RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Klara en de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello – 2 

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dit zijn de drie gastvrouwen

Na de uitgestelde editie van 2020 en die zonder publiek in 2021 kunnen we dit jaar opnieuw uitkijken naar een Koningin Elisabethwedstrijd die ten volle kan worden beleefd door de muzikanten én het publiek. Daar vernam u gisteren (bijna) alles over. Via alle beschikbare kanalen laat de publieke omroep kijkers en luisteraars meegenieten. In het bijzonder op Canvas en Klara. En daarvoor grossiert de VRT in een mooi continent presentatoren.

Nicole Van Opstal

Vorig jaar maakte Nicole Van Opstal haar debuut als Klara-presentatrice van de Koningin Elisabethwedstrijd, toen nog samen met de afscheidnemende Lut Van der Eycken. Nu Lut met pensioen is, presenteert en modereert Nicole de hele Koningin Elisabethwedstrijd, en tijdens de halve finale ook voor Canvas. Musicologe van opleiding is ze al jaren een vertrouwde en deskundige radiostem bij Klara. 

Ze is een ervaren presentator van liveconcerten in het programma ‘Klara Live’ en in het Klarafestival. Daarnaast presenteerde ze ook onder andere ‘Boetiek Klassiek’, het ochtendprogramma ‘Klarawakker’, ‘Café Zimmermann’ en uitzendingenover oude muziek. En of ze ernaar uitkijkt naar deze editie van de Koningin Elisabethwedstrijd: 

“Eindelijk kan de wedstrijd weer in volle glorie plaatsvinden! Jonge cellisten van over de hele wereld kunnen opnieuw hun passie delen, aangevuurd door een enthousiast publiek. Vooral dat laatste misten we vorig jaar, de aanmoedigingen, de spontane toejuichingen. De zalen zullen nu weer zinderen onder het oorverdovende applaus. Internationale wedstrijden zijn in deze verscheurde wereld niet evident, maar muziek kan hier haar verbindende kracht tonen over nationaliteiten heen.”

“Ik volg de wedstrijd al van kindsbeen af en zat elke editie aan radio en tv gekluisterd om alles op de voet te volgen. Dat ik nu de wedstrijd mag presenteren, samen met team van experten, vind ik heel spannend. Ik ben tegelijk enorm blij en vereerd dat ik mag deel uitmaken van het bevlogen radio- en tv-team dat het hele gebeuren met veel liefde en deskundigheid naar het publiek thuis brengt.“

° Lees verder onder de foto’s.

Katelijne Boon

Katelijne Boon is al sinds 2008 de vaste presentator van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Canvas. Haar liefde voor de cello is ontvlamd met het stuk ‘Kol Nidrei’ van Max Bruch, maar ondertussen heeft ze nog heel wat andere concerto’s en stukken in haar hart gesloten. De cellosuites van Bach zoals Casals ze speelde, maar ook de versies van Pieter Wispelwey. Het celloconcerto van Elgar met de weergaloze Jacqueline du Pré, maar ook Rostropovitsj in alle werken die componisten als Dmitri Sjostakovitsj, Benjamin Britten en Sergei Prokofjev voor hem schreven. Als tiener speelde Katelijne trouwens ook zelf cello.

“Na het wedstrijdloze jaar 2020 en de editie zonder publiek van 2021, kijk ik ernaar uit om samen met de vele fans van de Koningin Elisabethwedstrijd een nieuwe lichting jong cellotalent te ontdekken. Benieuwd of het jaar extra van hen nog betere muzikanten heeft gemaakt.”

Clara Dedecker

Clara Dedecker was nog studente toen ze in 2017 debuteerde als ‘vliegende Canvas-reporter’ in de eerste cello-editie van de Koningin Elisabethwedstrijd. Sindsdien is ze niet meer weg te slaan uit de coulissen van Bozar. Clara is pas moeder geworden, maar de Koningin Elisabethwedstrijd is toch ook een beetje haar kindje en dus is ze er ook dit jaar weer bij.

Ze is een grote fan van de cello. Het is één van haar favoriete instrumenten omdat het met zijn lage en warme klank zo dicht aanleunt bij de menselijke stem. Dat wordt een maand lang genieten volgens Clara. Persoonlijk luistert ze heel graag naar de flamboyante Argentijnse celliste Sol Gabetta, maar dé cello-revelatie van de afgelopen jaren is voor haar de jonge Britse cellist Sheku Kanneh-Mason (over wie Canvas ook een documentaire uitzendt op 21 mei)

“Ik heb vorig jaar mijn eerste volledige Koningin Elisabethwedstrijd-cyclus afgerond (cello, zang, viool, piano), dus ik ben heel blij dat ik samen met Katelijne aan mijn tweede reeks mag beginnen. Ik ben ook net voor de eerste keer mama geworden, dus tussen de opnames door, kan Katelijne mij misschien ook nog wat tips geven als ik weer een slapeloze nacht achter de rug heb.”

Foto bovenaan: Victor Julien Laferriere, 1st Prize Cello 2017, Brussels Philharmonic (credits Stephane Deneve)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx