RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kicken op radio en zo – 97

Nieuwe programmering 538, volle kracht achteruit?

Het begint eentonig te worden he? Die kritiek van mij op het Nederlandse radiolandschap. Toch kan ik bij de meeste beslissingen, met name op de Bergweg in Hilversum waar Talpa Radio gevestigd is alleen maar denken: hoe kom je erop? Is dit door De Mol beslist, die steeds krampachtig TV regels toepast op de radio? Of zit hier iemand met een radiohart én radioverstand dit soort dingen te verzinnen en had hij zijn dag gewoon niet. Neem nou die nieuwe programmering van ooit ’s lands nummer 1 radiostation: Radio 538, die maandag ingaat. Gaat de zender hiermee de weg terug omhoog vinden?

Laten we die nieuwe programmering van 538 er eens bijpakken. Meest opvallende wijziging betreft natuurlijk het inlassen van een dagelijkse ‘lunchshow’ met de overigens best originele en talentvolle Wietze de Jager. Maar even serieus. Ik moest dit echt twee keer lezen. Dan hoor je het verhaal dat 538 vooral tijdens ‘office hours’ een probleem heeft met de doorluistering. Dat het ná de ochtendshow langzaamaan instort. Iemand met een beetje radioverstand denkt dan: we gaan de muziekmix eens goed onder de loupe nemen. We gaan de jocks op het hart drukken geen flauwe itempjes meer te doen en vooral het station en de nog in opbouw zijnde ochtendshow met Frank Dane te verkopen. We beperken de spreektijd en zorgen voor een betere flow tussen 10:00 en 16:00 uur, die heerlijk doorluistert en vooral niet irriteert. Niet nog meer eigen bedjes, itempjes, persoonlijkheidjes, gebabbel en gedoe.

Nee, wat doen ze bij 538: we korten twee programma’s in, zodat die jocks nog haastiger gaan klinken. En al zeker niet akkoord gaan met muzieksweeps van drie (goed geteste) platen. ‘Want ik moet wél wat te doen hebben in mijn programma’. Plus.. we stoppen er nog wat meer onrust tussen: een lunchshow! Tussen twaalf en twee! Net nadat Mark Rutte aankondigt dat thuiswerken toch echt nog de norm is voorlopig. Ken jij mensen die lekker tussen de middag, tussen het Zoomen en Skypen door, zin hebben in drukke radio met allerlei itempjes en een jock die z’n punt wil drukken? Met of zonder sidekick(s). En zelfs post corona tijd, ook in kantoren en kantines zitten ze niet op gedoe te wachten tussen de middag. Goeie muziek! En niet te veel reclame. Less is more! Wie heeft toch dat lokale omroepdenken geintroduceerd daar bij 538 dat als het slecht(er) gaat je méér moet gaan doen en allerlei dingen moet gaan verzinnen. Ja verzin een of twee super stationsakties waarmee je veel free publicity scoort en de luistertijd verlengt. Géén slappe itempjes en nóg meer verschillende stemmen, kom op hey.

Daniël Lippens 

Werkelijk ongelofelijk. Bijna net zo ongelofelijk als wat er met 538 DJ Daniël Lippens gedaan wordt in de nieuwe programmering. Hij lag al een tijdje ‘niet lekker’ en na zijn ietwat onhandige maar wel gedurfde actie van eind vorig jaar had hij het helemaal verbruid en stond waarschijnlijk op de nominatie om na die schorsing eruit gekieperd te worden. Maar nee, we gaan hem wegpesten door hem van de avond naar 04:00-06:00 uur ’s ochtends te verplaatsen, drie keer in de week. En een showtje in het weekend. Lekker werkritme voor de beste jongen! Had hem dan gewoon de deur gewezen in plaats van deze strafshows.

Ben blij dat ik het voor hem opnam en het door o.a. het AD werd opgepikt. Beetje hetzelfde scenario zoals Dimitris Kops destijds weggepromoveerd is bij 538. Top om te horen dat hij bij Slam! wel gewaardeerd wordt om zijn kwaliteiten en daar de middagshow mag gaan doen. Dik verdiend Kops! Geschrapt uit de 538 programmering zijn Edwin Noorlander (had die jongen toch laten zitten voor die 40k per jaar) en Desmond Baidjoe, die naar Curaçao verhuist om de Dolfijn FM ochtendshow te doen.

Nieuw in de weekprogrammering bij 538 op de plek van Lippens is Mart Meijer. Een talentje van net 22 jaar oud. Waar ik al meerdere malen een grote discussie mee voerde op Twitter: hij vindt het onzin dat ik hem keer op keer adviseer om lekker veel boeken over radio te lezen en alle seminars over het radiovak waar je je handen op kunt krijgen moet luisteren. Nee zegt Mart. Radio leer je niet uit een boekje. Ik lees liever de biografie van een beroemde voetballer. 22 en al uitgeleerd, oke.. Als ik je programmaleider was had ik jou naar 04:00-06:00 uur gezet bij zo’n uitspraak. Maak je álle radioregels en tips van vakmensen toch eerst eens eigen man! Ik slurpte álles op wat ik kon vinden toen ik zo oud was en net bij de Tros zat. Voor wie t.z.t. Mart wil opvolgen, zie hier een boekenlijst. Of check deze goodies. Die kennis over het radiovak vergroot je zelfvertrouwen, want je leest/hoort ook dingen die je nu al goed doet.


Een kleine greep uit de vele cassettes (!) die ik in de jaren ’90 uit Amerika liet komen, toen ik net een paar jaar bij de Tros op 3FM geland was. Toch ongelofelijk dat de meeste (landelijke) jocks denken ‘dit weet ik allemaal al’. Je kunt jezelf op dit gebied nog zó bijspijkeren! Het heeft zich bij mij terugbetaald in veel meer werk, inkomen en een sprong in mijn carriere naar de vrijdagmiddag (Cyber Top 50) en de zaterdagmiddag Mega Top 50 op 3FM en later de dagelijkse ochtendshow op Radio Veronica. Talent is één ding, maar je moet het ook weten te benutten!

Wees geen Mart. Investeer wél in jezelf en je radiocarrière, download anno 2020 alsnog deze (betaalde) mp3’s. Dit zijn universele radiowetten. Met heel veel waardevolle info. En nee, ik verdien hier niks mee:

Staying Creative Under Pressure
How To Create Powerful Benchmarks For Your Show
How To Make Every Feature Your Own
Personality Principles – The Fundamentals of Personality Radio

Of wat dacht je van deze 22 uiterst behulpzame e-books van Tracy Johnson, ook goud! Hup, lezen. Voor de prijs van twee spijkerbroeken heb je zo een twintigtal boeken vol kennis over het radiovak, waarmee je binnen no time sowieso alle ‘gevestigde’ namen een poepie laat ruiken, want die ‘weten ook alles al’.

Armin van Buuren

Verder verdwijnen DJ Hardwell en Armin van Buuren vanwege de poen uit het 538 weekend. Armin, die binnenkort zijn opwachting maakt bij directe concurrent QMusic, waar ze ook al met veel genoegen de Top 40 en de Alarmschijf adopteerden. Maar even terug naar die twee uur blokken in de nieuwe 538 dagprogrammering. Wat is daar nou de gedachte achter? Dat mensen echt de radio aan gaan zetten om 12:00 uur omdat ‘Wietze erop is’ ? Omdat hij in het weekend lekker scoort luisteraars vanzelf wel meeverhuizen? Omdat Gijs Staverman er zo’n bende van maakt op NPO Radio 2 dat je een gezelliger alternatief biedt? Of ben je soms bang dat mensen uitschakelen als ze drie uur lang dezelfde jock horen? Wat dat betreft blijf ik toch het Duitse radiolandschap het mooiste voorbeeld vinden van professionalisme. Bij de meeste stations draait het maar om drie dingen: de ochtendshow, de ochtendshow én de ochtendshow. De rest van de dag verkopen we het station en promoten we.. juist, de ochtendshow.

Wie verzint dit?

Consistentie, herkenbaarheid, goeie marketing: bam! Dit plan om shows in te korten tot twee uur en een dagjock toe te voegen op 538 moet verzonnen zijn door iemand die bij de NPO vandaan komt (ik heb een vermoeden wie, zijn achternaam lijkt op panini). Want bij NPO Radio 2 werkt dat ook goed. Ja, die moeten het noodgedwongen omdat anders alle omroepen gaan zeuren. En sinds wanneer is naäpen een formule voor succes gebleken? Doe -juist- iets anders dan je concurrent. Beroemde uitspraak van radiogoeroe Dan O’Day: Don’t Be Better, Be Different! Dat is nou het probleem als je een radioliefhebber voor chef laat spelen: die denkt als fan, niet strategisch of besloten op vergaarde kennis. Heer ‘Panini’: Dat cursusmateriaal hierboven is er óók voor programmadirecteuren hoor, neem het toch eens tot je. Heb je veel meer aan dan constant advies vragen aan je vriend Rob Stenders, die ook al veertig jaar hetzelfde doet en hetzelfde denkt over radio, allemaal louter gebaseerd op dat beroemde ‘buikgevoel’.

