het verhaal voor Klara tijdens de halve finales met de twaalf geselecteerde virtuozen op maandag 10 mei, met in de hoofdrollen de bijna op pensioen vertrekkende Lut Van Der Eycken (foto: rechts) en haar opvolgster Nicole Van Opstal (foto: links). Voor eerstgenoemde, die sinds 2012 de kenners en de luisteraars keurig in de wereld van Chopin, Brahms en Tsjaikovski begeleidde, een ultieme en -bovendien- een bijzondere beleving vermits de gebruikelijke ovaties en het applaus zullen ontbreken. 

Koningin Elisabeth-wedstrijd presentatoren

Het duo ontvangt tijdens de halve finale een aantal experts, die hun mening over de prestaties zullen wikken en wegen. Marc Erkens, ex-laureaat Liebrecht Vanbeckevoort, Beethoven-vertolkster Stephanie Proot, Luc De Vos, Julien Libeer en pianobegeleider Aaron van Wajnberg hebben alvast hun medewerking bevestigd. Het begin van het dagelijkse avondluik om 20:00 uur wordt steeds voorafgegaan met een terugblik op de hoogtepunten van de namiddagsessie waarbij de kanshebbers voor de ultieme bekroning slechts één keer optreden. Het loodzware menu: een Mozart-concerto en een recital waarbij techniek en virtuositeit overheersen.  

Schoon volk in de finale

Tijdens de beslissende fase van de competitie, tussen maandag 24 mei en zaterdag 29 mei, krijgt het presenterende duo van Klara niet alleen gezelschap van vaste gast Aaron van Wajnberg maar ook van enkele laureaten uit eerdere edities. Zij evalueren het doen en laten van de finalisten die naast het in-zeven-dagen-te-studeren verplichte werk ook een concerto naar keuze vertolken. Buiten Marc Erkens, Liebrecht Vanbeckevoort en Julien Libeer, komen pianocoach Marijke Oers en de voormalige laureate Eliane Rodrigues langs. Kortom, een boeiende avond met diverse meningen in het vooruitzicht. Na de verdeling van de prijzen krijgen de fans een laatste gelegenheid om de winnaars en de laureaten gedurende twee slotoptredens aan het werk te horen. Afspraak op 7 juni en op 9 juni.

Nog meer info? 

‘Espresso’ en ‘Klara Staat Op’ blikken elke werkdag en in het weekend tijdens het ochtendblok terug op de vorige finale avond. ‘Music Matters’ tussen 12:00 uur en 14:00 uur peilt vijf dagen lang naar de favoriete muziek van de juryvoorzitter Gilles Ledure. Online kan men trouwens terecht bij Klara, Canvas voor de beelden, VRT NU, Facebook en Instagram. Afspraak dus voor de liefhebbers, die geen enkele noot willen missen: maandagmiddag 3 mei om 16:00 uur voor de aftrap van het wereldkampioenschap voor pianisten. (FVM)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Klara
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx