RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kicken op radio en zo – 99

Waarom Q de wedstrijd aan het winnen is

31 augustus, niet alleen de datum dat piraat Radio Veronica z’n uitzendingen moest staken in 1974, ook de datum dat het Vlaamse Qmusic een Nederlandse variant kreeg in 2005. Afgelopen week dus vijftien jaar geleden. Een mooi moment om het station eens onder de loupe te nemen en vooral uit te zoeken wát hun nu zo succesvol maakt. Zo succesvol dat zelfs de Vlaamse variant haar jongere Nederlandse zusje nu volop aan het kopiëren is en ze Radio 538 voorbij zijn.

Het Merk

Allereerst natuurlijk het merk. Dat is inmiddels ijzersterk. Door goede marketingcampagnes, een duidelijke huisstijl waarin niet teveel ‘gezwabberd’ wordt en een herkenbare kleur rood die overal in terugkomt.

De ochtendshow

Ze hebben bij Qmusic het debacle rondom Mattie & Wietze, die ruzie kregen omdat de een wel naar TalpaSky wilde overstappen en de ander op het laatst niet, op een goede manier recht weten te trekken. Al snel kwamen ze erachter dat de oplossing Mattie, Fien & Igmar té gekunsteld was, dat duurde gelukkig maar een maand of negen. Daarna werd Mattie & Marieke gelanceerd, al dan niet naar Australisch voorbeeld, maar het werkte wel. Marieke blijkt een uiterst open en spontane meid te zijn waar veel vrouwen van die leeftijd zich mee kunnen identificeren. De dynamiek met Mattie is prima. En de combinatie man/vrouw is natuurlijk het allerbeste. Jonge mannen en vrouwen kijken veel dingen van elkaar af, zeker als het gaat om de interactie tussen beide seksen in die relatievorm.

Social Media

Op dit gebied loopt Q echt mijlenver vooruit op haar concurrenten. Waar ze op De Bergweg en op het Mediapark in Hilversum nog steeds urenlang gezellig zitten te vergaderen over een twitterpost, denken ze in De Kauwgomballenfabriek in Amsterdam gewoon na over goede content, posten het snel zodat het viral gaat. Ook de wekelijkse YouTubesamenvattingen van de ochtendshow scoren als een trein. Waarom? Omdat er niet nog allerlei clutter in video omheen zit van andere jocks. ‘Want mijn item is ook leuk en moet ook op de socials!’. Ze snappen dat het op de eerste plaats om de ochtendshow draait. Ook op Facebook en Instagram betrekken ze hun luisteraars er goed bij en is het niet louter een online reclamebrochure zoals bij veel andere stations. Op TikTok valt ook voor Q nog flink wat te winnen.

Het Geluid

Deze stationsbrede aktie is natuurlijk goud. Niet alleen verlengt het de luistertijd, mensen praten er ook over. De spanningsboog is goed, het bedrag loopt lekker op omdat het niet om de haverklap geraden wordt. Jocks realiseren zich het grote belang. Geen discussie als ‘nu mag de hoofdprijs wel een keer in MIJN programma weggegeven worden!’.

De Muziek

De muziek is consistent, fris, het format wordt niet om de haverklap rigoreus aangepast omdat De Grote Baas het niks vindt of de stationmanager op een verjaardag te horen kreeg ‘dat toch wel echt teveel dezelfde nummers voorbijkomen’. En ze durven hits te breken, zoals recent door de zomerhit Jerusalema mede dankzij deze column erover een maand geleden op te pikken en Alarmschijf te maken. Bij 538 gingen ze hem lekker eigenwijs kraken met 73%. Geeft mooi de afstand tot wat de belevingswereld van de luisteraar is weer. ‘De meeste leuke nieuwe muziek ontdek ik bij Qmusic’, aldus mijn vriendin. Oh shit nu doe ik hetzelfde als wat ik veroordeel.

Het Foute Uur

Dit uurtje is inmiddels een begrip geworden. Ze hebben hiermee echt een claim gelegd op ‘guilty pleasures’. En perfect uitgebouwd, met de Foute (1)500, Foute Party, Foute Dit, Foute Dat. En het niet na een jaar alweer afgeschaft, omdat Mia van de kantine het zat was. De Vlaamse Q, die wat meer in zwaar weer zit, voert het uurtje niet voor niets weer in, na jaren afwezigheid.

De Jocks

De QJocks doen wat ze moeten doen. Het station verkopen, niet op de eerste plaats zichzelf. Zo’n Menno Barreveld en Wim van Helden zijn de perfecte waterdragers voor overdag. Bij stations als 3FM en 538 heb je toch het idee dat de jock er meer een eilandje van maakt, het ziet als ‘zijn/haar programma’ en bijvoorbeeld in het geval van Mark Labrand, wat best een goede deejay is, geen genoegen neemt met waterdrager zijn. Toch ook op TV willen, vaak in het nieuws verschijnen, eigenlijk teveel personality zijn voor dat tijdstip.

