RadioVisie

  • .
    .

Kijk uit voor namaak!

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele gebeurtenissen. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wim de Vild heeft het niet begrepen op de Top 2000 die de Vlaamse Radio gaat uitzenden.

Omdat de Sint en zijn hele gevolg met een overvolle agenda kampten, meerde hij versneld aan met zijn ‘Nightboat To Cairo’ nabij ‘Our House’. Helaas geen snoep, chocolade of andere lekkernijen maar ‘Sadness’ en een ‘Scandal’. De Grootste Familie van Vlaanderen, verzameld onder de gemeenschappelijke noemer Radio 2, blijkt eens te meer makkelijk kopieergedrag te vertonen.

Aan de Reyerslaan wordt voor de laatste week van dit jaar alles in gereedheid gebracht in een poging een doorslag neer te zetten van hét huis, hét meesterwerk, hét Panthéon waar iconen als Ruud, Karolien, Bart, Annemieke, Frank, Rick, Jan-Willem, Wout en Emmely de ‘Heroes’ uit de muzieksector naar hogere niveaus weten te tillen. De ‘Radio 2 Top 2000’ is een Nederlands merk, een instituut, een ‘Blijf daar van af’! Welke aan luistercijfers verslaafde ‘Human’ verzon ‘In The Name Of Love’ dit ultieme kopieergedrag? 

Wat oorspronkelijk, net voor de millenniumwisseling als de ‘Final Countdown’ van de beste liedjes van ‘Yesterday’ werd uitgewerkt, kostte in 1999 ‘Bloed, Zweet en Tranen’ als ‘November Rain’ om alle betrokken presentatoren van het Nederlandse Radio 2 op één lijn te krijgen. Vooral taalgoochelaar en het bejubelde uithangbord van de ‘Avondspits’ Frits Spits was lange tijd niet ‘Happy’ met dit toen nieuwe en imposante idee. 

Eindeloze discussies, veel gepalaver alom, maar achteraf een net zo grote verbazing toen bleek dat het publiek een week lang met volle teugen van deze soundtrack had genoten. Schitterende evaluaties voor de presentatoren die dankzij hun sobere maar respectvolle aanpak met mooie waarderingscijfers aan de haal gingen. Het kon niet anders of er moest een ‘Next Episode’ aan deze ‘Bohemian Rhapsody’ komen.

Met de nadruk op maximale interactie met de feestvierende bezoekers in het inmiddels geopende gelegenheidscafé in het Hilversumse museum voor ‘Beeld en Geluid’. ‘What A Wonderful World!’ Deze ‘Belle Histoire’ keerde op verzoek, telkens tussen kerstmis en oudejaarsavond, terug. En straks gaat de Vlaamse Radio 2 deze magistrale compositie plagiëren. 

Met een madammencollectief, meynenvelden en andere peters. Om te zwijgen van zij die op de gebruikelijke zaagtoon voorgekauwde teksten netjes gaan aflezen. Met maximale tegenzin. Songs ‘afkappen’, hoe brutaler hoe liever. Ocharme ‘Shine On You Crazy Diamond’ van Pink Floyd, ‘Stairway To Heaven’ met Led Zeppelin, Deep Purple’s ‘Child in Time’ en The Dire Straits met het veertien minuten durende sublieme ‘Telegraph Road’. 

Wedden dat pianist Alan Clark en gitarist Mark Knopfler het zwijgen worden opgelegd? En voor de samenstelling van deze lijst? Och ja, omdat de luisteraars toch van niet beter weten even een lijstje van vroeger bij de buren ‘stelen’. Voilà, de mishandeling is compleet. Tijd om de champagne te ontkurken. Neen, er is geen enkele plaats voor deze ‘Radio Gaga’ van zij die de jarenlange creativiteit van anderen kopiëren. 

En dan straks triomferen met prima reacties van niet beter wetende volgelingen? Ik heb nu al mijn bedenkingen. Ik zal wel met steile verwachtingen luisteren naar Jeroen van Inkel, naar dé radioman van het jaar Ruud de Wild, die darmkanker overwon, naar de vuurdoop van de Top 2000 met Giel Beelen en naar Emmely de Wilt omdat zij ‘Alive and Kicking’ en met het enthousiasme van een jonge ‘Horse with no name’, haar liefde voor ‘Music’ tentoon spreidt. 

Kortom, er is maar één Top 2000 en da’s wel degelijk die van NPO Radio 2. Kijk uit voor namaak.

Wim de Vild


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over VRT Radio 2

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
16 december 2021 - 05:47 05:47

Ik denk dat dit eerder een logisch gevolg is. Na de stopzetting van Donna zijn de Donna ingrediënten zowat verdeeld onder Radio 2 en StuBru en dat er nu zoveel jaar na de laatste Donna top 2000 een Radio 2 top 2000 opduikt zou voor de VRT ook een opgraving van een oude succesformule kunnen zijn.

ron
ron
14 december 2021 - 16:02 16:02

Weet Wim dat Joe (toen nog met FM er achter) al meer dan 10 jaar in september hun Top 2000 uitzenden? Zelf het logo van de VRT Radio 2 Top 2000 lijkt verdacht veel op de Joe versie.

Lukas
Lukas
15 december 2021 - 11:16 11:16
Antwoord aan  ron

De cirkel is dan helemaal rond: toen Joe destijds haar versie van de Top 2000 lanceerde, viel het net iets te hard op dat de site volledig overgenomen was van de Top 2000 site van Radio Donna. Vooral de tekst bij elke plaat was perfect overgeschreven. Een arme stagiair heeft toen in zeven haasten alle teksten moeten herschrijven. Hopelijk moet er geen arme jobstudent het logo van Radio 2 onder handen nemen (want dat lijkt inderdaad hard op dat van joe FM). Maar het warm water uitvinden doe je niet met zo’n hitlijst zoal Ron opmerkt 🙂

De Top 2000 van wijlen Radio Donna startte trouwens in hetzelfde jaar als deze van NPO Radio 2.

Skippy
Skippy
11 december 2021 - 11:31 11:31

Ja, inderdaad, kijk uit voor namaak! De eerste Belgische radio-uitzending dateert van 1914 (na eerste experimenten in 1907). De Hollanders waren intussen nog druk bezig met kaasbollen sleuren en stonden (toen ook al) te lachen met die domme Belgen die radio-uitzendingen maakten. Daar heb je toch niks aan, zeiden ze haast in koor. Maar jaren later begon het hen te dagen dat het blijkbaar toch niet zo’n slecht idee was en in 1919 begonnen ze de Belgen dan maar te plagiëren.

De eerste hitparades dateren uit de jaren 1930. Billboard magazine publiceerde het eerste gedrukte exemplaar in 1936.

De Hollanders hebben dus noch de radio, noch de hitparade uitgevonden. Wat plagiëren de Belgen dan eigenlijk tegenwoordig? Het getal 2000? Hebben jullie tegenwoordig patenten op getallen? Vet zeg!

Hebben ze de lijst overgenomen? Ik denk het niet. Er zullen veel internationale nummers terugkomen in de Belgische lijst, maar dat is niet meer dan normaal. Maar de Hollandse Klassiekers zullen er in Vlaanderen niet in staan. Dus geen Jan Smit die zijn kater bezingt en met teksten uitpakt waaraan je zo hoort dat er erg lang moet zijn over nagedacht “‘K Stond wat te praten in ’t cafe Een aantal vrienden met mee.” Dat is namelijk zò hoogstaand, dat kunnen we echt niet gaan nadoen! Het zou veel te veel opvallen.

Joe (voorheen 4FM) zendt een top 2000 uit sinds 2009 en nu is het ineens de VRT die de stok verdient.

Toen enkele jaren geleden België moeite had om een regering te vormen stonden de Hollanders (sommigen dan) zich ook te vermaken. De gekende adjectieven waren weer niet van de lucht. Zoiets kon in Nederland nooit gebeuren! Want Nederland is toch op alle gebieden superieur aan die domme Belgen, toch?

Nogmaals: wat wordt hier eigenlijk geplagieerd?

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx