DVB-T en DVB-T2
Vanaf half december 2017 biedt TV Vlaanderen een pakket televisiezenders aan dat te ontvangen is via DVB-T2, zeg maar digitale ethertelevisie. Deze tweede versie van DVB-T biedt betere kwaliteit, of kan met grotere bandbreedte meer zenders doorgeven. Alhoewel Norkring de zendmasten klaar heeft moet thuis ook de juiste televisietuner aanwezig zijn, of een decoder of setup-box worden aangeschaft. Bovendien is er nog een DVB-T2 antenne nodig, afhankelijk van de regio binnen- of buitenshuis.
Op 1 december van dit jaar stopt de VRT echter volledig met DVB-T, en stapt dus ook niet mee in het vernieuwde DVB-T2. Zij beweren dat een telefonische enquête (bij 3.000 personen) uitwees dat ‘nauwelijks nog 1 procent gebruik maakte’ van die digitale ether, dat zouden (geschat) 45.000 personen zijn. Als alternatief verwees de VRT naar VRT NU, wat gratis is, en ondertussen al meer dan een miljoen geregistreerde gebruikers heeft. Uiteraard is een internetaansluiting én een digitaal kijktoestel nodig om zo te kijken.
Klacht over de kwaliteit
Digitale etherkijker L.D. pikte dat niet en diende op 12 april 2018 hierover een klacht in bij de VRM. Die klacht ging over het niet-aanbieden van het HD-aanbod van de VRT via DVB-T2 platform, waardoor de beeldkwaliteit ondermaats zou zijn op de huidige HD-schermen. Die mindere kwaliteit zou vooral bij close-ups zijn en hij stelde dat voornamelijk vast tijdens de uitzending ‘Boerenbedrog’ van Panorama, op 11 april 2018.
Behandeling
Op 24 april wordt de klacht aangetekend bezorgd bij de VRM. Daarop worden beide partijen uitgenodigd om op 14 mei aanwezig te zijn op een zitting. De VRT stuurt begin mei haar schriftelijke opmerkingen en is aanwezig op die zitting, de klager L.D. had zich reeds op 8 mei verontschuldigd en was niet aanwezig. De VRT riep vooral de onbevoegdheid van de VRM in, volgens de openbare omroep is de VRM enkel bevoegd om schendingen van het Mediadecreet te sanctioneren.
De VRT haalde bovendien aan dat ‘bij geen enkele overheidsinstelling de beheersovereenkomst met de overheid rechtstreekse werking ten aanzien van burgers of een commercieel bedrijf heeft in de zin dat zij rechtstreeks op grond van de beheersovereenkomst individuele rechten zouden kunnen inroepen’. Of anders gezegd: ‘Die beheersovereenkomst zijn eigenlijk uw zaken niet’, zij beriepen zich daarvoor op een eerder vonnis van de VRM.
Digitaal via DVB-T?
Een andere opmerking is ondertussen ingehaald door de actualiteit: de VRT haalde aan dat ‘haar volledig televisieprogramma sedert geruime tijd digitaal via Digital Video Broadcasting Terrestrial (DVB-T) uitzendt. Op die manier stelt ze haar aanbod voor elke mediagebruiker gratis beschikbaar middels één open platform, conform het engagement in de beheersovereenkomst’.
Het signaal dat zo wordt aangeboden is SD (Standaard Definitie).Over dat verschil in kwaliteit stelde de VRT ‘dat de beheersovereenkomst haar nergens verplicht om haar aanbod in een welbepaalde kwaliteit, zoals HD, aan te bieden’. Zij beroepen zich op hun vrijheid om daarin zelf te mogen beslissen.
Ongegrond
In haar vonnis beroept de VRM zich op haar taak, bij mediadecreet, om toezicht uit te oefenen op de beheersovereenkomst met de Vlaamse Overheid. Indien die niet wordt nageleefd door de VRT dient de VRM dit aan de Vlaamse Regering te rapporteren. De VRM kan echter zelf geen sanctie opleggen bij niet-naleving. Verder volgt de VRM de stelling dat noch het Mediadecreet, noch de beheersovereenkomst, voorschrijven in welke kwaliteit het digitaal televisieaanbod van de VRT moet worden aangeboden.
De VRM verklaart de klacht daarom ongegrond, dat was op 14 mei 2018, publicatie gisteren op 18 juni 2018. Ondertussen heeft de VRT bekend gemaakt dat het eind van dit jaar het aanbod via DVB-T stopt. Zowel Radiovisie als de krant De Standaard rapporteerden daarover al op 18 mei, dat was een paar dagen na de zitting over deze klacht bij de VRM, en slechts een paar dagen voor het vonnis van de VRM. Het lijkt alleszins een opmerkelijke ‘samenloop van omstandigheden’.
T’is die eeuwige truuk om belastinggeld (verplicht) te vervangen door een abonnement met een belegger, en een dividend. Onder het mom van vrije keuze krijg je een vies mannetje met spaargeld op je canapé.