RadioVisie

  • .
    .

Klara eert muzikale koningin (video)

Het coronavirus trok een flinke streep door de rekening van de talloze melomanen die reeds lang naar de pianosessie van de Koningin Elisabethwedstrijd hunkerden. Om de leegte te vullen, pakt Klara uit met een pittig menu waarbij de strafste verhalen, het leven achter de schermen en de mooiste optredens voorbij komen. ‘De Week van de Koningin’ eindigt op zaterdag 30 mei 2020 met de Top 30 qua sonates en concerten van de luisteraars.

Espresso & Klassiek Leeft

Elke ochtend tussen 06:00 en 09:00 uur kruiden Clara De Decker en Greet Samyn het ontbijt met sappige anekdotes, het bijgeloof, het contact met het Koningshuis en – vooral – de zenuwen. Thomas Vanderveken, Kathelijne Boon, Fred Brouwers, Lut Van Der Eycken en Marlène de Wouters nemen de nieuwsgierigen wellicht ook mee naar de beruchte kapel waar de twaalf finalisten, in afwachting van hun recital zonder enig contact met de buitenwereld, verbleven. Krijgen we dan een verklaring voor het bizarre gedrag van pianist Pierre-Alain Volondat, die in 1983 vanwege de voortreffelijke akoestiek met zijn studenten naar de Aalsterse Werf voor een masterclass afzakte?

Bart Stouten grasduint tussen 09:00 uur en 12:00 uur in de lp’s en in de cd’s die één of andere binding met de prestigieuze wedstrijd hebben. Het kan gaan over over werken van componisten die op het verlanglijstje van de jury prijken. Hierbij primeren de versies van de kandidaten die net niet de halve finales of de eindronde haalden. Sommigen zoals Gidon Kremer slaagden er daarna wel in om internationaal te scoren.

° Lees verder onder de foto’s

Music Matters en Maestro

Olav Grondelaers praat tussen 12:00 en 14:00 uur met Belgische laureaten en componisten over hoe hun beleving van het evenement en hoe de uitslag hun carrière beïnvloedde. Zo delen Chiara Skerath (Laureaat zang 2014), Rudolf Werthen (Laureaat 1971 en voormalig commentator), Yannick Van De Velde (halve finalist piano 2013), Werner van Mechelen (laureaat zang 1988) en Stephanie Proot (halve finaliste piano 2013) en Jeroen D’Hoe (Compositie 2009) hun ervaringen.

Mark Janssens analyseert vanaf 14:00 uur tot 17:00 uur de opvallendste verschijningen. Daarbij primeren hun voorbereiding, de quotes, de wedstrijd zelf en hoe het verder met hen ging. De mooiste prestaties krijgen extra aandacht van onder andere pianisten Andrei Nikolsky (1987), Frank Braley (1991), Yekatarina Novitskaya, Elisabeth Leonskaja, Mitsuko Uchida (1968) en de in Amsterdam overleden Youri Egorov (1975). Bij de violisten komen onze landgenote Edith Volckaert (1971), David Oistrakh (1937), Kristof Barati (1997) en Vadim Repin (1989) aan bod.

Django Live & Klara Live

Heidi Lenaerts gooit het tijdens de avondmaaltijd tussen 18:00 uur en 20:00 uur over een heel andere boeg en speurt naar de voormalige deelnemers, die jazzy uit de hoek durven te komen.

° Lees verder onder foto’s

Lut van der Eycken heeft elke avond tussen 20:00 uur en 22:00 uur aandacht voor de optredens van ex-winnaars en reconstrueert hun leven vanaf het moment dat ze de eerste prijs in de wacht sleepten tot op vandaag. Zo vertolken onder andere de laureaten van de pianosessie Anna Vinnitskaya, Dennis Kozhukhin en Boris Gittburg een gevarieerd programma met werken van Brahms, Debussy, Gershwin en Beethoven. Nikolaj Znaider, die in 2007 de vioolwedstrijd won, speelt het bekende concerto van Bruch.

Last Night Lab en de Koningin Top 30

Bart Van Houdt concentreert zich op dinsdag 26 mei aanstaande, tussen 22:00 uur en middernacht op de schrijvers van de verplichte werken voor de Koningin Elisabethwedstrijd. Boudewijn Cox, Annelies Van Parijs en vele anderen worden besproken.

Op zaterdag 30 mei 2020 volgt dan de apotheose met de bekendmaking van de Top 30, samengesteld door de luisteraars die, samen met hun herinneringen, de mooiste sonates en de boeiendste concerten tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd kozen. Katelijne Boon presenteert van 10:00 tot 14:00 uur en Lut van der Eycken tussen 14:00 uur en 18:00 uur. Zij ontvangen tevens Clara de Decker en Fred Brouwers. 

Of zoals Katelijne Boon het zelf verwoordt: “ondanks het gemis van de opwinding om kersvers talent te ontdekken en om samen te werken met fantastisch gemotiveerde medewerkers, kunnen we ons dompelen in het bad van schoonheid, toewijding en memorabele verhalen, die de Koningin Elisabethwedstrijd ons tot hiertoe geschonken heeft.” 

Afspraak dus vanaf maandag 25 mei tot en met zaterdag 30 mei 2020 bij Klara voor ‘De Week van De Koningin’. (FVM)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Klara
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx