RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kicken op radio en zo – 92

De Vriendjespolitiek bij NPO 3FM en NPO Radio 2

Tim Hofman ineens overdag op 3FM, zonder radioervaring. Giel Beelen ineens naar NPO Radio 2, na jarenlang aanmodderen bij Veronica. NPO Radio 2, waar de zendermanager ineens eind vorig jaar vervangen moest worden na amper twee jaar, ondanks dat het met het station heel goed gaat. Dat het in Hilversum bij de radio vaak draait om vriendjespolitiek daar kijkt niemand meer van op. We willen vooral leuke mensen waarmee we bevriend zijn om ons heen, als ze dan toevallig ook nog kwaliteiten hebben is dat mooi meegenomen maar niet op de eerste plaats leidend. Er is blijkbaar één omroep die de kroon spant, genaamd BNNVARA. En één vrouw: Sharid Alles, zendercoördinator bij 3FM. Even wat verhalen op een rijtje, na een rondje rondvragen.

Ex-BNNVARA baas Peter de Vries is op de plek gekomen waar ie nu zit, zendermanager NPO Radio 2 en 5, omdat Rob Stenders het volledige personeel een filmpje voor NPO radiobaas Jurre Bosman heeft laten inspreken met de tekst “Peter moet de nieuwe zendermanager worden”. Dat was alles wat nodig was. BNNVARA DJ Frank van ’t Hof krijgt telkens een mooiere plek omdat ie goed bevriend is met ex-BNNVARA radiochef Marc Adriani. Die biedt hem steeds een baan aan bij Talpa radio, omdat ie dat gezellig vindt. Frank gaat met dat aanbod naar BNNVARA en zegt dan “Ik wil een betere plek, anders ga ik naar Talpa”. Dan krijgt ie zijn zin. Inmiddels werkt die truc gelukkig niet meer want hij moet binnenkort zijn ochtenduren afstaan aan radioveteraan Jeroen van Inkel. Iets met boontje en loontje. Alhoewel hij nu wel op zondagmiddag All You Need Is Love mag gaan maken op de radio, toch gelukt.

De macht van Rob Stenders bij BNNVARA is overduidelijk. Sinds Peter de Vries als zetbaas op de plek van de uiterst competente ex-zendermanager NPO Radio 2 en 5 Jan-Willem van Engelen is gezet kan Rob lekker zijn gang gaan. Dat blijft het gekke aan Stenders: ga het dan zelf doen als je het allemaal zo goed weet? Maar dat doet hij niet, hij doet het slimmer. Hij zet de juiste mensen die onder zijn invloed staan op die plek. En krijgt het dus makkelijk voor mekaar om Giel en Inkel naar binnen te hengelen, terwijl je op die plek natuurlijk ook weer eens wat ander nieuw, jong talent zijn of haar gang had kunnen laten gaan. Mag ik je er aan herinneren dat het publieke radio is? Dus van het publiek. Niet van een handjevol mensen die elkaar levenslang een baantje gunnen, ongeacht recente prestaties of reputatie.

Maar 3FM spant de kroon: Frank van der Lende doet werkelijk niets om een goed programma te maken. Die gaat zelfs voor elke show een dutje doen. Echt waar. Laat de redactie alles voor hem voorbereiden, neemt de moeite niet om teksten te lezen of een montage te beluisteren en gaat dan lekker zitten kloten en is daar maar wat trots op. Maar “Frankie” is een goede vriend van Robbert-Jan van de Velde (ex-eindredacteur BNNVARA op 3FM, nu ‘content director’) en Sharid Alles, de zendercoördinator en is daarom onaantastbaar. Zelfde geldt voor “Sandertje”: die mag alles, Sharid eet uit zijn hand. De meest luie, ongeïnspireerde radio maken, niets voorbereiden, klagen, rotzooien on air, het is allemaal prima. “Gekke Sandertje doet het zo goed” zegt Sharid dan in de dj-meeting. Ja, omdat je onprofessionele oren hebt, zeg ik dan.

De andere, betere dj’s (zoals Mark van der Molen en Rob Janssen) zitten niet in het vriendenkringetje van Sharid en RJ. Ze vindt die jongens vervelend in de omgang, want kritisch. Dus die krijgen geen kans op mooie tijden, ze mogen in de vakantie komen opdraven. 3FM DJ Olivier Bakker staat wekelijks op zijn bek te gaan met zijn “programma’s”, geile stemmetjes opzetten, hitlijst verkloten, naar doen tegen luisteraars op social media, acteren dat ie een influencer is, enz. Maar ook dat is een lievelingetje van zenderbaas Alles. Dus die mag gewoon wat aan komen rommelen, hij is toch wel zeker van zijn plek.

