RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo – 94

De zomerhit van 2020 komt uit Zuid-Afrika, maar Nederlandse radio draait hem niet

Ieder jaar is het weer spannend en de vraag: wat wordt dé zomerhit van het jaar. Dit jaar leek het Banana van Shaggy te worden, of Savage Love van Jason Derulo. De echte zomerhits worden al lang niet meer door de radio gemaakt, die ontstaan online, op TikTok en in het (buiten)land op feesten. De afgelopen maanden is ‘Jerusalema’ van de Zuid-Afrikaanse DJ & producer ‘Master KG’ wereldwijd uitgegroeid tot een ware hype. Alleen bij de radio weten ze het nog niet.

Ik mis het landelijke radio maken niet vaak meer, maar wel als het zó overduidelijk is dat een nummer al een hit is in het land en het voor de radio nog maar een kwestie van inkoppen is door de luisteraars er ook een plezier mee te doen. Veel muzieksamenstellers die ik inmiddels getipt hebt komen met het verhaal ‘ik heb hem hier aan een aantal mensen laten horen en die vinden het niks’. 

Maar het gaat er helemaal niet om wat de mensen bij de radio er van vinden, het gaat erom wat het publiek er van vindt. Wanneer realiseren we ons bij de radio nou dat we al láng niet meer trendsettend zijn maar de trends op tijd moeten spotten én volgen? Ik heb ‘m afgelopen vrijdagavond maar even gedraaid op Wild Amsterdam / Paradise Curacao & Holland FM Gran Canaria waar ik een syndicated showtje doe.

Een mooie graadmeter is de Viral Netherlands chart op Spotify, waar dit nummer langzaam richting de top tien kruipt. Hallo Radio 538, Radio 2, 3 en QMusic, is jullie hoofd muzieksamensteller op vakantie? Of zit hij of zij vanuit zijn of haar ivoren toren zelf te bepalen wat een hit is en wat niet? Get real, dat bepaal jij al lang niet meer. Het enige wat je nog bepaalt is hoelang je achter de feiten aan blijft hollen. 

Het was twintig jaar geleden trouwens niet veel beter hoor. Ik zat toen in de muziekredactie bij 3FM, in een tijd dat er wel naar geluisterd werd en ik viel een keer in voor Rob Stenders in zijn Stenders Vroeg ochtendshow, omdat ie niet kwam opdagen. Ik draaide ‘In The Shadows’ van The Rasmus, omdat ik zag dat het in Duitsland al een top tien hit was. Veel reactie volgde vanuit de luisteraars.

Toen ik hem als 3FM megahit voorstelde kwam de reactie ‘ik hoor hem niet hoor’, van collega muzieksamenstellers. Week later was ie Alarmschijf bij 538. Kan me ook nog herinneren dat ik een paar jaar eerder voor het eerst Wannabe van de Spice Girls draaide toen ik inviel voor Rob van Someren ’s middags. Ook rare gezichten, het zoveelste meidenbandje. Of die blik van Daniël Dekker toen ik op zaterdagavond bij de TROS voor het eerst ‘Have you ever been mellow’ van Party Animals draaide, haha. Het wordt echt tijd dat we bij de radio onze ‘wij weten wat goeie muziek is’ arrogantie laten varen en veel alerter zijn op dit soort nummers die al een hype en hit zijn in het land. En challenges op platforms als TikTok nauwlettend volgen.

Bij deze zomerhit van 2020 zit namelijk ook weer een challenge en dansje, wat voor de grote exposure zorgt. Typ maar eens ‘Jerusalema’ in op Google en zie wat er tevoorschijn komt aan zoekopdrachten. Kan me ook nog herinneren dat ik destijds ‘Danza Kuduro’ hoorde op vakantie ergens. Ik Niels Hoogland, toen nog bij 538 werkzaam, tippen. Denk je dat hij er iets mee deed? Ja een half jaar later een complimentje sturen met ‘daar was je op tijd bij’.. Wat koop ik daar nou voor, neem toch eens iets aan van discjockeys? Of denk je dat die gasten poep in hun oren hebben?

