RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kicken op radio en zo – 88

Frank Dane, ga je schamen

Er bereikte mij het gerucht dat de ochtendploeg van Radio 538 een brandbrief gestuurd zou hebben aan de directie van het radiobedrijf. Dit gaat niet langer zo. Het ligt allemaal aan hem.De gebeten hond? Menno de Boer, programmaleider van het station. Aangezien Frank Dane en zijn team blijkbaar geen hand in eigen boezem willen steken, doe ik het hier even voor ze. Ook al blijkt er geen ene moer waar van het verhaal, dan is het toch goed om eens een tegengeluid te geven tegen zulke arrogantie, die de meeste discjockeys niet vreemd is.

Laten we allereerst vaststellen dat het altijd aan de ander ligt in de radiowereld. Zakken de luistercijfers? De verkeerde muziek, uitgezocht door de muziekredactie. Het ligt aan de marketingafdeling. Het ligt aan het programma voor me. Het ligt altijd ergens anders aan behalve jezelf. Toegegeven, die nieuwe reclamecampagne van 538 met die flaporen is ronduit lachwekkend.

En het thema ‘mis niks, hoor alles’ veel te breed. Maar welke jock durft anno 2020 zichzelf in de spiegel aan te kijken en zich eens af te vragen, misschien ligt het wel aan mij? Aangezien een heel collectief er blijkbaar voor kiest met de vinger te wijzen naar een man die het verre van makkelijk heeft, namelijk Radio 538 leiden in een zeer moeilijke tijd, wijs ik even terug naar Frank Dane en zijn team. Gaan we:

Je stem

Beste Frank, je hebt een irritante stem. Dat toontje van je heeft me nooit aangestaan. Dat zeurderige wat je broer Robert Jensen heeft heb jij ook. Tegen het cynische aan. Dan kan je nog zo’n vrolijke bek trekken in een TV- of postercampagne, luisteraars voelen door de radio heen dat je ze eigenlijk maar te min vindt. Jezelf een stuk hoger acht. Dat hautaine toontje maakt je niet zo likeable, zeker niet als je het naast je populaire voorganger Edwin Evers legt. Luister je je shows wel eens terug? Valt jou dit ook op?

Je sterrengedrag

En dan vestig je je ook nog in een luxe villa of penthouse van een miljoen in hét proletendorp van Nederland, Wassenaar. Althans, dat lees ik over je in het nieuws. Alles duidt erop dat je op de eerste plaats vooral ster, buitencategorie en rijk wil zijn. Mededeling: daar hebben Nederlandse radioluisteraars een broertje dood aan, zulk gedrag. Vooral als je eigenlijk nog niks echt gepresteerd hebt. Doe zoiets als je een succesvolle ochtendshow hebt neergezet, jarenlang.

Niet als het er nog maar om spant of je het mag blijven doen. Weet je hoe we dat in goed Nederlands noemen? Totale zelfoverschatting. Zorg dat je een ster wordt bij je luisteraars, dat je een paar keer met je kop in de Story hebt gestaan zegt ze helemaal niks. Of maak van je luisteraar steeds een ster in plaats van jezelf. Evers liet het nooit zo breed hangen, die bleef ‘gewoon’ die jongen uit Hardenberg, zonder sterallures.

Je items

Is er nou al één ding waaraan je denkt als je de naam Frank Dane hoort? Nee. Waar je voorganger Evers om zijn imitaties bekend stond, mis jij datgene wat alleen jij kan. Zoals ik een paar columns geleden aanstipte: als er al iets viral gaat van je, dan is het de humor van een luisteraar of iemand op de achtergrond die schrikt van een nieuwsbericht. Valt geen claim op te leggen en dus ook geen luisteraar extra mee te scoren. Waar blijft dat ene item wat typisch Frank Dane is en niet alsnog aan Evers kleeft?

Je free publicity

Als je al eens het nieuws haalt is het met een of andere rare opmerking die je gemaakt hebt, zoals een teek die op je teelbal zat. Of dat je de moordenaar van Pim Fortuyn niet wil spreken. Allemaal veel te niche, veel te incrowd, nieuws waarbij de gemiddelde lezer zijn of haar schouders ophaalt en al helemaal niet denkt ‘goh, ik moet eens naar die Frank Dane gaan luisteren, die zegt zinnige dingen’. Waar je wél regelmatig het nieuws mee haalt is uitspraken van BN’ers in je show. Maar in een land dat inmiddels wars is van dat Hilversumse kliekje dat elkaar de hand boven het hoofd houdt weet ik niet of dit nou zo positief op jou en je show afstraalt, misschien werkt het zelfs averechts, al dat gekonkel met mede BN’ers.

Je team

Je team bestaat verder uit best aardige mensen hoor, maar niemand die er echt uitspringt. De enige man met een hoge likeability factor is net vertrokken, nieuwslezer Henk Blok. En dan vervang je hem door de grootste grijze muis die er rondloopt in medialand, de degelijke maar ook oersaaie Roelof Hemmen. Hoe hoop je daar ooit een luisteraar extra mee te scoren? Verder heb je nog Jelmer Gussinklo, kleinkind van Rob Stenders, Jelte van der Goot, zoon van Leo en Hannelore Zwitserlood, die haar credibility als nieuwslezeres al jaren terug verloor toen ze ineens Tell Sell spotjes ging inspreken.

Je vaderschap

Je dacht het allemaal wel even te combineren, een nieuwe succesvolle ochtendshow lanceren en vader worden. Denk je daar nog steeds zo over? Iedere nacht wakker worden van een kleine baby en dan gewoon fris & fruitig om 06u achter die grote microfoon zitten, op je allerscherpst. Nee, het valt niet te combineren, daar moet jij nou inmiddels ook al achter zijn. Ochtendradio is topsport. Voor het eerst vader worden ook. Succes ermee. Misschien nog een tweede kleine erbij nemen, goed voor de status.

Je privé leven

Dat je vader bent geworden, in Wassenaar woont en een vriendin hebt is zo’n beetje het enige wat we van je weten. Jarenlang hanteerde je hetzelfde truukje als je broer Robert (Jensen): maak jezelf zo mysterieus mogelijk. Helaas leven we nu in een andere tijd, waarin je -juist- je dagelijkse leven moet delen met mensen, op álle platforms, zodat je een beetje in de buurt komt van alle populaire vloggers en influencers. Je bent nu ‘gewoon’ een stem op de radio, waar voor de rest niemand de moeite voor neemt om het te volgen. Maak jezelf interessant(er) om te volgen, dik dingen aan die je meemaakt. Je zit in de entertainmentbusiness, niet alles hoeft waar te zijn.

Je TV ambities

Als er iets niet te combineren valt is het een radio- en televisiecarriere tegelijk. Kijk maar naar Wilfred Genee, die het ook zwaar heeft. Wat wil je nou, een succesvolle ochtendshow maken? Dan moet je niet óók nog RTL Boulevard gaan presenteren. Of wil je gewoon een Bekende Nederlander zijn? Dat kan ook natuurlijk, maar gun dat tijdstip ‘s ochtends dan iemand die er wél vol voor gaat en niet denkt ‘dat programmaatje er ook nog wel even bij te kunnen doen’. Ook al doe je nu tijdelijk geen Boulevard, ik weet zeker dat er een moment komt dat je weer aan de desk staat. Je wil bekend zijn. Een ster.

Je carrière

Dit scenario staat natuurlijk te gebeuren binnen nu en een half jaar: Wietze de Jager, ooit de helft van het populaire ochtendduo Mattie & Wietze, verhuist naar de ochtend van 538 en jij naar het weekend. Je mag hooguit Jelte meenemen, de rest wordt ontslagen of verdeeld over de andere Talpa stations. En dat vind jij dan allemaal de schuld van de programmaleider Menno de Boer? Misschien had je zelf eerst eens een boek over radio moeten openslaan of nadenken hoe je jezelf zou kunnen positioneren zodat luisteraars jou na Edwin Evers in hun harten gingen sluiten. Je dacht waarschijnlijk: ‘ik zit gebakken. Ben bekend. Kom op de plek van Evers, bij het grootste station van Nederland’. Fout gedacht. Jammer joh.

Of ik een hekel heb aan Frank Dane? Welnee. Iedereen mag doen wat ie wil. Maar ga niet zitten wijzen dat het allemaal aan een ander ligt, dan voel ik me geroepen om eventjes orde op zaken te stellen. Je bent er nog -lang- niet met je ochtendshow, realiseer je dat. Misschien is deze column een wake up call, of doe je zoals zo velen: het wegzetten als rancune, afgunst of klinkklare onzin. Ben benieuwd. Als je trouwens denkt dat dit ‘op de man spelen is’, dan komt dat omdat je niet doorhebt hoe belangrijk de leading personality is in een ochtendshow. Die valt of staat daarmee. Dáárom leg ik Frank Dane de DJ en persoonlijkheid zo op de fileertafel, niet om hem als mens te beoordelen, laat staan te beschadigen.

En als die brief helemaal niet bestaat of door andere jocks verstuurd is? Dan nog is deze realitycheck van waarde. Ga potdomme toch eens staan voor het station waar je werkt, inclusief álle medewerkers en realiseer je dat er maar één ding telt: iedere dag het maximale aan entertainment brengen voor je luisteraar. Niet de gearriveerde ster uithangen. Never. Nooit. Niet. En dat geldt voor álle 538 jocks.

Patrick Kicken


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 87

Genee, Gijp en Derksen, het échte verhaal Het is maandagavond, even na acht uur. Het Lees verder

Kicken op radio en zo – 86

Mijn dagelijkse gevecht met Omniplayer Een van de redenen waarom ik het eind 2015 ook Lees verder

Kicken op radio en zo – 85

Mijn dagen met Daniël Dekker Er heeft weer eens een radiotransfer van formaat plaatsgevonden. Daniël Lees verder

Kicken op radio en zo – 84

Exit Giel, Hallo Lex! Bij Radio Veronica zijn ze het roer om aan het gooien. Lees verder

Kicken op radio en zo – 83

Ontslagen bij Talpa, wat nu? Van de week was het dan zover. De langverwachte ontslagronde Lees verder

Kicken op radio en zo – 82

De missers van Talpa Radio Het zijn zware tijden voor de radio. En dus zeker Lees verder

Kicken op radio en zo – 81

Waarom de NTR beter kan stoppen met Dream School Wat?! Gaat Kicken zich ineens in Lees verder

Kicken op radio en zo – 80 (audio & video)

Dave Donkervoort, ouderwets vakmanschap Ik weet dat er lezers zijn die vinden dat ik me Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rett
Rett
6 juli 2020 - 23:34 23:34

jocks ? babbeltrienen zijn geen jocks. Jocks spelen muzieknummers en doen daar enthousiast over.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x