RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kicken op radio en zo – 93

Vervangers in vakantietijd, de mindere goden?

Lekker he, vakantie! Vooral omdat je dan als freelancer nog wat extra geld kan verdienen. De gevestigde namen zijn allemaal weg dus: werk aan de winkel. Maar zijn die vervangers nou echt allemaal zoveel slechter of in sommige gevallen zelfs een stukkie frisser en moderner? En zouden in deze Coronatijd stations er niet slimmer aan doen de vakanties van hun duurbetaalde krachten drastisch in te korten? Of juist minder belangrijke dagdelen nonstop.

Regel nummer één in radioland: als je op vakantie gaat, zorg dan dat je vervangen wordt door de grootste grijze muis die je kunt vinden in het pand. Zodat alle luisteraars er weer naar snakken om jou te horen en als je terug komt geen appjes krijgt met ‘hij of zij deed het ook wel leuk!’. Wat ben je weer heerlijk cynisch Kicken, wordt het weer zo’n column?! Nee want er komt ook nog wat positiviteit, heb geduld. De slimme deejay die zeker is van zijn of haar zaak wil natuurlijk dat de show of shift overgenomen wordt door een andere goeie jock. De domme deejay die alleen maar aan zichzelf denkt wil dat niet, want is bang voor zijn/haar positie.

Veel heeft ook te maken met wat voor sfeer er in het pand hangt. In de tijd dat ik bij Radio Veronica werkte werd ik omringd door allerlei grote, gevestigde namen die hun sporen al ruimschoots verdiend hadden. De meesten hadden een vast contract dus boeide het weinig wie de vervanging mocht doen en wie niet. Als er een angstig sfeertje hangt waarin iedere flexwerker op z’n tellen moet passen en ieder extra uurtje radio er voor zorgt dat je tenminste een factuur kunt sturen waar je je niet voor hoeft te schamen aan het einde van de maand dan is dat wel anders.

Als vervanger is het vaak heerlijk. Je komt in een gespreid bedje terecht. Tenzij de op vakantie zijnde deejay de sidekick(s) en producer(s) de opdracht gegeven heeft het je zo moeilijk mogelijk te maken. Door niet te luisteren, niet te reageren, niet te lachen en alles te bekritiseren. Daarom zijn vervangingen in je eentje het beste, met hooguit één producer die zijn vak verstaat. Maar kom daar maar eens om in Nederland. Oh wacht ik zou positief zijn. Het leuke van een vervanging doen is dat iedereen het vaak ineens een stukje frisser vindt klinken, want anders. Ook hoef je je niet druk te maken over luistercijfers, want die komen op de conto van de vaste deejay of presentator.

Of ik nog een sneer ga uitdelen aan iemand die op vakantie is? Nouja wat Ruud de Wild en zijn team flikte vorige week slaat natuurlijk nergens op: een ‘Best of’ van De Wild uitzenden, met ouwe fragmenten. Op prime time. En dat kinderachtige gedoe met dat coronascherm weghalen in de studio, is dat echt het beste wat je anno 2020 nog kan brengen? En dan Paul Rabbering als vervanger, is dat omdat hij net als jij een beetje een spraakgebrek heeft? Had Rick van Velthuysen dat toch laten doen, die past veel meer in jouw lijn en mag nu ook wel eens overdag te horen zijn. Bovendien heeft hij jou zelf in het zadel geholpen in de nineties als producer bij 538 Ruud, of ben je dat vergeten? Doe eens wat terug denk ik dan.

Bij 3FM knapt het er erg van op, de vervangers die ik hoor. Wijnand Speelman doet het een stuk verzorgder in de ochtend, Rob Janssen in de middag een stuk gezelliger. Over Tim Hofman ‘op de bak’ zoals ze het zelf aankondigen ben ik blij dat het volgende week vrijdag voor de laatste keer is. Laat hem lekker op Twitter en NPO Radio 1 zijn maatschappijkritiek spuien, luisteraars hebben al genoeg aan hun hoofd om nog ruimte voor Hofman’s mening te maken. En ga je toch eens scheren man, je lijkt wel 50!

Wat het lot van de vervanger natuurlijk wel een beetje tekent is dat hij of zij vaak zijn eigen shows er óók nog bij moet doen. Dus zitten ze vaak drie of vier weken achterelkaar iedere dag bij een of twee zenders. Iets in mij zegt dat dat niet heel goed voor jou en je creativiteit is. Ieder mens moet toch minstens 1 dag in de week in ondergoed kunnen Netflixen. De simpelste oplossing is: neem een sidekick, kun je daar lekker een beetje tegenaan ouwehoeren, dan vult die show zich vanzelf.

Ik ga deze column maar eens afronden, teveel MediaCourant gelezen denk ik waardoor ik een béétje cynisch ben geworden. Wat ik eigenlijk onbegrijpelijk vind is dat commerciële zenders niet gewoon lekker de computer aan zetten op de minder belangrijke uren in vakantietijd. Zou een station als Veronica of QMusic nou werkelijk veel luisteraars verliezen als je het van 10u tot 16u en na 18 of 19u gewoon nonstop maakte in juli en augustus? En de krachten van die uren inzet tijdens drivetime. Je zou de vakantiemuziekuren zelfs kunnen ‘verkopen’ aan de hoogste bieder, zoals Sky dat met Kerst doet: ‘Coca Cola weet hoe warm je het hebt, daarom het komende uur nonstop zomerhits op QMusic!’.

Heb jij trouwens recentelijk al geprobeerd met Google Chrome op een Talpa website te komen? Lukt je niet. Je komt niet langs de cookiewall. Typerend voor de afstand tussen Talpa Radio en haar luisteraars. Gelukkig wist ik al wie bij 10 de vervangingen doet en daar is weinig spannends over te melden. Bij Radio Veronica en 538 idem, alhoewel Wietse wel heel lekker wegluistert. Daarover een andere keer meer. En Muijs bij Veronica relaxter klinkt dan Giel. NPO Radio 5 (te belegen) en 100pNL (te saai) luister ik zelden en bij Slam daar klinken alle jocks hetzelfde, daar kunnen ze de namen net zo goed afschaffen. Jeroen van Inkel als vervanger vanochtend en deze zondagochtend voor Leo Blokhuis op NPO Radio 2 is een verademing. Die omgevallen boekenkast met z’n ontzettend saaie feitjes heb ik nooit wat aan gevonden. Jij nog een goeie stand-in gehoord die er wat jou betreft zo mag blijven zitten?

Patrick Kicken


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 92

De Vriendjespolitiek bij NPO 3FM en NPO Radio 2 Tim Hofman ineens overdag op 3FM, Lees verder

Kicken op radio en zo – 91

Giel Beelen naar NPO Radio 2, promotie of degradatie? Dat is nog eens nieuws. Giel Lees verder

Kicken op radio en zo – 90

Hoe de Nederlandse radio de boot mist met TikTok Dat de Nederlandse radiostations op z’n Lees verder

Kicken op radio en zo – 89

Is DAB+ nu al ten dode opgeschreven? We zitten midden in ‘De Week van de Lees verder

Kicken op radio en zo – 88

Frank Dane, ga je schamen Er bereikte mij het gerucht dat de ochtendploeg van Radio Lees verder

Kicken op radio en zo – 87

Genee, Gijp en Derksen, het échte verhaal Het is maandagavond, even na acht uur. Het Lees verder

Kicken op radio en zo – 86

Mijn dagelijkse gevecht met Omniplayer Een van de redenen waarom ik het eind 2015 ook Lees verder

Kicken op radio en zo – 85

Mijn dagen met Daniël Dekker Er heeft weer eens een radiotransfer van formaat plaatsgevonden. Daniël Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x