RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo – 80 (audio & video)

Dave Donkervoort, ouderwets vakmanschap

Ik weet dat er lezers zijn die vinden dat ik me niet altijd even positief uitlaat over (collega) discjockeys en landelijke radiozenders. Maar dat komt omdat er ook zo verdomd weinig te vinden is wat écht de moeite waard is. De coronacrisis bewijst eens te meer dat de creativiteit bij NPO en Talpa Radio niet verder komt dan de verzoekhoek en een lekkere hitparade. Toch zijn er nog mensen die de magie van radio ten volle benutten.

Wat is dat dan toch, die magie van radio? Nou dat is niet over een hip bedje vertellen wat je dit weekend gegeten hebt. Ook geen hele lappen met appjes voorlezen wat je luisteraar aan het doen is. Dat is een schilderij tevoorschijn toveren in het hoofd van je luisteraar. Niet maar tegen je sidekick aan ouwehoeren en zo de luisteraar te bestempelen als buitenstaander. Hem of haar juist erbij sleuren en het gevoel geven even in een andere wereld beland te zijn. Iemand die dit helemaal in de vingers heeft is Dave Donkervoort. Jarenlang bij Radio 10 te horen in de ochtend en nog een blauwe maandag bij 100%NL. Beroemd geworden door zijn ‘Verborgen Telefoon’ waar jaren later nog steeds op gezocht en naar geluisterd wordt.

Luister voor de grap eens even (een stukje) van deze show terug van een week of zes geleden en noem me iemand die zó veel moeite stopt in een uurtje radio als Donkervoort. Tuurlijk zou je kunnen spreken van ‘overkill’ maar daar gaat het nu niet om. Het gaat om de liefde voor het medium wat er vanaf spat, de energie die erin gestopt wordt ook al is het ‘alleen voor internet’. En KBC radio, op AM.


Het feit dat deze man nu niet bij een landelijk station te horen is geeft precies aan wat er mis is met het huidige radiolandschap. Tuurlijk neemt hij geen blad voor de mond en is hij op Facebook regelmatig gebanned om de provocerende dingen die hij daar schrijft. Maakt zo nu en dan, net als ik, eens ruzie met een collega radiomaker. Maar daar zou het allemaal niet om moeten gaan. Het gaat om vakmanschap. Ervaring. Stem. Kwaliteit. En kom nou niet aanzetten met ‘dit is ouderwets’. Dit is nog steeds leuk om naar te luisteren, dit is waar radio ooit voor uitgevonden is. En ja hij gaat in dit uurtje -all the way- omdat hij zich niet geremd voelt.

Nee we moeten lekker iedere dag naar jocks luisteren die zichzelf vooral interessant vinden, hun Instagram account belangrijker vinden dan zo’n showopening als Dave hierboven laat horen. Zich drukker maken over wat ze aan moeten trekken voor de studiocam. En radio vooral als een opstapje zien om dadelijk toch echt bij de TV terecht te komen en zo nog bekender te worden. Het zal Donkervoort aan zijn reet roesten of hij herkend wordt op straat. Hij heeft maar een eigen studio gebouwd, letterlijk, baksteen voor baksteen, in zijn achtertuin. Omdat hij niet anders kan dan zijn creativiteit de radio op te knallen. We moeten ons kapot schamen dat iemand als Dave ’s zomers tenten moet bouwen om rond te komen! Terwijl gasten met 10% van zijn talent lekker de getapte jongen mogen uithangen op de FM band.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de jaren die hij onder de terreur van Tom Mulder als radiobaas heeft moeten doorstaan. Zou dat dan de reden zijn dat we mensen als Ferry Maat, Donkervoort, Mark van den Akker en ook ik niet meer bij de landelijke radio horen? Dat we ons niet meer laten behandelen als voetveeg waar je zoveel mogelijk uurtjes radio uit moet knijpen en anders rot je maar op? Ja je moet concessies doen en ja je werkt voor een bedrijf. Maar mag er alsjeblieft nog eens wat originaliteit, eigenheid en creativiteit op de FM band te vinden zijn? Of zijn we daarvoor nu écht veroordeeld tot online?

Patrick Kicken

Wie heb je dit ooit zo op de Nederlandse radio horen doen de laatste jaren? Fragment van anderhalve minuut.

Bekijk een interview wat ik ’n paar jaar geleden had met Donkervoort in zijn ‘Purple Studio’ in Arnhem.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 79

Arme Mark Labrand, arme Coen Swijnenberg Alsof de coronatijd nog niet verdrietig genoeg is, is Lees verder

Kicken op radio en zo – 78

10 en Veronica, Romp of Ramp programmering? Wat al een tijdje in de lucht hing Lees verder

Kicken op radio en zo – 77

Waarom Slam! een prijs verdient Dat we in Nederland niet hoeven te verwachten dat de Lees verder

Kicken op radio en zo – 76

Er wordt nu niet méér naar radio geluisterd, integendeel Wat waren we opgelucht, toen de Lees verder

Kicken op radio en zo – 75

Rumag op de radio Zo dat was even een mokerslag van Arjen Lubach, richting het Lees verder

Kicken op radio en zo – 74

Als je sidekick je baas wordt De kogel is door de kerk. Interim opperbaas van Lees verder

Kicken op radio en zo – 71 (video)

Eddy Keur, goedgekeurd Ik was eind vorig jaar op Curacao, de plek waar tegenwoordig iedereen Lees verder

Kicken op radio en zo… 73 (video)

Het fiasco Ruud de Wild Lachen toch, wat wij allemaal van de Nederlandse Publieke Omroep Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
RGR2 is er aan begonnen in Leuven

Beste Veronica-programma is van ‘Curry & Van Inkel’ (audio)

Het is vandaag 18 mei… 1985 (audio)

Sluiten