De meesten draaien niet voor niets weekend na weekend in het land en spotten zo voor jou de nieuwste hits het eerst. Altijd die schouders die opgehaald worden bij muziekredacties met zo’n houding van ‘wij bepalen, jij draait’. Je hebt niet door hoe demotiverend zoiets is voor een DJ die vol is van een nummer én weet wat de reactie is als hij of zij het op een feest draait. En ja dit is een apart nummer, een soort Wes – Alane, maar met zó veel gevoel gezongen dat je er gewoon kippenvel van krijgt.

Ondanks dat ik er niks van versta kreeg ik tranen van ontroering toen ik hem de tweede keer ging luisteren en écht liet binnenkomen. Oh wacht, moet het ‘eerst goed getest worden’ voordat je zoiets kunt geloven? Waar is dat buikgevoel toch gebleven bij de Nederlandse radio!

Ik weet niet in hoeverre jocks bij 538, Slam! en Q uberhaupt nog muzikale vrijheid hebben, maar vroeger had je gewoon een brutale discjockey zoals ik nodig die schijt had aan de playlist en als hij zó overtuigd was dat iets een hit was en gehoord moest worden hij het ging draaien en eventuele consequenties voor lief nam. Gelukkig heb ik de tijd nog meegemaakt dat je, ook bij de landelijke radio, je eigen playlist kon maken én draaien en dus zo ook je steentje kon bijdragen aan het op tijd signaleren van een hit. 

Zo kwam ik ooit terug uit Engeland met een maxi cd van ‘Kosheen’, met als tweede track ‘Hide U’. We waren toen gelukkig zo brutaal genoeg bij 3FM om het gewoon op de playlist te zetten, Megahit te maken en volop te gaan draaien, nog voordat een Nederlandse platenmaatschappij het nummer te pakken had. Dat gaf 3FM in die tijd ook relevantie, met het breken van artiesten als Anouk en Krezip. Door goed op te letten of dit al in het land gaande was. Waar is 3FM met haar maatschappelijk belang en ‘Black Lives Matter’ discussie als ze dit nummer niet eens durven te draaien?

Patrick Kicken

Er is zelfs al een Limburgse versie van gemaakt.


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 93

Vervangers in vakantietijd, de mindere goden? Lekker he, vakantie! Vooral omdat je dan als freelancer Lees verder

Kicken op radio en zo – 92

De Vriendjespolitiek bij NPO 3FM en NPO Radio 2 Tim Hofman ineens overdag op 3FM, Lees verder

Kicken op radio en zo – 91

Giel Beelen naar NPO Radio 2, promotie of degradatie? Dat is nog eens nieuws. Giel Lees verder

Kicken op radio en zo – 90

Hoe de Nederlandse radio de boot mist met TikTok Dat de Nederlandse radiostations op z’n Lees verder

Kicken op radio en zo – 89

Is DAB+ nu al ten dode opgeschreven? We zitten midden in ‘De Week van de Lees verder

Kicken op radio en zo – 88

Frank Dane, ga je schamen Er bereikte mij het gerucht dat de ochtendploeg van Radio Lees verder

Kicken op radio en zo – 87

Genee, Gijp en Derksen, het échte verhaal Het is maandagavond, even na acht uur. Het Lees verder

Kicken op radio en zo – 86

Mijn dagelijkse gevecht met Omniplayer Een van de redenen waarom ik het eind 2015 ook Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Lionel3200
Lionel3200
10 augustus 2020 - 20:41 20:41

Voor mij ook de zomerhit van 2020. Vreemd genoeg nergens op de radio gehoord. De stelling van Patrick Kicken geldt precies ook voor België…

Het is alsof iemand in zijn ivoren toren voor de ganse muzikale programmatie van een zender zorgt, en geen inbreng van buitenaf tolereert, waardoor de muziekkeuze van de landelijke zenders zowel transparantie als hit-gevoeligheid verliezen.

Hoe kunnen die zenders dan in de toekomst relevant blijven?

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x