RadioVisie

  • .
    .

KL85: de geschiedenis van de MV Mi Amigo (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In maart 1980 zonk de MV Mi Amigo, toen het zendschip van Radio Caroline. Op dat moment heeft ’the old lady’ zoals insiders haar liefdevol noemen, reeds een radiogeschiedenis van ruim negentien jaar achter zich. KL85 heeft er de hele maand maart aandacht voor. Van het prille begin in 1961 tot en met 1980.

Maart 1961. Radio Nord start z’n uitzendingen voor de Zweedse kust. In de zomer van 1962 is medewerking aan zeezenders verboden in Scandinavië en wordt het stil op de 498 meter. Nieuwe financiers vinden voor een ander radio-avontuur vanaf zee duurt een tijdje. Pas in mei 1964 is het zover als Radio Atlanta van start gaat voor de Britse kust. Nog geen twee maand later komt het tot een fusie met Radio Caroline. Vanaf dan is Caroline South in de lucht vanaf de MV Mi Amigo.

Naar Nederland

In maart 1968 lijkt het avontuur voorbij als het zendschip naar Nederland wordt gesleept als gevolg van teveel schulden. In 1972 koopt een zekere Gerard van Dam de MV Mi Amigo. Iets later starten achtereenvolgens Radio 199 en Radio Caroline hun uitzendingen voor de kust van Scheveningen. Als in april 1973 de Norderney van Radio Veronica op het strand terechtkomt in een vliegende storm, kan Nederlands oudste zeezender gebruik maken van ‘the old lady’ totdat het eigen zendschip terug op zijn plaats ligt. 

° Lees verder onder de filmpjes.

Hiernaast: Op 2 april 1973 om 20:54 uur sloeg de Norderney van zijn ankers. Het schip dreef stuurloos in de richting van Scheveningen en strandde even voor 23:30 uur .

De Belgen

Op het ogenblik dat het er wettelijk niet goed uitziet voor de Nederlandse offshore stations start nota bene een Belgisch zeezenderproject. Het is 15 juli 1973 als de eerste programma’s van Radio Atlantis – overdag – te horen zijn. Een week later begint Radio Seagull vanaf hetzelfde zendschip met avond- en nachtuitzendingen. In oktober 1973 verdwijnen beide stations uit de lucht na de mastbreuk. In januari 1974, een week na de start van een nieuw project – Radio Mi Amigo – , is Seagull terug. Zes weken later wordt de naam gewijzigd in Caroline.

Het huwelijk Mi Amigo-Caroline houdt stand tot oktober 1978 als de boordgeneratoren beginnen te roken. In december 1978 in daar alweer Gerard van Dam. Samen met enkele medewerkers van Radio Delmare zet hij een nieuwe generator af op de MV Mi Amigo. Brandstof is er niet. In januari 1979 wordt de bemanning van boord gehaald omdat het schip dreigt te zinken. Maar de MV Mi Amigo wordt alsnog gered. 

° Lees verder onder de filmpjes.

Met Pasen – datzelfde jaar – is Radio Caroline terug met zowel Nederlandstalige en Engelstalige programma’s. Het zou het allerlaatste avontuur worden als zendschip, want in een sneeuwstorm ontstaat er een lek in de romp en eindigt het grote avontuur op een zandbank. Het is de eerste dag van de lente in 1980.

De MV Mi Amigo op KL85

In de zeezendernacht op KL85.net van 6 maart wordt de start van Radio Caroline in 1964, met Simon Dee en Christopher Moore, herhaald. Verder is er aandacht voor de tweede verjaardag van de zender (op 199 meter) met Graham Webb en Dave Lee Travis. Ook de eerste testuitzendingen op 259 meter met Tony Blackburn in 1966 zijn te beluisteren. In 1967 en 1968 is het tijd voor Robbie Dale en Andy Archer. In mei 1973 zijn er de uitzendingen op 390 meter met Ron Dolman en op 259 met Henk Meeuwis.

Tijdens de week is er ook aandacht voor Radio Atlantis en Radio Mi Amigo met een herhaling van de shows van Joop Verhoof, Bert Bennett en Peter van Dam. Tot eind van de maand maart is er bij KL85 aandacht voor de uitzendingen van alle radiostations die ooit gebruik hebben gemaakt van de MV Mi Amigo. (ADG)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx