fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo (22)

Zelf nog aan de telefoon

Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren; ik was een jaar of achttien, woonde nog thuis en wilde op mijn veel te kleine kamer een kabelaansluiting hebben. Want ik moest en zou naar Edwin Evers luisteren op een toen heel cool radiostation genaamd Power FM.

We hebben het over 1992, de tijd dat je Edwin ook nog zelf aan de telefoon kreeg als je naar de radiozender belde. Dat deed ik dus ook regelmatig, vlak voordat ik naar school moest.

Stopt einde van het jaar

Ik kan wel eerlijk zeggen dat ik jarenlang zelf een mix ben geweest van Evers en Inkel. Het enthousiasme van Edwin en het stoere van Jeroen. Daarom durfde ik de beste man niet eens aan te kijken toen ik hem in mijn 3FM tijd wel eens tegenkwam op de gang. Wat een icoon.

‘Het zat er aan te komen’, ‘stoppen op je hoogtepunt’, ‘hij zal wel genoeg geld verdiend hebben’: zomaar wat lukrake reacties op de aankondiging van Evers dat hij einde van het jaar stopt met zijn ochtendshow ‘Evers staat op’. Het zat er ook echt aan te komen, het vertrek van bijvoorbeeld programmaleider Dave Minneboo naar QMusic staat hier niet los van.

Soapsterren in de ochtend

Die zag dit natuurlijk al van mijlenver aankomen en dacht ‘mij niet gezien’. Iedere baas weet dat als de populairste deejay van Nederland stopt met zijn even zo populaire ochtendshow er iets gaat gebeuren met de luistercijfers van je station. De vraag is dan ook of we over dik een half jaar, halverwege 2019, nog kunnen spreken van ‘marktleider 538’. Stiekem gezegd hoop ik wel op een aardverschuiving in radioland, jij niet?

De geruchtenmachine draait op volle toeren. Het gekste verhaal wat ik gehoord heb is dat Edwin wel vertrekt, maar zijn sidekicks niet. Als ware het Goede Tijden Slechte Tijden waar Meneer Harmsen (God hebbe zijn ziel) uit de serie geschreven wordt en de rest niet. 

Over soapies gesproken: dat zou ook nog een van de vele scenario’s zijn, laten we eens een paar soapsterren in de ochtend gooien, die zijn al bekend bij het jonge publiek en nog zo lekker kneedbaar. Misschien wordt het wel een gecaste club mooie mensen bij elkaar vanaf 2019.

Het fenomeen discjockey

Ik ben zo bang dat met het vertrek van ‘s lands populairste jock uit de ochtend bij 538 definitief de ‘discjockey’ zoals wij die kennen gaat uitsterven. Iemand die niet persé op tv hoeft uit ijdelheid, maar het gewoon gaaf vindt om thuis een beetje in zijn studio te pielen om het een dag later uit te zenden.

Zou Edwin er wellicht ook van balen dat zijn radiostudio meer op een tv studio begon te lijken, met enorme bouwlampen die aangaan als je je microfoon openzet. Met op de achtergrond, in dezelfde ruimte, gewoon een hele social media afdeling die maar wat met elkaar aan het keuvelen is terwijl jij probeert met Gordon & Joling als gast leuke radio te maken. 

Het is allemaal giswerk. Een ding is duidelijk: met het vertrek van Edwin uit de ochtend bij 538 sterft het fenomeen discjockey nog verder uit dan het al deed.

In zijn eentje te vlammen

We krijgen er geheid een RTL Boulevard achtige setting voor terug, met een hoop gegiebel, leuke filmpjes voor Instagram, allerlei stemmen en meningen door-elkaar-heen en make-up op je smoel voordat je de zender op kan. 

Het energieke, vrolijke, rechtstreeks de luisteraar aanspreken en bij je programma betrekken: het zou me verbazen als dat na Edwin ooit nog terugkomt. Tenzij hij ervoor kiest om in zijn eentje weer lekker te gaan vlammen, zoals hij dat dik 25 jaar geleden ook al deed. Ik zou er weer voor thuis blijven!

Patrick Kicken – (maart 2018 – radio.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 74

Als je sidekick je baas wordt De kogel is door de kerk. Interim opperbaas van Lees verder

Kicken op radio en zo – 71 (video)

Eddy Keur, goedgekeurd Ik was eind vorig jaar op Curacao, de plek waar tegenwoordig iedereen Lees verder

Kicken op radio en zo… 73 (video)

Het fiasco Ruud de Wild Lachen toch, wat wij allemaal van de Nederlandse Publieke Omroep Lees verder

Kicken op radio en zo – 72

Waar blijft de NPO corona podcast? Het zijn bange tijden. Niemand weet wat er vandaag Lees verder

Kicken op radio en zo – 70

De misplaatste arrogantie van Veronica In mei schijnt het zestig jaar geleden te zijn dat Lees verder

Kicken op radio en zo – 69

3FM en Veronica, kinderen van de rekening En daar waren ze, de nieuwe luistercijfers over Lees verder

Kicken op radio en zo – 68 (video)

DJ Lex Gaarthuis is geen racist En het volgende relletje in radioland is een feit: Lees verder

Kicken op radio en zo – 66

De RadioRing 2.0 Het is zaterdagavond 26 januari, zo’n krap weekje voordat de Gouden Radioring, Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in nederland
Het Avondblad van 9 november (video’s)

Podcast: ‘100 jaar radio in Nederland’ (video)

NPO Radio 5 opende ‘Stemweek’

Kicken op radio en zo – 21 (video)

Het Avondblad van 5 november (audio)

Een kerstmis zonder Edwin Evers (video)

Sluiten