RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo – 78

10 en Veronica, Romp of Ramp programmering?

Wat al een tijdje in de lucht hing is dan vanaf komend weekend een feit: Talpa’s Radio 10 en Veronica gaan een paar tientjes per week besparen door wat freelancers on hold te zetten en de mensen in vaste dienst nog harder te laten rennen voor de baas. Is dit genoeg of een voorbode van nog meer ‘draconische’ maatregelen? En wat doet het met de medewerkers zelf?

Vooropgesteld dat ik alle begrip heb voor bezuinigingen in crisistijd. Ook al komt het geld bij John de Mol letterlijk door de kieren van z’n grote villa heen. Radio Veronica heeft in haar commerciële bestaan nog nooit winst gemaakt, dus deze ‘bleeder’ in vaktermen mag best een beetje minder bloeden. De programmering van Radio 10 uitkleden in het weekend snap ik dan weer iets minder; dit station is hard aan het knokken om de felbegeerde nummer 1 positie van Nederland. Dan had je beter de weekendprogrammering van Veronica helemaal nonstop kunnen maken en aan de zaterdag en zondag van Radio 10 iemand als Eddy Keur toevoegen of een andere grote naam met veel talent.

Laten we de line up er eens even bij pakken. Bij 10 kiezen ze werkelijk voor een romp programmering met vier uur durende shifts. Die arme Lindo Duvall moet niet alleen vier uur vullen in z’n eentje op zaterdagochtend tussen 07:00 en 11:00 uur op 10, hij mag na een uurtje pauze ook nog eens drie uur vullen tussen 12:00 en 15:00 uur op Radio Veronica een verdieping lager. Dat is zeven uur live radio op een dag, inclusief ochtendshow en daarmee kan je het niet anders volhouden dan aankondigingen uitpoepen als ware je een vakkenvuller die de schappen voor sluitingstijd vol moet zien te krijgen.

Op zondag mag hij wel even uitslapen en hoeft hij er ‘maar’ drie te doen. Dat maakt tien uur live radio in twee dagen tijd. Iets waar de gemiddelde 3FM jock vijf dagen over mag doen, met wél een redactie, producer, technicus, noem maar op. Idem voor sterspeler Genee bij dezelfde club. Ik mag hopen dat een van deze drie shifts gevoicetracked is, maar De Mol schijnt ooit uitgesproken te hebben dat alles live moet. Laten we maar vast een leuk herstellingsoord voor Lindo reserveren waar hij over een paar jaar als uitgewrongen vaatdoek naartoe gebracht kan worden.

René Verkerk en Dennis Verheugd doen ook vier uur blokken op zaterdag en zondag. Het doet me terugdenken aan mijn laatste negen maanden op de landelijke radio in 2015 bij Veronica. Er moest toen ook bezuinigd worden dus deed ik de middagshow van 16:00 tot 20:00 uur, ook in m’n eentje. Hield mezelf (letterlijk) als volgt op de been: ik pakte de playlist en telde het aantal ‘spreekmomenten’.

Zeven per uur. Keer vier is achtentwintig talks. Fuck. Wacht, vier keer een weerbericht. Dat zijn er nog maar vierentwintig. Ieder uur een tease naar de ochtendshow. Dat zijn er nog maar twintig. Ieder uur een beller. Dat zijn er nog maar zestien. Enzovoorts enzovoorts. Als je zó veel uren moet doen als jock zit er niks anders op dan jezelf gerust te stellen door maar vast vanalles af te vinken. Het werd er geen leukere radio op waardoor ik nog sneller opbrandde.

Silvan Stoet moet voor die 1.500 euro netto per maand ook flink aan de bak: eerst van 15:00 tot 18:00 uur op Radio Veronica op zaterdag en zondag, even snel een stoommaaltijd van de AH warm piepen en dan van 19:00 tot 21:00 uur op Radio 10 gezellig doen. Dat zijn vijf uur liveradio per weekenddag, gelukkig twee minder dan Lindo. Exclusief voorbereiding. Heeft thuis ook nog een klein kind rondrennen dus al genoeg aan zijn hoofd. Bestond er maar een vakbond voor radiodiscjockeys die hier voor ging liggen, maar nee hoor, bij Talpa Radio geldt ‘voor jou 10 anderen’ dus ja zeggen en je privé leven vaarwel.

Een ander dingetje wat me irriteert aan de nieuwe weekendprogrammering van Radio Veronica is ‘Goud van Oud’ op zondagochtend, met Jasper de Vries. Oké, het mag dan tijdelijk zijn totdat Giel echt z’n biezen moet pakken en daar een best-of van de nieuwe ochtendshow geprogrammeerd kan worden, maar die naam blijf je gewoon af. Die is zó gelinkt aan Bart van Leeuwen dat je je alleen maar belachelijk maakt als je dat uit de kast trekt met zo’n onbekende naam als Jasper de Vries. 

Wat ben ik toch blij dat ik ooit eieren voor m’n geld gekozen heb, als radiodiscjockey hoor je geen bouwvakker te zijn die zoveel mogelijk muurtjes moet metselen. Dat is een belediging naar je luisteraar toe en killing voor je eigen motivatie. Na vijf jaar mis ik het dagelijks live radio maken nog steeds niet en eerdergenoemde namen moeten gaan oppassen dat ze niet in zo’n zelfde mindset komen, door te veel, te vaak, te lang en te saai. Ik durfde na jarenlang significant té veel uren radio per week eruit te moeten poepen op een gegeven moment zelfs niet meer een radiostudio in!

Pas daar toch mee op lieve (ex) collega’s. Kan jou ook overkomen. Om maar te zwijgen over de tinnitus en hyperacusis die ik er aan over heb gehouden in m’n oren, zoveel uren te moeten doorbrengen met (gecomprimeerde, dus luide) muziek op m’n kop, in de stressvolle omgeving die liveradio met zich mee brengt. Om met de woorden van een niet nader te noemen Radio 10 ster te spreken: ‘de dag dat dit op werk gaat lijken stop ik er mee’. En hij heeft gelijk. Denk aan je gezondheid. Het leven bestaat uit meer dan radio.

Patrick Kicken


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Kicken op radio en zo – 77

Waarom Slam! een prijs verdient Dat we in Nederland niet hoeven te verwachten dat de Lees verder

Kicken op radio en zo – 76

Er wordt nu niet méér naar radio geluisterd, integendeel Wat waren we opgelucht, toen de Lees verder

Kicken op radio en zo – 75

Rumag op de radio Zo dat was even een mokerslag van Arjen Lubach, richting het Lees verder

Kicken op radio en zo – 74

Als je sidekick je baas wordt De kogel is door de kerk. Interim opperbaas van Lees verder

Kicken op radio en zo… 73 (video)

Het fiasco Ruud de Wild Lachen toch, wat wij allemaal van de Nederlandse Publieke Omroep Lees verder

Kicken op radio en zo – 72

Waar blijft de NPO corona podcast? Het zijn bange tijden. Niemand weet wat er vandaag Lees verder

Kicken op radio en zo – 71 (video)

Eddy Keur, goedgekeurd Ik was eind vorig jaar op Curacao, de plek waar tegenwoordig iedereen Lees verder

Kicken op radio en zo – 70

De misplaatste arrogantie van Veronica In mei schijnt het zestig jaar geleden te zijn dat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x