fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Kijk… luistercijfers uit het UK

Ze maken er radio zoals ze ademen, met een sprekend gemak dus. Aangeboren, omdat ze de juiste genen hebben en omdat ze er al heel lang op een intelligente manier met het medium omgaan. Britten en radio… we love it. We kijken dan ook altijd met enig enthousiasme uit naar hun luistercijfers. De concurrentie is er scherp, de belangen groot, de diversiteit enorm. RAJAR rapporteerde zopas over het tweede kwartaal van 2018.

The capital of radio

We beginnen waar vastelanders meestal beginnen als ze naar Brexitland trekken, in London. BBC Radio 2 heeft er de koppositie van BBC Radio 4 overgenomen. Bij elkaar zijn ze goed voor ruim een kwart van het totale marktaandeel. Heart, Capital en Classic FM hebben fors terrein verloren. 

Praten en luisteren hoe anderen het uitleggen, daar houden ze in de Britse hoofdstad ook van. Niet alleen talkradio LBC won een vol procent en komt nu uit op 6,4%, ook BBC Radio 5 Live deed goede zaken. Die vermaledijde Brexit en de perikelen rond Megan en Harry waren en zijn uiteraard publiekstrekkers. Magic zag het marktaandeel stijgen naar 4,2%. 

Waar er winnaars zijn, zijn er uiteraard ook verliezers. Heart, Classic FM en Capital zitten in dat kamp. Al is er een pleister op de wonde voor deze laatste. Capital’s urban zusje Capital Xtra won heel wat terrein. In de ochtend blijft Capital king. Roman Kemp en Vick Hope lokken wekelijks 1,03 miljoen luisteraars. Rivaal Kiss volgt met Rickie Haywood Williams, Melvin O’Doom en Charlie Hedges vlak daarachter met 986.000 luisteraars.

De nieuwe ochtendshow van Magic met Ronan Keating en Harriet Scott herstelde zich en liet 665.000 luisteraars per week optekenen. Ook Nick Ferrari op LBC (715.000) ging er op vooruit. Jamie Theakston en Emma Bunton bij Heart verloren daarentegen opnieuw heel wat van hun pluimen en klokten af op 537.000 luisteraars.

Naast de parking

Net zoals in Vlaanderen, waar alles wat naast Antwerpen ligt, parking is, dit ook het geval in het UK. Er is London en dan de rest. Toch is ook daar BBC Radio 2 de populairste zender. Ochtenddeejay Chris Evans verloor luisteraars, maar is toch nog goed voor 9,03 miljoen zieltjes. De nieuwe middagshow met Simon Mayo en Jo Whiley begon pas in mei en kreeg bijgevolg slechts een gedeeltelijke meting. Ondanks de vele klachten trok het ‘drivetime’ programma 6,4 miljoen luisteraars. Stabiel met het eerste kwartaal.

BBC Radio 1 zag het marktaandeel met 0,3% stijgen. Ook ochtenddeejay Nick Grimsaw ging er op vooruit en liet 5,29 miljoen wekelijkse luisteraars optekenen. Wat het gevolg zal zijn van het aanhouden, sedert eind juni, van de weekendprogrammering op vrijdag, en het omwisselen van de ochtend- en middagshow, zal pas bij een volgende meting duidelijk worden.

Strijd om het jonge volkje

Ondanks de winst, heeft  BBC Radio 1 grote moeite om het jonge volkje warm te houden. Er zijn weliswaar ruim 9 miljoen luisteraars op weekbasis, doch slechts 2,5 miljoen daarvan zitten in de doelgroep 15-24 jaar. Capital bereikt met een minder goede dekking 7,4 miljoen luisteraars per week, waarvan er zich 2,2 miljoen in dezelfde doelgroep situeren. 

Het strakke hitformat van Capital, met slechts…160 actieve platen op de playlist en geen muziek van voor 2010, lijkt dus beter in de smaak te vallen bij de jeugd, dan de brede muziekmix van BBC Radio 1 met veel meer oudere platen.

Landelijk scoort Capital overigens een marktaandeel van 3,6%. Heart blijft het populairste netwerk met 5,9%. Smooth Radio is goed voor 3,3%. Kiss scoort 2,8% en Magic steeg licht naar 2,0%.

Digitaal luisteren

Digitaal luisteren daalde het afgelopen kwartaal licht naar 50,2%. Desondanks blijft het percentage boven de magische grens van 50%. Driekwart gebeurt via DAB(+). Internet steeg naar 18,5%. Luisteren via digitale televisie zakte net onder de 10%. Het digitaal luisteren in de auto bedraagt nu 34,5%. Inmiddels wordt 92% van de nieuwe auto’s in het Verenigd Koninkrijk standaard geleverd met DAB+ aan boord. 

BBC 6 Music blijft met 2,4% marktaandeel en 2,44 miljoen luisteraars het populairst. Radio 4 Extra volgt met 1,1%. Het best scorende commerciële digitale radiostation is Kisstory. Het zusje van hitradio Kiss, met een format van vooral dance en r&b uit de jaren ’90 en ’00. Goed voor een marktaandeel van 0,8% of wekelijks ruim 2 miljoen luisteraars. Daarna volgen: Absolute 80s met 1,53 miljoen luisteraars. Heart heeft er 1,17 miljoen en Planet Rock1,06 miljoen. (Bron: radio.nl)

* Heel wat radiostations uit het UK kunnen beluisterd worden via internet.


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Grote verrassing bij de analyse van de eerste kwartaalcijfers over het Franse luistergedrag, waarover we
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Douchen, ontbijten en de krant lezen. Het behoort tot het standaardritueel bij het begin van
In Wallonië blijft de RTBF op een ramkoers met het Centrum voor Informatie aan de
Lokale seniorenradio verslaat een internationaal merk Er is eigenlijk slechts één gelijkenis tussen Radio Minerva

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad van 2 augustus (audio)
Steve Van den Audenaerde naar Medialaan
Het Avondblad van 1 augustus
Vlaamse Telecom schakelt versnelling hoger
Het Avondblad van 31 juli (mét RadioVisie 10)
Frankrijk: NRJ haalt Cauet terug (video)
Sluiten