Bovendien heeft BNNVARA Sharid volledig in hun macht. Alles wat BNNVARA wil, gebeurt. Tim Hofman op primetime voor het eerst een programma laten maken op 3FM? Doen! “Lachen! Vindt Sandertje leuk en BNNVARA wil het”. Timur Perlin die de meest idiote lokale radio maakt? “Dat vindt BNNVARA leuk, we doen het!”. Het ergste was Lieke de Kok en Kevin van Arnhem. Sharid heeft een hekel aan deze twee (niemand weet waarom., maar ze schreeuwt het van de daken) en dus… waren ze niet welkom bij Serious Request afgelopen december. Moet je je voorstellen dat onbekende studenten via een uitzendbureau gewoon aan SR kwamen meewerken, maar Lieke en Kevin waren niet welkom.

Inmiddels heeft Mevrouw Alles er alles aan gedaan om Lieke van de zender te halen en dat is gelukt. Ze zat op zaterdag en zondagochtend 06:00-09:00 uur en we weten allemaal dat dat tijdslot zeer onbelangrijk is. Die zender heeft de grootst denkbare problemen, maar Sharid ging powerplay spelen om Lieke van haar semi-nachtplek te krijgen. Vriendjes “Sandertje” en “Frankie” mogen op prime time lekker hobbyen, dat vindt ze leuk. Maar iemand die ze niet mag in de weekendochtend? NEE! Of de luisteraar er wat mee opschiet doet er niet toe. Machtspelletjes. Ouderwets verdeel en heers bij de NPO. En geldverkwisting.

Kortom: het is een gezellige boel daar bij BNNVARA en 3FM. Vind je het gek dat die zender voor geen meter scoort? Incapabele mensen zitten hun favoriete protegés de beste plekjes te geven. Het ergste is nog dat we met z’n allen meebetalen aan die onzin- en onkundepraktijken. En als je je afvraagt: hoe weet die Kicken dat toch allemaal zo goed te vertellen? Deze column kwam mede tot stand door hulp van een aantal moedige klokkenluiders uit het Hilversumse radiowereldje. To be continued. Heb je er nog iets aan toe te voegen? Gebruik de comments hieronder of stuur me een mail. Laten we op z’n minst een poging doen om de vertrekken in het (publieke!) Radiohuis te laten bewonen door capabele leiders en uitvoerders, geen mensen die hun verkregen macht overduidelijk lijken te misbruiken.

Ander woord voor vriendjespolitiek is nepotisme en ik vind dat een mooi woord. Vooral omdat de letters NPO er al in voorkomen. Het wordt in de hele publieke sector hard aangepakt, waarom bij de publieke radio niet? Qua wederhoor nodig ik bij iedereen in deze column uit om eerlijk te reageren of op een interviewverzoek in te gaan. Wat nog niet makkelijk is bij iemand van de publieke omroep, apart. Waarschijnlijk bang dat de Hilversumse bubbel barst waar je tot je pensioen lekker comfortabel in zit?

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 91

Giel Beelen naar NPO Radio 2, promotie of degradatie? Dat is nog eens nieuws. Giel Lees verder

Kicken op radio en zo – 90

Hoe de Nederlandse radio de boot mist met TikTok Dat de Nederlandse radiostations op z’n Lees verder

Kicken op radio en zo – 89

Is DAB+ nu al ten dode opgeschreven? We zitten midden in ‘De Week van de Lees verder

Kicken op radio en zo – 88

Frank Dane, ga je schamen Er bereikte mij het gerucht dat de ochtendploeg van Radio Lees verder

Kicken op radio en zo – 87

Genee, Gijp en Derksen, het échte verhaal Het is maandagavond, even na acht uur. Het Lees verder

Kicken op radio en zo – 86

Mijn dagelijkse gevecht met Omniplayer Een van de redenen waarom ik het eind 2015 ook Lees verder

Kicken op radio en zo – 85

Mijn dagen met Daniël Dekker Er heeft weer eens een radiotransfer van formaat plaatsgevonden. Daniël Lees verder

Kicken op radio en zo – 84

Exit Giel, Hallo Lex! Bij Radio Veronica zijn ze het roer om aan het gooien. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x