fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kicken op radio en zo – 81

Waarom de NTR beter kan stoppen met Dream School

Wat?! Gaat Kicken zich ineens in zijn wekelijkse radiocolumn ook met TV-programma’s bemoeien? Hadden we daar niet al Angela de Jong voor? Ja, maar zij heeft zich een paar maanden terug al lovend uitgelaten over dit programma. Als fan van het eerste uur mag ik dan nu even aan de noodrem trekken: Dream School is zijn doel voorbij geschoten. Klaar. Einde. Finito.

Mocht je Dream School nog nooit eerder gezien hebben: het is een realityprogramma waarin we jongeren volgen die al van tig scholen getrapt zijn, die een allerlaatste kans krijgen iets van hun leven te maken. Ze worden begeleid door ex-bokster Lucia Rijker en de uiterst sympathieke rector Eric van ’t Zelfde. Tot zover niks aan de hand. Goed format, nobel doel. En in eerdere seizoenen die ik zag van het programma werkte dit ook redelijk.

Er zat altijd wel een grote etterbak tussen die de boel alsnog loopt te verstieren, maar het gros van de deelnemers zag je naarmate het seizoen vorderde veranderen, dingen oplossen in zichzelf en weer een doel krijgen om zich aan vast te houden. M’n vriendin, die jarenlang in de gesloten jeugdzorg gewerkt heeft en ik, die vroeger ook geen lieverdje was op school, zaten vaak nog lang na te praten over alle problematiek die aan bod kwam. Maar dit jaar is het vooral ongeloof, onbegrip en een open mond. Hoe kan dit door de eindredactie zijn gekomen?

Vorig jaar was er ook al flink wat tumult rondom het programma. Deelnemers klaagden over wurgcontracten en effectbejag. Weinig begeleiding achteraf. De NTR laste zelfs een extra aflevering in om de zaken met de jongeren recht te breien. Ze hebben er blijkbaar niet veel van geleerd bij de NTR want dit seizoen draait alleen maar om ruzies, conflicten, gedoe, gehuil, geschreeuw, gesar en zelfs gevechten.

Ik weet dat een van de deelnemers vorig jaar zei dat de werkelijke lessen van de jongeren pas geleerd worden als ze zichzelf op TV terugzien, maar dit is denk ik desastreus wat er nu gebeurt. In een van de eerste afleveringen van dit seizoen Dream School ontstond er al een gevecht. De uiterst slimme en bij tijden manipulatieve Emma kwam in conflict met het knapste meisje van de klas, Sana. Logisch, want je wil op die leeftijd zelf de knapste van de klas zijn. Dus gooi ik jou een fles in je gezicht.

Waar op iedere andere school minstens een schorsing tegenover deze agressie zou staan, is dat op Dream School niet het geval. ‘Want deze gasten en meiden werden al zo vaak van school gestuurd’, aldus de twee begeleiders. Met als gevolg dat de hele groep zich onveilig voelt en er van leren weinig meer terecht komt. Er allemaal groepjes ontstaan die zich tegen elkaar verweren en verdedigen. Hoe ik dat allemaal zo zeker weet?

Ik ben zelf ook opgegroeid in een onveilige omgeving en dat had ook zo zijn weerslag op mijn gedrag en schoolresultaten. Wat ik nog het ergste vind aan deze schandalige vorm van reality tv, vooral de laatste weken, is dat deze jongeren voor de rest van hun leven nu echt met het stempel ‘ongeschikt’ rondlopen. Waar bij realityshow Temptation Island hooguit eens iemand vreemdgaat en daardoor (terecht) de rest van zijn of haar leven moeite heeft in de liefde, krijgt de groep van Dream School van dit jaar nooit meer een baan als hun naam een keer in Google ingetypt wordt.

Je ziet dit jaar zelfs dat RTL Boulevard er om de haverklap een bericht over schrijft. ‘Spanningen in Dream School lopen hoog op!’. En na die van afgelopen dinsdag: ‘Dream School kijkers zien meest bizarre aflevering ooit!’. Chapeau NPO3 en NTR. Is dat nou waar jullie op uit zijn? Lekker de boel hypen zodat er volgende week nog meer mensen kijken hoe leerlingen hun leraren voor rotte vis uitmaken, de ene na de andere ‘kankermongool’ genoemd wordt, jongeren in de les met hun jas over hun hoofd liggen te slapen, nergens aan mee willen doen en opscheppen over drank- en drugsgebruik. Dat een podium geven is het meest foute wat je kunt doen. Of staat het bestaansrecht van het derde net onder druk en probeer je hiermee de relevantie aan te tonen? Ja he? Want de kijkcijfers zijn reuze!

