RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo – 84

Exit Giel, Hallo Lex!

Bij Radio Veronica zijn ze het roer om aan het gooien. Een slimme hitlijst deze week, die teruggrijpt naar de succesformule 80’s & 90’s. En opvallend: waar voorheen Queen, U2 of een andere pop/rock band de lijst domineerde, is dat nu George Michael. Aha. Dus de gitaren gaan wederom de deur uit en de poorten gaan wagenwijd open voor het vrouwelijk luisterpubliek. Dan heb je natuurlijk ook een knappe jongen in de ochtend nodig. En we kunnen veel over Giel zeggen, maar knap?

Nu ben ik zelf, net als het gros van de radiodeejays, ook niet moeders mooiste. En met mijn twintig kilo overgewicht zou ik niet eens meer op de poster in een bushokje passen. Maar even terug naar die andere lelijkerd, Giel Beelen. Hij had toch weer mooi een hoop mensen tuk op de laatste vrijdag van mei toen hij zijn grapje ‘dit was de laatste’ uithaalde waarna deze website en ook Rob Goossens van De Telegraaf er genadeloos intrapte. Klasse als je dat kan.

Zit ik gisteren op een verjaardag, komt het onderwerp op bevallingen en binnen no time vertelt een van de aanwezigen (die niet in het radiowereldje werkt) weer de anekdote van Giel die een stukje moederkoek heeft gegeten. Zit ik een paar dagen daarvoor bij een garage, begint die monteur over Giel die zich ’s nachts oraal liet bevredigen op de radio. Als je zo’n plekje in mensen hun hoofd hebt veroverd dan ben je legendarisch. Vrouwvriendelijk is een ander ding.

Dus heeft Radio Veronica een vrouwvriendelijke, breed/breder gedragen ochtendshow nodig. Eens even kijken wat de opties zijn. Want hoe collegiaal mensen ook met elkaar in de kantine omgaan (nee pak jij dat laatste plakje rosbief maar!) zo carrieregericht zijn ze natuurlijk met louter zichzelf bezig, zeker in een bedrijf waar je zo bij de volgende besparingsronde eruit ligt. Dus gok ik dat 538 DJ Barend van Deelen samen met zijn oude kompaan Wijnand Speelman hun succesformule van 3FM eens hebben afgestoft en op z’n minst wat oude fragmenten bijelkaar hebben gescharreld of een nieuwe demo hebben gemaakt.

Barend heeft weer geproefd van die duo dynamiek toen hij inviel voor Coen bij Sander en Wijnand zal ook wel eens wat succes willen meemaken in plaats van het voortslepende drama 3FM. Zou kunnen werken, de twee knapperds Speelman en Van Deelen bij Veronica. Meeste ochtendshows doen druk met véél te veel stemmen (538), een solojock (100pNL/3FM) of een goed op elkaar ingespeeld man/vrouw duo (QMusic). Het plaatje is steeds belangrijker nu alles en iedereen uit de studio ook te zien moet zijn, iets wat ik twee jaar terug al eens schreef in de column te lelijk voor de radio.

De meest voor de hand liggende keuze voor de nieuwe, vrouwvriendelijke ochtend van Veronica zou toch Lex Gaarthuis zijn. Die van dat coronalied. Zo’n beetje de knapste die ze bij Radio 10 hebben rondlopen. Een millennial (van 1983, nu 36). Kan parody songs maken (leuk voor de ochtend). Heeft ruime ervaring met vroege drivetime (deed het al drie keer eerder, bij Slam, 100pNL en bij 10 op dat tijdstip totdat Ekdom kwam). Weet pers te scoren, over het algemeen een stuk neutraler dan Beelen. En ook niet geheel onbelangrijk: niet te duur en werkt al vast voor Talpa Radio.

Dus kat in het bakkie. Of Lex er zelf goed aan doet? Die zal er wel weinig keuze in hebben, als loonslaaf. En hij zit nu weggestopt in de late avond bij 10, iets wat eigenlijk geen geld mag kosten, zeker niet in coronatijd. Maar van het nummer twee station in de avond naar het nummer tien station in de ochtend, tja, is dat nou werkelijk een promotie. Denk dat het aantal luisteraars vergelijkbaar is en de avondluisteraar een stuk loyaler. Als jock daarentegen wil je impact en de ochtend is wel het hoogst haalbare voor velen, maar 10 is het winnende station.

Of ik het verstandig vind als Veronica zich wéér op vrouwen gaat richten? Tja, je zal toch wat moeten proberen om het luistercijfer omhoog te krijgen. Ervaring leert dat toen deze koers 10 jaar geleden ingezet werd er veel luisteraars vertrokken. Dat kwam ook omdat er toen op twee gedachten gehinkt werd. Linkin Park met daarna Royals van Lorde, gevolgd door Queen. Het enige probleem waar je natuurlijk weer mee te kampen krijgt is dat je op deze manier je eigen zusterstations Radio 10 en Sky extra gaat benconcurreren. De reden dat het in het verleden altijd strik gescheiden werd, Sky voor de vrouwen, Veronica voor de mannen. Wellicht dat het idee is dat Veronica op deze manier QMusic wat luisteraars kan afsnoepen. 

Als Radio Veronica vrouwvriendelijker wordt, past het weer niet bij het mannenpraatprogramma Veronica Inside en de TV zender. Misschien dat er voor de radiovariant ook wel weer een ander plan klaar ligt, als Genee het wel welletjes vindt. Ik weet niet in hoeverre de relatie tussen John de Mol en Jeroen van Inkel bekoeld is, maar het zou ook zomaar weer een mooie plek voor Jeroen kunnen zijn, die naar verluidt niet zo héél stevig in zijn zadel zit bij Omroep Max en NPO Radio 5. En we weten allemaal dat Ome John het prachtig vindt als hij bij de NPO iemand los kan peuteren voor zijn eigen stal.

Patrick Kicken


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

‘Angst regeert bij Radio 538’ (audio)

Dat was nog eens een klappertje hé, waarmee we het jaar uitgingen. Die arme Frank Lees verder

Wat was die Top 2000 toch weer een aanfluiting!

Het is het paradepaardje van de NPO. En alle NPO Radio 2 jocks willen er Lees verder

538: Velen passen ervoor om ook maar één dag te werken voor zo’n onveilig bedrijf

De enige logische stap die Radio 538 nog kan proberen om het tij te keren Lees verder

‘Het lijkt allemaal zo makkelijk, goede radio maken’

Zit je ook zo te genieten van de sfeer met kerst? OK, we mogen nergens Lees verder

Heeft de radio nog wel toekomst?

Het is de vraag die me het meest gesteld wordt als ik met collega’s of Lees verder

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

De afgang van Sharid Alles bij 3FM

Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x