Alle neuzen dezelfde kant op

Wat misschien nog wel het grootste voordeel is dat Qmusic heeft ten opzichte van bijvoorbeeld 538 maar ook 3FM, is dat ze niet hoeven te concurreren met twee of drie andere radiozenders onder hetzelfde dak! Iedereen die naar binnenloopt daar in het Q pand in Amsterdam is bezig met en voorstander van.. Qmusic! Dat is bij Talpa Radio wel anders. Veel onderlinge concurrentie, afgunst over budgetten en zelfs de opdracht om 538 uit de wind te houden. Waarmee concurrent Q eigenlijk alleen maar in de kaart wordt gespeeld: als Sky Radio minder hits mag programmeren, vluchten de luisteraars echt niet automatisch richting 538, maar ook zeker voor een deel naar Q.

Slimme beslissingen

Het aantrekken van de Top 40, de Alarmschijf. In Vlaanderen gaan ze het ook allemaal weer doen, daar heet het de Topschijf, iets met rechten. Armin van Buuren en RadioRing winnaar en held bij de jeugd Bram Krikke binnenhengelen. Het zijn allemaal logische beslissingen door mensen met radioverstand. Niet gebaseerd op persoonlijke voorkeur of vriendjespolitiek. Maar ook niet bang zijn om snel of juist na lange tijd afscheid te nemen van stemmen, zoals Martijn Kolkman. Alles staat daar gewoon in het teken van één ding: QMusic. Niet teveel persoonlijke agenda’s, zoals het gevecht door Coen & Sander bij 538 om hun plekkie te behouden. Q verlengt de ochtendshow, 538 kort de dagshows in tot twee uur.

De frequenties

De 100.7 FM in combinatie met de 100.4 FM is natuurlijk het beste zenderpakket wat je je als station maar kunt wensen. Tel daarbij op nog wat mooie regionale frequenties van Q Limburg en Q Randstad die de luistercijfers nog wat verder omhoog duwen.

De toekomst, wat kan er nog beter

Wat er nog beter zou kunnen bij Q daar schreef ik al een paar weken terug over: Gerard Ekdom binnenhalen, zijn contract loopt nog een half jaar. Hij heeft de perfecte gezelligheidsfactor die in het verlengde ligt van Mattie & Marieke en zou dus de middag goed voor zijn rekening kunnen nemen. Ook vind ik Domien niet echt de geschikte persoon om de Top 40 nét dat beetje extra te geven, Ekdom zou dat wel kunnen. Het zou tactisch gezien ook een hele goede zet zijn om Talpa Radio nog wat verder aan het wankelen te brengen.

Verder blijf ik erop hameren dat je je als station (en je adverteerders) zelf in de voet schiet door een nagenoeg reclamevrije, nonstop versie van je station aan te bieden als stream online. Ik hoor deze steeds meer aan staan overal in horeca, winkels en zwembaden. Ik snap dat je denkt hiermee Sky te beconcurreren, maar werkt dit niet averechts zoals ik hier al eerder beschreef. Ook Radio 10, Veronica en 538 maken dezelfde fout. Stop daarmee, focus op je hoofdzender. Dit doet meer kwaad dan goed.

Overigens is dit artikel op LinkedIn van Founding Father Erwin Deckers nog even interessant om te lezen. Vooral hoe dat toen ging, toen De Mol van Noordzee af wilde om dan maar het succes genaamd 538 op te kopen. Kan hij mooi na vijftien jaar naar de sloop brengen, deze inmiddels verouderde occasion.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 98

Van Menno naar Coco bij 538 Het gaat sinds het vertrek van Evers niet goed Lees verder

Kicken op radio en zo – 97

Nieuwe programmering 538, volle kracht achteruit? Het begint eentonig te worden he? Die kritiek van Lees verder

Kicken op radio en zo – 96 (audio)

Zelfoverschatting heeft een naam: Ruud de Wild Was ik net van plan om even een Lees verder

Kicken op radio en zo – 95

Gerard Ekdom ook naar Qmusic? Al maanden gonst het gerucht: in september gaat een Grote Lees verder

Kicken op radio en zo – 94

De zomerhit van 2020 komt uit Zuid-Afrika, maar Nederlandse radio draait hem niet Ieder jaar Lees verder

Kicken op radio en zo – 93

Vervangers in vakantietijd, de mindere goden? Lekker he, vakantie! Vooral omdat je dan als freelancer Lees verder

Kicken op radio en zo – 92

De Vriendjespolitiek bij NPO 3FM en NPO Radio 2 Tim Hofman ineens overdag op 3FM, Lees verder

Kicken op radio en zo – 91

Giel Beelen naar NPO Radio 2, promotie of degradatie? Dat is nog eens nieuws. Giel Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x