RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

KL85 presenteert: Caroline over Caroline & Ronan

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Maar het is minder verwarrend dan u zou denken!

KL85, de internetradio met de multi-identiteiten, doet er woensdag aanstaande nog ééntje bij… een Franstalige. En dat heeft dan weer alles te maken met het overlijden, op 21 april jongstleden van Ronan O’Rahilly, de Ier die Radio Caroline ‘uitvond’ in 1964 en daarmee de West-Europese radio uit z’n vegetatieve coma haalde.

Sedert ruim drie jaar zendt Classic 21, het RTBF-radiostation dat ook heel wat aanhang heeft in Vlaanderen, op zaterdag een programma uit dat… ‘Radio Caroline’ heet (12:00-13:00 uur). Niks meer, niks minder. Een opvallende keuze, die verwijzing naar de eerste Britse zeezender. Nog meer als je er rekening mee houdt dat er nooit een Franstalig offshore radiostation heeft bestaan.

En toch dekt de naam de lading, want in dat ene uur worden de turbulente tijden waarin Radio Caroline uitzond vanaf zee – de jaren 60 en begin jaren 70 van de vorige eeuw -, uitvoerig onder loep genomen. Om maar enkele voorbeelden aan te halen; de opkomst van de minirok, de Dolle Mina’s, vrije liefde en de afkeer van het kapitalisme. Olivier Monssens (foto bovenaan) geeft tekst en uitleg bij de libertaire, protesterende, revolutionaire bewegingen die probeerden om de maatschappij te veranderen. Iedere uitzending heeft een apart thema en wordt gekleurd met heel veel Belgische en internationale klankopnames   

Het Classic 21 programma Radio Caroline maakt daarbij ook gebruik van een toepasselijke Radio Caroline-jingle, de oud zeezender. Al is deze verwijzing naar de ‘gouden radiodagen’ van weleer zeker niet eenmalig bij het populaire Waalse station. Wie een dagje luistert, zal meerdere keren indicaties naar de rijke offshore radiojaren opmerken. Gewoon omdat men er de luisteraars graag aan herinnert dat de basis en volwassenwording van populaire muziek en de business eromheen, daar en nergens anders is begonnen.

Opvallend was bijvoorbeeld ook het feit dat het overlijden van Ronan O ‘Rahilly, nauwelijks aandacht kreeg in de Vlaamse media – behalve in de krant De Standaard – , maar Classic 21 redde alweer de Belgische meubelen. Afgelopen zaterdag besteedde het programma ‘Radio Caroline’ een uur aandacht aan de persoon die de radio een ander geluid gaf.

Goed nieuws voor wie de uitzending heeft gemist, want internetradio KL85 gaat het programma aanstaande woensdag 6 mei, opnieuw uitzenden van 20:00 tot 21:00 uur. Tegelijk wordt het een eerbetoon aan wijlen Eric Laforge. Het boegbeeld van Classic 21 én grote bewonderaar van Radio Caroline en z’n stichter. Eric overleed zelf op 15 februari. Ook hij drukte zo hard zijn stempel op het nationale radiogebeuren, dat het helemaal anders werd. (GVD)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Eric Laforge zal nooit meer rocken bij Classic 21

Alweer triest nieuws uit de radiowereld. Eric Laforge, presentator op Classic 21, is deze nacht Lees verder

Publieke omroep zendt ‘Radio Caroline’ uit

Radio in Vlaanderen. Liggen luisteraars daar eigenlijk wel wakker van? Zelf luister ik hèèl zelden Lees verder

Ronan O’Rahilly overleden (audio & video)

Deze ochtend bereikte ons het trieste nieuws dat de gezondheid van Ronan O'Rahilly, de Ier Lees verder

Caroline treurt om Ronan (video)

Ronan O’Rahilly is niet meer. De flamboyante Ier, die in 1964 het omroepmonopolie van de Lees verder

Blad 480: PROS, KL85, MENT en mediaconsumptie

Laatste Blad voor deze week, behoudens ontwikkelingen van die aard dat we een overwerkte redactie Lees verder

KL85: Past, present and future in één radiostation

Pasen 2020. De gebruikelijke ingrediënten zijn aanwezig: de klokken, de hazen en de eieren. Met Lees verder

Classic 21 bestaat 15 jaar …en zal niet veranderen

Classic 21 is in Vlaanderen wellicht al jaren met voorsprong het best beluisterde radionet van Lees verder

Blad 278: StuBru, TuneIn, Classic 21(video)

De 'eeuwige tuut' loert overal overal om de hoek, ook bij radiomakers Apple en TuneIn Lees verder

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx