RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo – 96 (audio)

Zelfoverschatting heeft een naam: Ruud de Wild

Was ik net van plan om even een paar weekjes vrijaf te nemen, besluit NPO Radio 2 DJ Ruud de Wild m’n broer live op de radio te beledigen. Ja dan moet ik natuurlijk even in de pen klimmen, al was het maar omdat ik omtrent het heerschap De Wild nog een interessant verhaal hoorde van de week. En er, ondanks de komkommertijd, heel wat ander rumoer is in radioland.

Laten we positief beginnen. Ik heb Ruud de Wild altijd een goeie, eigenzinnige discjockey gevonden. Het programma wat hij destijds maakte samen met Sander de Heer en Jeroen Kijkindevegte op 3FM mag je tot een van de beste shows op die zender én de Nederlandse radio rekenen. En niet eens omdat ik toen de muziek uitzocht voor ze.
Daarna ben ik hem eigenlijk een beetje uit het oor verloren, in zijn tijd bij Qmusic zat ik zelf de ochtend te doen bij Radio Veronica en dat opgefokte toontje van 538, ook met hem in de middag, heb ik nooit getrokken. Sinds zijn terugkeer bij NPO Radio 2 hoor ik hem zo af en toe nog eens en vielen mij vooral de banale grappen op die hij luisteraars laat vertellen, die daarna viral gaan. En het belachelijke ‘Best of Ruud de Wild’ wat hij aan het begin van de vakantie, op prime time, liet horen toen hij weg was. Wat niet eens een kwartier maar een volle twee uur duurde!

Ik snap dus best dat hij bij het horen van mijn naam eventjes een pijnscheut door zijn lijf voelt schieten. Want onze Nederlandse sterdiscjockeys zijn alleen maar gewend met lof, geld, aandacht en kado’s overladen te worden. De column van een paar weken geleden over vriendjespolitiek bij NPO Radio 2 en 3FM schijnt als een bom ingeslagen te zijn daar in het Radiohuis. NPO radiobaas Jurre Bosman werd er zelfs bang van en heeft er minstens één nacht slecht van geslapen. Ik denk dan op mijn beurt: dan zal je wel nog meer te verbergen hebben. Stenders genoot er zichtbaar van dat ik hem zoveel invloed toe dichtte en had het er zelfs op de radio over. Volgens insiders raakte ik met die column nog maar het topje van de ijsberg. Vindt Ruud natuurlijk ook niet leuk, dat zijn radiozender zo onder vuur ligt.

Toch hebben wij er alle recht toe, onze publieke zenders nauwlettend in de gaten te houden. Wat er met ons gezamenlijke geld gemaakt wordt. Of Ruud werkelijk zo loyaal is aan het station waar hij werkt valt te betwijfelen. Voor een paar euro extra liet hij ooit zijn ontdekker Erik de Zwart in de steek. Jaren later was hij binnen twee maanden weg bij BNR, terwijl Sjors Frohlich net een paar ton uit had gegeven om Ruud voor zijn zender te promoten. En er bereikte me van de week het bericht dat er recent met De Wild gesproken is voor de ochtendshow op Radio Veronica.

Zou een goeie match kunnen zijn, de brutale De Wild met een lekker stoer pop/rock format, als opvolger van Giel Beelen. Die dan lekker op zijn beurt 16:00-18:00 uur in plaats van het onmenselijke tijdstip 04:00-06:00 uur kan gaan doen. Alleen Ruud schatte zijn marktwaarde íets te hoog in, volgens de ‘tam tam’ wilde hij 600.000 euro per jaar gaan verdienen. In Hilversum en in Laren werd er eens hartelijk om gelachen. En terecht, die prijzen zijn niet meer van deze tijd. Zeker niet bij een station dat al een tijdje in de etalage staat, net als zusterstation Sky. Daarover zo meer.

Reken het eens uit. 600k gedeeld door 12: dat is 50.000 euro per maand. Om een beetje ’s ochtends vroeg ‘goedemorgen’ te roepen en er weer drie door te starten. Dan mag je Ruud de Wild heten, dat is er maar ééntje waard in radioland en dat is Edwin Evers. Wat ik wel cool vind aan gasten als De Wild, Van Someren en De Zwart is dat het straatvechtertjes zijn. Allemaal afkomstig uit Amsterdam en zoals Ruud uit een gezin van elf kinderen, hij heeft vier broers en zes zussen. Dan leer je wel voor jezelf opkomen en vechten voor je plek.

Als er al iets is waar ik jaloers op zou zijn bij Ruud, Rob en Erik dan is het dat. Ik heb het eigenlijk allemaal wel een beetje kado gekregen in mijn jeugd en radiocarriere waardoor ik het ook al gauw best vond als iemand anders die shift of dat tijdstip wilde doen. Dat hij het nodig vindt om mijn vier jaar oudere broer voor schut te zetten bij een radiospelletje geeft wat mij betreft maar weer eens aan hoe droevig het toch gesteld is met de content op de Nederlandse (publieke) radio. Er gaat bakken met geld naartoe en het enige wat je kunt verzinnen is.. een spelletje.

Dan kan zendercoördinator Peter de Vries wel trots roepen in een interview dat NPO Radio 2 echt geen commerciële zender is, zolang het gros van je discjockeys nog moeiteloos met hun show voor veel meer geld kan overstappen naar een commerciële concurrent is dat een wassen neus. Je een paar keer ‘maatschappelijk betrokken’ tonen doet daar niks aan af. De zender teruggeven aan het publiek wel, door luisteraars op een respectvolle manier aan het woord te laten, wérkelijke interesse te tonen in ze en je niet een deejay uit de jaren ’80 of ’90 te wanen die het allemaal zelf voor het zeggen heeft.

Ohja, over die andere hardnekkige geruchten die de ronde doen: John de Mol’s Talpa wil de radiotak minimaal halveren of zelfs helemaal verkopen. Van België tot Afrika is interesse. ‘Als corona niet was gekomen was de deal al rond geweest’, aldus radio insider 1, 2 én 3. Ik geef het je te doen daar morgen weer fris en fruitig je radioshow te gaan doen, na de vakantieperiode. Eerst draconische maatregelen, nu weer de volgende onrust. Ik hoop dat er snel een radiostation komt dat geleid wordt door een paar échte radioliefhebbers.

Neem een De Zwart, Van Diepen en Harding. Misschien kunnen zij op z’n minst één Talpa station reanimeren en het merk Veronica weer laten schitteren. Het verhaal dat Sky Radio aan DPG verkocht wordt om daarop Joe NL uit te zenden, daar geloof ik niks van. Je gaat toch niet je concurrent in het zadel helpen nóg een nostalgieformat op FM te lanceren om zo je eigen Radio 10 te beconcurreren? Tenzij De Mol nu in één keer alle stations kwijt wil voor de hoogste prijs, dan doet het er voor hem ook niet meer toe wie wat koopt, als ze maar diep in de buidel tasten. Als het zo is dat Sky Joe gaat worden dan kan De Wild misschien daar wél z’n zakken nog eens gaan vullen? Die hebben geld zat.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 95

Gerard Ekdom ook naar Qmusic? Al maanden gonst het gerucht: in september gaat een Grote Lees verder

Kicken op radio en zo – 94

De zomerhit van 2020 komt uit Zuid-Afrika, maar Nederlandse radio draait hem niet Ieder jaar Lees verder

Kicken op radio en zo – 93

Vervangers in vakantietijd, de mindere goden? Lekker he, vakantie! Vooral omdat je dan als freelancer Lees verder

Kicken op radio en zo – 92

De Vriendjespolitiek bij NPO 3FM en NPO Radio 2 Tim Hofman ineens overdag op 3FM, Lees verder

Kicken op radio en zo – 91

Giel Beelen naar NPO Radio 2, promotie of degradatie? Dat is nog eens nieuws. Giel Lees verder

Kicken op radio en zo – 90

Hoe de Nederlandse radio de boot mist met TikTok Dat de Nederlandse radiostations op z’n Lees verder

Kicken op radio en zo – 89

Is DAB+ nu al ten dode opgeschreven? We zitten midden in ‘De Week van de Lees verder

Kicken op radio en zo – 88

Frank Dane, ga je schamen Er bereikte mij het gerucht dat de ochtendploeg van Radio Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x