RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo – 95

Gerard Ekdom ook naar Qmusic?

Al maanden gonst het gerucht: in september gaat een Grote Naam de overstap maken naar Q. Radio.nl berichtte laatst dat het om meervoudig radioringwinnaar Bram Krikke gaat. AD.nl kwam een week later met het nieuws. Blijkt waar. Maar volgens mij gaat het ook om een nog grotere naam uit radioland: die grappenmaker en muziekliefhebber van de ochtend op Radio 10, Gerard Ekdom. Ik zal uit de doeken doen waarom dit binnen een half jaar gebeurt.

Niets ten dale van Domien, een goeie strakke jock, maar niet de persoonlijkheid die je nodig hebt om ’s middags ook nog wat extra mensen naar je zender te trekken. Coen en Sander, Ruud de Wild, Rob van Someren: ze hebben toch allemaal nét dat beetje extra. Ekdom zou dus prima het middagslot kunnen gaan vullen bij Qmusic. Mag hij ook de Top 40 presenteren, wat voor iedere jock natuurlijk een droom is. En voor Gerard zeer belangrijk: hij wordt weer zichtbaarder. Want Qmusic heeft een marketingbudget van heb-ik-jou-daar en kan hij zichzelf dus weer lekker terug gaan zien in de bushokjes en op TV, dit keer waarschijnlijk niet met een poster ontworpen door Mien van de kantine.

Tactisch is het vooral een hele slimme zet als DPG, eigenaar van Qmusic, Gerard Ekdom bij Talpa Radio probeert weg te kapen. Ook al is Radio 10 niet op het eerste gezicht een directe concurrent van Q, want een ander format, toch verzwak je door het weghalen van Ekdom de hele radiogroep nog verder. Het kwakkelt bij 538 en Veronica in de ochtend en het houdt de groei van Radio 10 verder tegen. Als je Bram Krikke dan inderdaad ook hebt en die in de avond programmeert, dan geef je 538 ook nog een knauw.

Voor Ekdom zelf is het natuurlijk een promotie, van 10 naar Q. Je bent ineens te horen op de béste frequentie van Nederland: 100,7 FM. Je werkt bij een jong, hip merk waar niet het spruitjesimago omheen hangt waar Radio 10 toch nog last van heeft. En.. je bent van de bemoeienis van hogerhand af. Hoorde laatst op een borrel het gerucht dat onze vriend Gerard huilend achter de mengtafel stond toen De Grote Baas zich telefonisch tijdens de uitzending weer eens bemoeide met iets wat hij hoorde ’s ochtends vroeg. Wanneer hebben ze daar nou eens door dat deze feedback tijdens het programma killing is voor de motivatie, creativiteit en sfeer van vrijheid die nodig is om goede radio te maken?

Wat je als radiomaker ook graag wil is voor één club werken, waar alle neuzen dezelfde kant op staan. En dat kan niet in die megalomane radiofabriek op De Bergweg in Hilversum. Alles draait daar niet om 10, Sky of Veronica maar om 538, wat koste wat kost de best beluisterde zender moet blijven. 538 voor, 538 na. Sky een eigen ochtendshow? No way, doet 538 geen goed, zoals hier duidelijk werd. Als jock wil je binnenkomen bij één radiostation waar iedereen trots is op hetzelfde, zich inzet voor hetzelfde en betrokken is bij hetzelfde. DJ Ekdom draait ook graag op feestjes en partijen, QMusic heeft een zeer succesvolle drive-in show en jaarlijks een groot feest in de Brabanthallen waar Gerard lekker kan shinen. Radio 10 organiseert barbecues in hun achtertuin.

Wanneer Ekdom naar Q verkast zit er natuurlijk maar één ding op: Evers bellen. Het format van 10 zal hem meer aanstaan dan dat van Radio Veronica. Rob van Someren naar de ochtend zal nooit gaan gebeuren, die zit al jaren prima op die middagplek. Het frappante vind ik wel dat deze op hande zijnde mogelijke megatransfer aangeeft dat de jaren van Coen en Sander nu écht voorbij zijn. Het Qmusic publiek zit ook niet meer te wachten op Lantinga die zijn broek laat zakken, of Swijnenberg die voor de zoveelste keer Gerard Joling belt. Dat duo gaat uit elkaar na komend jaar, dat kan niet anders. 

Als Evers geen zin meer heeft in dat vroege gedoe dan kan Ome John altijd zijn vriend Eddy Keur nog bellen. Die wil nog één keer in zijn leven vlammen en zou een aangename toevoeging zijn aan het ochtendradiolandschap, unieke jock en man met een heerlijke eigen stijl. En dol op gouwe ouwe. Terug naar Ekdom, die tekende in 2018 een driejarig contract bij Talpa en zou daar ook allerlei multimediale formats gaan ontwikkelen. Heb jij daar al iets van gezien? Hij verwachtte natuurlijk ook dat hij in de jury van The Voice terecht zou komen, een eigen quiz kreeg of op z’n minst iedere week in Shownieuws.

Over Ekdom zelf zou ik nog een hele blog kunnen schrijven. Over dat hij volgens sommigen opgestegen is naar een andere planeet en zichzelf een superster waant die niet meer normaal de deur uit kan. Als je daar als programmaleider een beetje slim op inspeelt dan heb je ‘m zo voor je gewonnen. Misschien dat je dit ook wel nodig hebt om nog een van de laatste on-air superstars te zijn die de radiowereld kent. Feit blijft dat zijn stijl goed in de lijn ligt van de ochtendshow op Q. En hoewel veel radiostations deze regel met voeten treden, is het toch erg belangrijk dat je ochtend- en middagshow niet té veel uitelkaar liggen qua sfeer en tempo. Gerard jongen: alvast gefeliciteerd. Het is je gegund. Alleen nou niet gaan denken dat iedere Qmusic luisteraar jou al kent he, zoals ik in deze blog over je al eens beschreef. Gewoon netjes voorstellen iedere keer. Er luistert altijd wel iemand die je nog voor je moet winnen.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 94

De zomerhit van 2020 komt uit Zuid-Afrika, maar Nederlandse radio draait hem niet Ieder jaar Lees verder

Kicken op radio en zo – 93

Vervangers in vakantietijd, de mindere goden? Lekker he, vakantie! Vooral omdat je dan als freelancer Lees verder

Kicken op radio en zo – 92

De Vriendjespolitiek bij NPO 3FM en NPO Radio 2 Tim Hofman ineens overdag op 3FM, Lees verder

Kicken op radio en zo – 91

Giel Beelen naar NPO Radio 2, promotie of degradatie? Dat is nog eens nieuws. Giel Lees verder

Kicken op radio en zo – 90

Hoe de Nederlandse radio de boot mist met TikTok Dat de Nederlandse radiostations op z’n Lees verder

Kicken op radio en zo – 89

Is DAB+ nu al ten dode opgeschreven? We zitten midden in ‘De Week van de Lees verder

Kicken op radio en zo – 88

Frank Dane, ga je schamen Er bereikte mij het gerucht dat de ochtendploeg van Radio Lees verder

Vermeend misbruik bij de Nederlandse radio

Nou, we hebben eindelijk iets anders om ons druk over te maken dan corona hé? Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x