RadioVisie

  • .
    .

Klara en de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello – 1 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Voor het eerst hechte samenwerking met Canvas

Na de uitgestelde editie van 2020 en die zonder publiek in 2021 kunnen we dit jaar opnieuw uitkijken naar een Koningin Elisabethwedstrijd die ten volle kan worden beleefd door de muzikanten én het publiek. Het wordt een feest voor alle fans van de cello, want dat unieke instrument, met zijn warme timbre, staat dit jaar centraal in het prestigieuze concours. En dat is na 2017 nog maar de tweede keer. Van 9 mei tot 4 juni zullen de beste cellisten uit de hele wereld zich met elkaar meten in Brussel. Bij de VRT zitten de muziekliefhebbers op de eerste rij op VRT NU, Canvas en Klara, en via VRT NWS en de sociale media.

Tijdens de eerste ronde (9 tot 14 mei) ligt de focus van de verslaggeving bij de VRT vooral op de sociale media en nieuwsberichten. De concerten zelf worden gestreamd op de website van de Koningin Elisabethwedstrijd. Vanaf de halve finale wordt de wedstrijd rechtstreeks uitgezonden op VRT NU, Klara, Klara.be, de Klara-app, Canvas en het kanaal van Ketnet. VRT NU wordt het centrale platform voor het aanbod. Op de speciale KEW-pagina kan je vanaf 16 mei niet alleen terecht voor alle rechtstreekse uitzendingen, maar ook voor allerlei extra reportages, documentaires en andere video’s. ​

Samenwerking Klara en Canvas

Tijdens de halve finale in Flagey (16 tot 21 mei) werken Klara en Canvas nauw samen. Anders dan bij de vorige edities brengt Klara dit jaar naast de avondsessies ook de middagsessies live. Het neemt dan de Canvas-presentaties van Katelijne Boon over. Bij de avondsessies is het net andersom: dan neemt Canvas de Klara-presentatie van Nicole Van Opstal over. De middagsessies zijn te volgen op Canvas en de avondsessies op het kanaal van Ketnet. Katelijne en Nicole krijgen telkens het gezelschap van een eminente cellist.

Voor de finaleweek (30 mei tot 4 juni) strijken Klara en Canvas neer in Bozar. Voor Klara geeft Nicole Van Opstal commentaar, samen met cellist Benjamin Glorieux en een wisselende tweede gast, eveneens een cellist. Bij Canvas is Katelijne Boon de host van de avondvullende liveshows met gasten en reportages. Clara De Decker gaat als vliegende reporter voor en achter de schermen op zoek naar boeiende mensen en weetjes over het verloop van de wedstrijd.

Een panel van zes jonge cellisten die de hele wedstrijd op de voet volgen geven commentaar op de sociale media en in de programma’s op radio en tv. Uiteraard besteden ook de sociale media van Klara en Canvas volop aandacht aan de wedstrijd. Naast de rechtstreekse uitzendingen van de wedstrijd brengen Canvas en Klara nog een aantal extra’s, zoals een compilatie van de hoogtepunten (op 5 juni op Canvas), de slotconcerten (op 14 en 16 juni) en cello-specials in de reguliere Klara-programma’s.

De halve finale op Klara en Canvas

Voor het eerst in jaren zendt Klara ook de namiddagsessies van de halve finale rechtstreeks en integraal uit op de radio, Klara.be en de Klara-app. Katelijne Boon is opnieuw het gezicht van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Canvas, maar tegelijk ook de vertrouwde stem op Klara tijdens de namiddagsessies. Voor de avondsessie worden de rollen omgedraaid. Om 20:00 uur neemt Klara-presentatrice Nicole Van Opstal plaats in de presentatieset op het balkon van Studio 4 van Flagey. Zij is niet alleen te horen op Klara, maar ook te zien op het kanaal van Ketnet en op VRT NU.

° Tekst gaat verder onder de video

Op zaterdag 21 mei, de laatste avond van de halve finale, gaan Klara en Canvas (op het kanaal van Ketnet) door tot en met de bekendmaking van de finalisten omstreeks middernacht. Terwijl de jury daarover beraadslaagt, brengt Canvas de documentaire 7 lives of music – The Kanneh-Mason Family, over de jonge zwarte cellist Sheku Kanneh-Mason en zijn muzikale familie. Een moderne versie van de Von Trapp-familie als het ware (meer informatie volgt verder in dit persbericht). Rond middernacht weten de jonge cellisten wie van hen doorgaat naar de finale. De twaalf finalisten bereiden zich daar een week lang op voor in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo.

De finale op Klara

Klara zendt alle wedstrijdavonden van de finale in Bozar rechtstreeks uit vanaf 20:00 uur. Elke avond vertolken twee van de twaalf finalisten een celloconcerto naar keuze en een onuitgegeven werk dat speciaal voor de Koningin Elisabethwedstrijd is geschreven door de Duitse componist Jörg Widmann. Ze worden begeleid door het Brussels Philharmonic, o.l.v. Stéphane Denève.

Nicole Van Opstal is de Klara-gastvrouw en krijgt gedurende de hele finaleweek elke avond het gezelschap van de sympathieke en immer nieuwsgierige cellist Benjamin Glorieux. Hij was onlangs nog curator van het Festival van Vlaanderen Kortrijk, met als motto ‘Normal Gets You Nowhere’. Dat is tekenend voor zijn open visie. Glorieux, zelf oud-student aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, volgt de wedstrijdkandidaten met veel engagement en plaatst hen in een breder perspectief. 

Daarnaast komt er elke avond nog een tweede cellist naar de Klara-loge in Bozar. ​ Zij zorgen in de pauzegesprekken telkens voor een andere kijk op het cellospel van de jonge finalisten en allerhande zaken waarmee musici te maken hebben, zoals bijvoorbeeld (dure) instrumenten, het repertoire en de mentale en fysieke gezondheidsaspecten van een muzikantenleven. Op zaterdag 4 juni gaat Klara uiteraard door tot de ontknoping van de wedstrijd met de bekendmaking van de prijswinnaars en hun rangschikking. (SV)

° Foto bovenaan: Frans Grapperhaus
° Morgen deel 2


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Klara

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx