RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

‘King of Pop’ trekt StuBru aan de oren

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Moulinsart, zeg maar de erfgenamen van het werk van Hergé, zijn er beducht voor. Iemand hoeft er nog maar aan te denken om de naam, laat staan een afbeelding van Kuifje ergens voor te gebruiken, of het volgende ogenblik staat men al voor de rechter. Een verhaal over copyright, auteursrecht, merkennaam...

Ook Radio Veronica bouwde zich een hele reputatie op rond het beschermen van haar naam. Na het verdwijnen van de zeezenders in 1974 durfden nogal wat landpiraten het aan onder die naam verder te gaan. En ook wij moesten ooit eens zwaaien met onze notariële oprichtingsakte toen iemand bij gebrek aan inspiratie dan ook maar koos voor het gebruik van de naam RadioVisie.

Er is maar één King of Pop

En nu heeft Studio Brussel… prijs. Je zou het niet verwachten, maar in het verre Amerika hebben ze ontdekt dat in het al even verre Vlaanderen een radiozender een programma uitzendt dat ‘King of Pop’ heet. En dat kan niet, mag niet, hoort niet. Aldus de advocaten die de nalatenschap van Michael Jackson beheren. De VRT werd schriftelijk op de vingers getikt om in te grijpen. Dat Amerikanen daarbij ver gaan, dat zal niemand verbazen. Zo waren er ooit problemen tussen Cool Cat en Kid Cool, Texaco en Tex-oil. Namen die er zelfs nog maar op leken.

“Er is maar één King of Pop, en die heet Michael Jackson”, luidt het van over de Grote Plas. “Op zich wel cool dat ze daar weten dat we bestaan, maar een beetje lullig dat ze zich daarover druk maken”, zegt presentator Stijn Van de Voorde (foto bovenaan – links) in Het Nieuwsblad. “Grappig dat die mannen dat nu pas ontdekt hebben. Volgens mij zitten zij hele dagen te zoeken naar manieren om mensen te dagvaarden en om geld te verdienen. Heel Amerikaans allemaal.”

De VRT wil weinig details geven over de afzenders van de brief, maar enig opzoekingswerk van Het Nieuwsblad leert dat King of Pop geregistreerd is door Triumph International Inc, een bedrijf uit Californië dat de merchandising van Michael Jacksons erfgenamen – zijn moeder Katherine en drie kinderen – beheert. CEO is John Branca, lange tijd advocaat van Michael Jackson en door de popster aangeduid als uitvoerder van zijn testament.

Eieren voor je geld kiezen

Volgens Marie-Christine Janssens, professor merkenrecht aan de KU Leuven, doet de VRT er goed aan om de naam van het programma effectief te veranderen. “De openbare omroep zou het op een akkoordje kunnen gooien, maar ik betwijfel of dat lukt. Machtige bedrijven of stichtingen zoals deze doen er alles aan om hun merk zo sterk mogelijk te houden. Dat doe je door ervoor te zorgen dat anderen het merk zo weinig mogelijk gebruiken. Ze speuren wel degelijk het internet af op zoek naar inbreuken, maar dus niet per se om geld te verdienen.”

‘King of Pop’ is al drie jaar te horen bij Studio Brussel, op de zondagmorgen tussen 10:00 en 12:00 uur. Bekende en onbekende mensen quizzen voor de titel ‘King of Pop’, door muzikale vragen te beantwoorden. Stijn Van de Voorde bedenkt zelf de vragen, kiest de muziek en presenteert. “Het zou stom zijn mochten we daar nu geld voor moeten betalen. Daar is geen budget voor. Dan liever een nieuwe naam.” (TB – Bericht: Het Nieuwsblad)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 241: VRT, F1, King of Pop, Peter K. (video)

Publieke omroep en lokale radio: twee maten en nog meer gewichten? Wallonië ziet geen graten Lees verder

Stijn Van de Voorde: 50 jaar festivals in Vlaanderen

StuBru-podcast 'Vijftig tinten gras': vanaf nu op stubru.be en via de Studio Brussel-app Terwijl alle Lees verder

StuBru start programma met koninklijke allures

Vlaanderen is op wereldschaal maar een voetbalveldje groot, het totale aantal inwoners is dat van Lees verder

Studio Brussel: Fien gaat Adriaan vervangen op tv

TV-makers die plots achter de radiomicrofoon gaan zitten, het is vaker niet goed, dan een Lees verder

De stress-tickets van Studio Brussel (video)

We hebben ze gemist, die festivals. Dat blijkt uit de ticketverkoop voor de komende live Lees verder

Studio Brussel: Belgische Brutus op 1 in ‘De Zwaarste Lijst’

Voor het eerst staat het Belgische 'All Along' van Brutus op nummer 1, nadat Metallica Lees verder

Eva De Roo keert terug op StuBru en neemt mee: Xander De Rycke

Aangezien Thibault Christiaensen intussen naar de ochtend van StuBru verkaste moest ze op zoek naar Lees verder

Bluai, Ila en Shaka Shams uitgeroepen tot De Nieuwe Lichting

De Studio Brussel-luisteraars hebben Bluai, Ila en Shaka Shams uitgeroepen tot De Nieuwe Lichting 2022. Na een lange zoektocht naar nieuw Lees verder

Meer over Studio Brussel

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x