fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kicken op radio en zo – 89

Is DAB+ nu al ten dode opgeschreven?

We zitten midden in ‘De Week van de Digitale Radio’. Die mij nog het meest doet denken aan een digitale wekkerradio of polshorloge die je vroeger op de kermis kon winnen. Maar vooruit, het gaat natuurlijk om het promoten van DAB+ in plaats van FM. Gaat dit werkelijk de opvolger worden of is het een nu al verouderd model waar de adverteerder en de consument uiteindelijk niet veel mee kan?

Aangezien ik ook niet overal verstand van heb, ook al lijkt het misschien zo, ben ik vorige week eens op onderzoek uitgegaan en heb ik via whatsapp een aantal vrienden en bekenden uit het radiowereldje gevraagd hoe zij dat nou zien, dat DAB+. En ik moet toegeven dat daar weinig positiefs op terug kwam. Terwijl het toch om mensen gaat die hun sporen in de radiowereld wel verdiend hebben of nog steeds verdienen. Ik heb zelf een tijdje terug ook maar eens zo’n DAB+ ding gekocht. Heeft eerst een half jaar in de verpakking gezeten, toch maar eens aangesloten. Nog steeds een antenne. Nog steeds zoeken naar zenders. Terwijl als ik naar mij Google Assistant roep ‘speel Radio 538’ ze dat prima voor me doet.

Ook merk ik dat ik vaak gewoon een stationnetje, bijvoorbeeld Paradise FM Curaçao waar ik wel eens te horen ben, gewoon stream vanaf mijn telefoon naar de Harman/Kardon speaker die dat lekkere laag heeft. Die DAB+ radioootjes die een beetje te betalen zijn klinken voor geen meter, je moet ze toch vooral weer even doorsluizen naar een fatsoenlijke set. Dat is ook een klacht die ik vaak terug hoor van radiomakers, het geluid van DAB+. Het is tenslotte verouderde compressietechniek, MPEG2 geloof ik. Ik snap dat de overheid graag nog wat wil verdienen aan die etherruimte en er ook nog een beetje controle op wil houden wat er zo te horen is, maar de consument is natuurlijk ook niet gek.

Commerciële radiozenders zijn bij de FM frequentieverdeling verplicht om te investeren in DAB+ en er dus ook reclame voor te maken, vandaar dat nu voor de zevende keer die week wordt georganiseerd. Maar de mensen die echt durven vooruitkijken in de radiowereld zeggen eigenlijk allemaal unaniem dat IP based advertising, ook in audio, de toekomst heeft. Het lineaire model waarbij je een hele bak reclame over een grote groep luisteraars heen strooit is danig verouderd. Dus een distributiemodel waarbij de uitzender nog steeds niet veel weet van de ontvanger ook. Het is leuk dat NPO Radio 2 de albumhoes van een nummer kan meestreamen naar het display van de duurdere DAB+ radio, maar is dat nou werkelijk waar we massaal voor naar de winkel rennen?

En dat zitten we ook nog eens met de matige ontvangst van DAB+, vooral binnenshuis. Als er een vrachtwagen door de straat rijdt valt ie weg! klonk het uit de keel van een vriend van me. En het geluid klinkt gewoon niet zo lekker, ‘dun als diarree’ omschreef een radiomaker het. Waarom de overheid het ons dan toch zo door de strot probeert te duwen? Tja, controle, inkomsten, vasthouden aan het oude, noem jij het maar.

De industrie als geheel is natuurlijk ook niet zo heel toekomstbestendig, door niet rigoreus te durven investeren in nieuwe distributiemogelijkheden die je veel meer kunt personaliseren als gebruiker en die het bedrijf dus meteen veel meer interessante data oplevert. Dat we niet meteen alleen maar via 4G allemaal naar audio kunnen gaan luisteren dat zal het netwerk ook niet aan kunnen, maar is dat via 5G niet wél te realiseren? Kwestie van capaciteit ophogen lijkt me.

Als we het dan toch over Digitale Radio hebben, dan zou streaming en podcasting daar natuurlijk ook veel meer in meegenomen worden. Simpel voorbeeld: ik ben een paar weekenden geleden in Preston Palace in Almelo samen met mijn dochter en we zijn bij de indoorkermis. Wat staat daar keihard aan bij de botsauto’s? 538 Nonstop. En echt niet via DAB+ hoor, ‘gewoon’ via internet. Zit ik bij een shoarmatent, hoor ik Sky Radio Hits. In een zwembad hoorde ik Radio 10 Guilty Pleasures. Allemaal via WiFi. Ik schreef er vorig jaar al eens over in deze column dat radiostations zichzelf eigenlijk keihard in de voet schieten door (gratis!) een nagenoeg reclamevrije versie van hun hoofdinkomen aan te bieden. 

Waarom daar geen klein abonnementje van maken? Al verdien je er een euro of twee per ontvanger mee. Het is typerend voor hoe het huidige, gevestigde radiolandschap eigenlijk niet echt slim met de digitale distributiewereld om kan en durft te gaan. Het platform Juke van Talpa leek veelbelovend maar werd ook al gauw uitgekleed door bezuinigingen. Het wachten is op nog meer internationale diensten die het Nederlandse audiolandschap gaan veroveren. In een geglobaliseerde wereld is er ook bijna geen redden aan, tenzij er in Nederland een radiogroep durft op te staan die wel gaat experimenteren met personalised radio.

Ik heb er eerlijk gezegd weinig hoop op in een commerciële radiomarkt die met name in handen is van één miljardair die ook niet verder kijkt dan de ouderwetse manier van uitzenden. Als de overheid nou eens afstapt van wat het op de eerste plaats voor hun opbrengt zouden ze juist dát moeten motiveren en belonen: Innovatie. Durf. Zodat we over vijfentwintig jaar überhaupt nog kunnen spreken van een Nederlandse bedrijfstak genaamd radio.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 88

Frank Dane, ga je schamen Er bereikte mij het gerucht dat de ochtendploeg van Radio Lees verder

Kicken op radio en zo – 87

Genee, Gijp en Derksen, het échte verhaal Het is maandagavond, even na acht uur. Het Lees verder

Kicken op radio en zo – 86

Mijn dagelijkse gevecht met Omniplayer Een van de redenen waarom ik het eind 2015 ook Lees verder

Kicken op radio en zo – 85

Mijn dagen met Daniël Dekker Er heeft weer eens een radiotransfer van formaat plaatsgevonden. Daniël Lees verder

Kicken op radio en zo – 84

Exit Giel, Hallo Lex! Bij Radio Veronica zijn ze het roer om aan het gooien. Lees verder

Kicken op radio en zo – 83

Ontslagen bij Talpa, wat nu? Van de week was het dan zover. De langverwachte ontslagronde Lees verder

Kicken op radio en zo – 82

De missers van Talpa Radio Het zijn zware tijden voor de radio. En dus zeker Lees verder

Kicken op radio en zo – 81

Waarom de NTR beter kan stoppen met Dream School Wat?! Gaat Kicken zich ineens in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
TVguy
TVguy
14 juli 2020 - 14:13 14:13

Het verschil zit er in dat elke IP-ontvanger, luisteraar zelf voor de distributie mag betalen. Zonder internet geen radio en voor de kijkers in het noorden van België zelfs geen TV meer. Het geluid van DAB+ is ronduit slecht. Natuurlijk zijn de meesten al blij dat er al geluid uit komt. Maar met hi-fi heeft dit niks meer te maken.

Joris Driepinter
Joris Driepinter
12 juli 2020 - 21:20 21:20

Persoonlijk ben ik voorstander van de DAB+. Ik krijg hier 127 zenders door momenteel. De ontvangst is prima en veel beter dan de FM.

Dimitri
Dimitri
11 juli 2020 - 16:59 16:59

Het lijkt mij toch interessant dat er via DAB+ nog altijd een radiostation is dat ook zonder internetaansluiting te beluisteren blijft.

Meer in dab+
Duitsland: tweede federale mux start in oktober

UK: regering schuift analoge switch-off op de lange baan

Blad 536: DAB+, Aether en JUKE (video)

Minister Dalle houdt Zoom-sessie met lokale radiosector

Blad 531: Muziek, A.J. en Bruzz (audio)

Afschakeling FM gaat verder in Duitsland

Sluiten