fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

KL85: Past, present and future in één radiostation

Pasen 2020. De gebruikelijke ingrediënten zijn aanwezig: de klokken, de hazen en de eieren. Met Covid-19 als spelbreker en… warempel de komst van twee nieuwe radiostations in Vlaanderen. BNL, dat het netwerk van de VBRO heeft overgenomen begint aanstaande maandag. KL85 gaat morgen – Goede Vrijdag – om 12:00 uur van start. Al wordt er reeds getest sedert 1 april.

Terwijl BNL over een ruim netwerk van FM- en DAB+- zenders beschikt, is KL85 een webradio pure sang. Met een theoretisch én praktisch bereik van de hele aardluit dus. Toch mikt het station op een regionale luisterschare. De vlag dekt zelfs de lading. Lijkt de naam van dit project in eerste instantie heel vreemd… toch is hij ontegensprekelijk verbonden met Zuid-West-Vlaanderen. 

De letter K staat voor Kortrijk, de L voor Leiestreek. Het cijfer 85 verwijst naar de 85 postcodenummers die beginnen met… 85. Het station wil het ‘zeezendergevoel’, met lokale en regionale informatie mixen. Dat vraagt om meer uitleg, en daarvoor klopten we aan bij Geert Vandijk (foto), voorzitter van de vzw Nordica, één van de motoren achter dit project. 

‘Wel gaan experimenteren’

Geert Vandijk: “De voorbereidingen zijn reeds vorig jaar in oktober gestart. We hebben nu een tiental dagen het signaal, de software en de programmatie getest. Ook om KL85 op zoveel mogelijke internetplatforms te kunnen plaatsen. Op termijn willen we vooral nieuws uit de Leiestreek brengen. De roots van de medewerkers en de organisatoren liggen bij de offshore radio. Ons doel is om het station uit te bouwen naar een nieuwe vorm van radio. Daarom gaan we ook experimenteren op vlak van nieuws en informatie en programma-inhoud”.

“Het is niet de bedoeling dat KL85 er al vanaf 10 april zal staan. We zullen moeten groeien. Voor nu focussen we vooral op de muziek. We opteren voor 90% programma’s gepresenteerd door de diverse dj’s, ieder vanuit hun eigen thuisstudio. Het format wordt een combinatie van oldies en nieuw. Wat niet betekent dat alles wordt gedraaid. Tijdens de week kiezen we voor 75% oldies, terwijl we ons in het weekend ook op jongeren richten met de medewerking van enkele lokale dj’s. Tijdens de weekdagen en in de avond zijn er specials”.

Geen FM voor KL85?

Geert Vandijk: “Lokale radio is in ontvangstbereik sterk beperkt. Met de huidige licenties kan je naar onze mening geen nieuwe rendabele lokale radio meer opbouwen via FM. De belangrijkste reden is dat de luisteraar een station minder goed, slecht of helemaal niet kan ontvangen. Internet heeft die problemen niet. Je hoeft dus je toestel helemaal niet meer ondersteboven te draaien om te kunnen luisteren en bij online radio is ook de ruis verdwenen”. 

“Troeven om op termijn beter te scoren dan DAB+. Toen radio via het internet, alweer meer dan tien jaar geleden begon, was luisteren enkel via computer mogelijk. Nu kan dat ook op smartphone, tablet en zelfs via televisie. Online radio is een apart begrip geworden naast de FM en DAB+. Radio waarmee moet rekening worden gehouden!”

De huidige line up bestaat uit:  Edward Klein (foto onderaan), Ad Vlaminck, Eddy Delaere, Walter Galle, Jan Berg, Menno Dekker, Peter Timmerman, Gerhard Klaasen en MDM. Achter de schermen zijn Johan Bijenhof, Bob Noakes, Paul Loginco, Geert van Dijk en IT-er Jan de Vlieger betrokken. Personen die interesse hebben om mee te werken, kunnen mailen naar info@KL85.net. Er is ook een Facebook-pagina en KL85 is eveneens actief via Twitter(TB)


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 457: Adam & Jeroen, Nostalgie, Oorboekje en KL85

1 april is niet enkel 'verzenderkesdag', maar blijkbaar ook dé datum om nieuwe radioprojecten te Lees verder

Blad 455: POS, KL85, Solidair, EZrock, Singjaal en tot slot SRV

Net vooraleer we deze editie definitief inplanden (zoiets als in de digitale brievenbus stoppen om Lees verder

Blad 506: KL85, BNL, Sven en Dave (video)

Als u het bos door de bomen niet meer ziet, is dit een mooi weekend-alternatiefEr Lees verder

NRJ: Online-reclame verschillend van FM-spots

Er wordt steeds meer digitaal geluisterd. Ook in Wallonië. Via DAB+ en online. Volgens de Lees verder

Het radiodagboek van 28 mei – 149 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Wallonië: online radio maakt enorme sprong door lockdown

Tijdens de lockdown nam in Franstalig België het online naar de radio luisteren, zowel naar Lees verder

Avicii nummer 1 in Tomorrowland Top 1000 (video)

Wijlen Avicii is de nieuwe nummer één in de Tomorrowland Top 1000, die vrijdagavond werd Lees verder

Blad 498: Radio 2, Radio Gator, Radio Minerva en TROS FM (video)

Als er dan toch moet worden gestemd, dan liefst zo snel mogelijk en op een Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, deejays, internetradio
Het is vandaag 9 april… 1977 (audio)

Het radiodagboek van 9 april – 100 (video)

VS: Ontslaggolf bij radio door coronacrisis

Het is vandaag 8 april… 1975 (audio)

2004: BelgaAudio nu ‘on air’

Het radiodagboek van 8 april – 099 (video)

Sluiten