‘Ja maar in Nederland hebben we gewoon een traditie van twee uursblokken en lekker veel aparte showtjes op een dag‘ (en dus uitschakelmomenten). Waarom denk je niet veel meer in ‘stationality’, met andere woorden wat is de persoonlijkheid van ons radiostation? Wat wil je 24/7 uitstralen. Kun jij dan ook nog iets goeds ontdekken aan de nieuwe programmering van 538, Kicken? Ja. Dat Menno de Boer niet meer te horen is. Als programmaleider/stationmanager/audiodirector/weetikhoezedatnoemendaar moet je niet zelf op de zender te horen zijn. Dat ondermijnt je gezag. Zeker als er intern al jaren gelachen wordt om een filmpje waarop te zien is dat je meerdere malen te laat terug was in de studio tijdens je show omdat je veel te druk bent met andere zaken en het dus stilviel op de radio. Pijnlijk, amateuristisch.

Benieuwd overigens hoeveel van dit soort seminars iemand als Sharid Alles (3FM baas) of de hoge heren bij 538, 10 & Veronica beluisterd hebben? Oh ik weet het antwoord al. ‘Het is hier geen Amerika!’. Het blijft van de gekke dat in een miljoenenbusiness als de radio, waar veel mensen dagelijks mee te maken hebben, niemand bij een sollicitatie vraagt wat je hier allemaal voor geleerd hebt. Laat staan dat er in Nederland een degelijke opleiding bestaat, met diploma’s. De meesten doen maar wat gebaseerd op smaak of kopiëren elkaar. Komen op managementposities door vriendjespolitiek en tactiek. Gaan hooguit een keertje per jaar naar Radio Days Europe of de NAB, om er lekker effe uit te zijn. De NAB RadioShow is trouwens in oktober online dit jaar, aanrader! Zet je het daarna thuis maar op een zuipen.

Positief

Ook positief is die nieuwe postercampagne. Die is best aardig en opvallend, heel wat professioneler dan de kinderfoto’s die als poster voor Radio 10 gebruikt worden. De nieuwe muziekmix kan ik nog niet ontdekken maar ik mag toch hopen dat aan de rotaties, muziektests en profilering het meeste aandacht is besteed. Niet aan het verzinnen van flauwe itempjes. Twee keer Wietze de Jager op vrijdag (’s middags van 12:00 tot 14:00 uur en na de Top 50 om 18:00 uur nog een keer), tja. Ik heb het zelf ook een tijdje gedaan op vrijdag (13:00-16:00 uur en 19:00-21:00 uur), maar ik bemerkte dat het de spanningsboog tijdens een radioshow toch niet ten goede kwam. Ik hoop oprecht dat ik het helemaal bij het verkeerde eind heb en deze veranderingen 538 weer een flinke duw in de goeie richting geven. Maar ik vrees ervoor. Misschien is het wel gewoon tijd dat Qmusic volledig over 538 heen walst, zodat ze zichzelf daar écht opnieuw kunnen uitvinden. Wietze naar de ochtend, de rest van de dag: goeie, strakke hitradiojocks die het tempo hoog houden. Een mens mag toch dromen?

Patrick Kicken


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Kicken op radio en zo – 96 (audio)

Zelfoverschatting heeft een naam: Ruud de Wild Was ik net van plan om even een Lees verder

Kicken op radio en zo – 95

Gerard Ekdom ook naar Qmusic? Al maanden gonst het gerucht: in september gaat een Grote Lees verder

Kicken op radio en zo – 94

De zomerhit van 2020 komt uit Zuid-Afrika, maar Nederlandse radio draait hem niet Ieder jaar Lees verder

Kicken op radio en zo – 93

Vervangers in vakantietijd, de mindere goden? Lekker he, vakantie! Vooral omdat je dan als freelancer Lees verder

Kicken op radio en zo – 92

De Vriendjespolitiek bij NPO 3FM en NPO Radio 2 Tim Hofman ineens overdag op 3FM, Lees verder

Kicken op radio en zo – 91

Giel Beelen naar NPO Radio 2, promotie of degradatie? Dat is nog eens nieuws. Giel Lees verder

Kicken op radio en zo – 90

Hoe de Nederlandse radio de boot mist met TikTok Dat de Nederlandse radiostations op z’n Lees verder

Kicken op radio en zo – 89

Is DAB+ nu al ten dode opgeschreven? We zitten midden in ‘De Week van de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rett
Rett
27 augustus 2020 - 22:48 22:48

die jock op het eind, heet die nou Kwik, Kwek of Kwak ? Je houdt ze zo moeilijk uit elkaar he.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x