Het ergste aan deze hele wanvertoning (want ze mogen we dit vierde en hopelijk laatste seizoen van Dream School wel noemen) is dat het niet eens de schuld van de leerlingen zelf is. Je ziet overduidelijk dat dit een groep jongeren is waarvan het emmertje vol zit. Vol met verdriet, door afwezige of zelfs verloren ouders, een rotjeugd vol ellende, onveiligheid, onkundigheid van opvoeders en zelfs problemen door geloof, adoptie, in drugs handelende ouders, noem-maar-op. Het woord ‘moeder’ of ‘vader’ hoeft maar te vallen en het gros ontploft.

Als zo’n emmer vol zit moet dat eerste (gedeeltelijk) leeggemaakt worden voordat er ruimte komt voor andere dingen. Zeker in een onveilige omgeving zoals dit seizoen. Dan ga je niet krampachtig proberen daar nog wat motivatie in te stampen, leerdoelen, kennis etc. Dan loopt de boel over, dat kan iedereen die onveilig gehecht is in zijn jeugd je vertellen. Doordat de rector van Dream School zijn vader is verloren tijdens de opnames en Lucia ook niet lekker in haar vel zat door haar ziekte, dondert de hele verhouding in sturing en overwicht ook helemaal in elkaar. Nog meer onveiligheid.

De opnames hadden gewoon stilgelegd moeten worden. Ik hou m’n hart vast waar de NTR ons vanavond op gaat trakteren in aflevering 12. De ‘preview’ aan het einde van aflevering 11 belooft ons weer een ruzie dan wel gevecht tussen twee leerlingen. Ik hoop dat de NTR-directrice zichzelf heel stoer vindt dat zij dit allemaal maar laat zien op TV. Lucia Rijker incluis. Als praktiserend boeddhist laat je toch heel wat anti-geweldloosheid zien op de Nederlandse tv.

Wat de NTR dan zou moeten doen? Dit programma stoppen en op zoek gaan naar een andere vorm. Ga eerst eens diep en goed in gesprek met die jongeren wat hun nou echt dwars zit. Zoals dat ook met volwassenen gebeurt in het programma The Therapist, met de voortreffelijke Glenn Helberg. Natuurlijk zal het moeilijker zijn om hiervoor jongeren te vinden, want wie wil zijn hele rugzak nou uitstorten op TV. Maar dat zou nou werkelijk wel kunnen helpen jongeren hun weg weer te vinden.

Dit is alsof je stopt om te kijken bij een ernstig ongeluk en met een bakje chips erbij staat te loeren hoe zwaar gewond de deelnemers erbij liggen. Bah. We vallen wel met z’n allen over RTL heen als ze iets uitzenden wat neigt naar overschrijding van seksuele grenzen, dat de publieke omroep hier niet voor op z’n lazer krijgt is mij een raadsel. Misschien kan oud NTR-baas Paul Römer, die het format ooit lanceerde, het naar Talpa halen. Lekker iedere dag op SBS6 om half acht kijken hoe kansarme jongeren elkaar nog verder de verdoemenis in trappen. En hun toekomst nu echt in de prullenbak zien verdwijnen.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 80 (audio & video)

Dave Donkervoort, ouderwets vakmanschap Ik weet dat er lezers zijn die vinden dat ik me Lees verder

Kicken op radio en zo – 79

Arme Mark Labrand, arme Coen Swijnenberg Alsof de coronatijd nog niet verdrietig genoeg is, is Lees verder

Kicken op radio en zo – 78

10 en Veronica, Romp of Ramp programmering? Wat al een tijdje in de lucht hing Lees verder

Kicken op radio en zo – 77

Waarom Slam! een prijs verdient Dat we in Nederland niet hoeven te verwachten dat de Lees verder

Kicken op radio en zo – 76

Er wordt nu niet méér naar radio geluisterd, integendeel Wat waren we opgelucht, toen de Lees verder

Kicken op radio en zo – 75

Rumag op de radio Zo dat was even een mokerslag van Arjen Lubach, richting het Lees verder

Kicken op radio en zo – 74

Als je sidekick je baas wordt De kogel is door de kerk. Interim opperbaas van Lees verder

Kicken op radio en zo… 73 (video)

Het fiasco Ruud de Wild Lachen toch, wat wij allemaal van de Nederlandse Publieke Omroep Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in nederland, tv
Het radiodagboek van 25 mei (146)

Het radiodagboek van 24 mei – 145 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 124 (video)

Het radiodagboek van 23 mei – 144 (audio)

2005: Persgroep neemt Noordzee 100.7 FM over

Het radiodagboek van 22 mei – 143 (video)

Sluiten