RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kicken op radio en zo – 90

Hoe de Nederlandse radio de boot mist met TikTok

Dat de Nederlandse radiostations op z’n zachtst gezegd niet heel trendsettend zijn dat is al jaren bekend. Maar dat ze het ook verzuimen om trends te spotten en op tijd te volgen begint nu ook pijnlijk duidelijk te worden. Neem dé hype van dit moment (en al sinds een jaar enorm in opmars) genaamd TikTok. Een social media platform dat momenteel 3,5 miljoen Nederlandse gebruikers heeft. En de landelijke zenders in Nederland? Die laten het massaal links liggen.

Het is eigenlijk het aloude liedje. Radiostations zitten bovenop de nieuwste hits uit Amerika en Engeland, maar muziek is natuurlijk maar een van de dingen waar jonge mensen zich mee bezighouden. Je zult als landelijke zender ook andere trends op tijd moeten spotten én je ook op die platforms van je moeten laten zien en horen. TikTok is een platform waarop jong (en oud) leuke content deelt die ze zelf maken, meestal in de vorm van korte video’s. Heel veel merken zijn er actief. Zelfs Politie Nederland zit erop. Maar qua radiozenders is het erg summier.

Laten we eens kijken naar de ons omringende landen. BBC Radio One is met zo’n 175k volgers aardig aanwezig. De filmpjes van hun jocks en sterren die langs komen scoren goed. Het Belgische QMusic doet het ook goed, met zo’n 75k volgers en flink wat leuke filmpjes. Zelfde geldt voor Studio Brussel en MnM. Het Nederlandse Radio 538 begint eindelijk ook te zien dat ze niet achter kunnen blijven maar heeft nog maar een schamele 24k volgers.

Radio Veronica is niet eens te vinden op het platform, net als Talpa’s Radio 10, Sky Radio, NPO Radio 1 en 2 en RadioCorp’s 100%NL. Ook het Nederlandse QMusic van De Pers Groep begint pas sinds kort te ontdekken dat het ‘toch wel hip & happening is dat TikTok’, ze hebben sinds een maand of wat een account en iets van 5000 volgers. Toch zie je dat een simpel filmpje met een zonnebril en Banana van Shaggy al meteen meer dan 40k views oplevert.

Het meest belachelijke is natuurlijk dat jongerenstations Slam! en NPO 3FM niet of nauwelijks vertegenwoordigd zijn. Dat zijn dan de jongerenzenders, die totaal geen aansluiting vinden bij hun jonge doelgroep op dit gebied. Tuurlijk doet Slam! het heel goed op YouTube en zijn er een paar jocks van alle eerder genoemde stations die wel een succesvol TikTok account hebben met veel views, waaronder Bram Krikke.

Gerard Ekdom noemt zichzelf maar RealGerardEkdom omdat hij ook veel te laat instapt en er al allerlei fake accounts zijn met zijn naam, maar content wist hij nog niet te plaatsen. Zelfs Giel, Domien en Michiel Veenstra zijn nauwelijks actief op het platform, drie mannen die voorheen toch aardig bovenop de online trends zaten, toen bijvoorbeeld tien jaar geleden Twitter opkwam.

Wat dat betreft kan ik me wel voorstellen dat bij de laatste bezuinigingsronde bij Talpa Networks er ook gesneden wordt in de social media/visual radio afdelingen. Als je niet eens een half jaar geleden, met Kerst, toen TikTok ook al populair was de energie en tijd hebt om originele content van en voor je zenders op dit platform te plaatsen en maar druk blijft met plaatjes en filmpjes op Facebook en Instagram die maar een schamel aantal likes en deelacties opleveren, dan ben je al gauw overtallig.

Wanneer nemen ze bij de marketingafdelingen van alle radiozenders in Nederland nou eens jonge, frisse mensen aan die verstand van zaken hebben en weten wat de nieuwste trends zijn? Neem nou die laatste, foeilelijke postercampagne van Radio 538, met die muzieknootjes.. Is dat nou werkelijk het beste wat je kunt verzinnen? En dan in de tussentijd de rest maar allemaal aan het toeval overlaten.

Nu we het toch over 538 hebben, ze gaan op dit moment via WhatsApp flink viral met een fragment uit de ochtendshow van Frank Dane. Prima, altijd fijn. Het ging hier om een beller die iets leuks vertelde. Keer daarvoor ging Wietze viral, ook met een fragment van een beller die iets leuks vertelde. Zou er bij 538 op de marketingafdeling wel nagedacht worden over wat voor signaal je hiermee afgeeft? Onze jocks zijn maar secundair hoor, de luisteraars zorgen voor het entertainment hier! Je zou dit vergezocht kunnen vinden, maar neem van mij aan dat bij grote zenders in het buitenland wél over dit soort dingen nagedacht wordt. 

Daarom is het dus ook zo belangrijk dat de jocks (jouw duurbetaalde sterren en hopelijk een reden voor mensen om naar jouw station te luisteren) zich van hun leuke kant laten zien, zeker nu op een platform als TikTok. Ze stijgen daarmee in waarde bij de luisteraar en laten zien dat ze weten wat er populair is en speelt in Nederland. Rob van Someren bijvoorbeeld, die gaat ook viral in audio en video, maar dan wel met grappen die -hij- vertelt. Zie daar het succes van de middagshow Somertijd en de zender Radio 10. Overigens zou deze content ook perfect geschikt zijn voor TikTok en al gauw duizenden likes en volgers opleveren. Maarja, ze zijn bij Talpa Radio waarschijnlijk drukker met excel sheets en vergaderen erover dan het daadwerkelijk in gang zetten.

Iedere dag een foto plaatsen van je harses (hallo Domien, Niek) of je te dure Tesla (hallo Coen) op Instagram is één ding, entertainment maken voor je kostbaarste bezit (de luisteraar) iets veeeeel belangrijkers. We moeten zichtbaar zijn online! hoor je dan uit vele kelen. Wat dacht je van gewoon eens een leuke grap uithalen, iets waar mensen over praten, met jou in de hoofdrol. Nogmaals: je kunt het entertainment niet alleen maar aan je luisteraars over laten.

Jij als jock bent op de eerste plaats de aangewezen persoon daarvoor en dan niet op je persoonlijke account, maar op het account van het bedrijf waarop je ook je radiouitzendingen doet. Zo versterk je het merk en help je elkaar. Kom van je eiland en help je station aan meer views, meer zichtbaarheid, meer fans en uiteindelijk dus meer luisteraars. Daarvoor zit je daar. Niet om tegen je vrienden te zeggen ‘kijk eens hoeveel volgers ik heb’.

Patrick Kicken


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 88

Frank Dane, ga je schamen Er bereikte mij het gerucht dat de ochtendploeg van Radio Lees verder

Kicken op radio en zo – 87

Genee, Gijp en Derksen, het échte verhaal Het is maandagavond, even na acht uur. Het Lees verder

Kicken op radio en zo – 86

Mijn dagelijkse gevecht met Omniplayer Een van de redenen waarom ik het eind 2015 ook Lees verder

Kicken op radio en zo – 85

Mijn dagen met Daniël Dekker Er heeft weer eens een radiotransfer van formaat plaatsgevonden. Daniël Lees verder

Kicken op radio en zo – 84

Exit Giel, Hallo Lex! Bij Radio Veronica zijn ze het roer om aan het gooien. Lees verder

Kicken op radio en zo – 83

Ontslagen bij Talpa, wat nu? Van de week was het dan zover. De langverwachte ontslagronde Lees verder

Kicken op radio en zo – 82

De missers van Talpa Radio Het zijn zware tijden voor de radio. En dus zeker Lees verder

Kicken op radio en zo – 81

Waarom de NTR beter kan stoppen met Dream School Wat?! Gaat Kicken zich ineens in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x