RadioVisie

  • .
    .

Kijk… luistercijfers in de USA (audio)

Amerikaanse radio’, het begrip dekt niet echt één enkele lading, maar heeft niettemin toch nog steeds een algemeen… exotische weerklank. Weliswaar veel minder dan – pakweg – twee decennia geleden, want toen was het stukken moeilijker om zelf te kunnen luisteren hoe ze aldaar omspringen met het medium.

Anno 2019 zullen nog maar weinig radiomakers en radiofans al eens niet afstemmen, dankzij het internet en/of satelliet, bijgevolg zijn namen als KOST 103.5, K-EARTH 103.5, Z100 en KIIS ook alhier niet meer onbekend. Typische muziekzenders met die al even typische stijl van presenteren. Hoe deden zij het tijdens het laatste marktonderzoek? Nielsen Audio kwam zopas naar buiten met de cijfers voor de maand januari 12019.

De VS zijn enorm groot, er zijn duizenden radiostations, naast een algemeen ranking, is het daarom vooral belangrijk ook de stadsrapporten te bekijken. Niet zelden wonen er in één van de big cities meer mensen dan in de helft van ons land… Begrippen, als lokaal, stadszender, regionaal en nationaal hebben er een totaal andere invulling.

From coast to coast

Opvallendste feit; KOST 103.5 uit Los Angeles raakte liefst de helft van z’n luisteraars kwijt, maar blijft toch marktleider. Helemaal ongewoon is dit niet. Amerikanen en kerstmis, het is nog iets anders dan bij ons. Radiostations die in het laatste kwartaal van 2018 de kerstmuziek flink optrokken, zagen hun marktaandeel stijgen. Eenmaal terug naar de normale programmering, verloren ze het opnieuw. 

KOST 103.5 uit Los Angeles kende hierdoor een terugval van 13,0 naar 6,2%, maar blijft niettemin ruimschoots het best beluisterd. Op plaatsje 2 staat K-Earth 101 (KRTH). Deze classic hitszender zag het marktaandeel met 0,7%-punt stijgen naar 5,1%. De hoogste cijfers sinds augustus 2018. Ook 104.3 My FM (KBIG), met een popformat, deed goede zaken en steeg tot 5,0%, om nu vlak achter K-Earth te eindigen. 

Hitzender 102.7 KIIS FM ging er op vooruit met een vol procent (4,3%) en staat nu op een gedeelde vierde plaats, samen met met 94.7 The Wave (KTWV). Deze urban popzender zit al enige tijd in de lift. Ook nieuwsradio KNX 1070 deed goede zaken dankzij… president D. Trump. De ‘government shutdown’ en de perikelen rondom ‘zijn’ muur zorgden voor flink wat meer luisteraars. Het marktaandeel steeg met een vol procent, waardoor KNX nu zevende staat. De beste cijfers in meer dan een jaar.

Kijkend naar de doelgroepen blijft KOST op 1 bij de 18-49 jarigen, weliswaar een gedeelde positie met My FM. Bij de doelgroep 18-34 jaar staat de hip-hopzender Power 106 (KPWR) op kop, terwijl My FM ook leidt in de doelgroep 25-49 jaar.

The Big Apple

In de hoofdstad blijft 106.7 Lite FM (WLTW) marktleider. Wel duikelt de popzender van 12,5 naar 7,6% marktaandeel. Terug op de tweede plaats staat (W)CBS FM 101.1. Het classic hitsstation steeg met maar liefst 1,3% naar 6,4%. CBS blijft hiermee de urban popzender WBLS 107.5 met 6,3%, nipt voor. Het Spaanstalige Mega 97.9 (WSKQ) blijft vierde. 

Heynen

Opnieuw in de top 5 is nieuwszender 1010 WINS, die – alweer door de perikelen rondom Trump – met een vol procent steeg naar 4,8%. Het hoogste marktaandeel sinds juni. Hierdoor is hitzender Z100 (WHTZ) verdrongen dat z’n laagste marktaandeel haalt in ruim een jaar tijd. Lite blijft ook marktleider in de doelgroepen 18-49 en 25 tot 54-jarigen, terwijl Mega bij de 18-34-jarigen domineert.

The Windy City

Chicago is de derde grootste radiomarkt van de VS. De Windy City telt een kleine acht miljoen inwoners. Ook daar werd kerst weer opgeborgen voor een klein jaartje. En dat was vooral voelbaar bij 93.9 Lite FM (WLIT). De popzender zag het marktaandeel heel fors zakken: van liefst 13,3% naar nog slechts 5,0%. Goed voor een tuimeling van de eerste naar de vierde plaats. Toch was er een klein lichtpuntje: vorig jaar was het verlies nog 1,5% groter en viel men zelfs uit de top 5.

Op kop staat nu de nieuwszender WBBM met 6,2%, gevolgd door het Spaanstalige La Que Buena 105.1 (WOJO) met 5,5%. En dat is een flink verschil met januari vorig jaar, toen de stations respectievelijk een vierde en vijfde plek haalden. 101.9 The Mix (WTMX), de grote concurrent van Lite, haalt brons.

De top 5 wordt gecompleteerd door V103 (WVAZ) met 4,8%, een jaar geleden stond de urban popzender nog op de eerste plaats. Inzoomend op de belangrijke doelgroepen zien de verhoudingen er helemaal anders uit. Dan staat The Mix op 1 bij de 25-54 jarigen, terwijl La Que Buena leidt in de doelgroep 18-34 en 18-49. (radio.nl)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx