fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo – 76

Er wordt nu niet méér naar radio geluisterd, integendeel

Wat waren we opgelucht, toen de eerste onderzoeken uitwezen dat coronatijd een gouden tijd voor de (Nederlandse) radio is. Maar nu gaan toch stemmen op, vooral in Amerika, dat dit wel eens als een mokerslag zijn effect zou kunnen hebben op de luistercijfers. Hoe dat kan en wat radiozenders zouden moeten doen probeer ik uit te leggen.

Het Nationale Luisteronderzoek, al dan niet gepusht door het RAB (Radio Advies Buro) is er dol op. Persberichten de deur uit doen dat ‘volgens onderzoek’ er nu véél meer radio geluisterd wordt dan dezelfde maand vorig jaar. Maar wat ze er niet bij zeggen is dat dat luistergedrag enorm veranderd is. Dat mensen hele andere radio luisteren dan normaal. Vooral het nieuws over corona tot zich nemen (want levensbedreigend en gevaarlijk). En popradio er wel degelijk onder te lijden heeft. Wat ook logisch is, ga maar na, de weekenden zijn traditioneel altijd de minst beluisterde radiodagen en de zondag al helemaal. Laat het nu de hele week zondag zijn, waarbij we lekker thuis blijven en bijna alles dicht is.

In Nederland werken we nog met luistercijferdagboekjes, waarin luisteraars zich moeten herinneren wat ze geluisterd hebben en dat invullen. In Amerika wordt er steeds meer gewerkt met een zogenaamde PPM (Portable People Meter), een apparaatje wat de mensen die meewerken aan het onderzoek bij zich dragen en wat feilloos registreert waar naar geluisterd wordt en hoelang. In Nederland verzet de V.C.R. (Vereniging van Commerciële Radiozenders) zich tegen deze vorm van meten, omdat het wel eens voor een aardverschuiving zou kunnen zorgen in de luistercijfermeting en stations niet meer stoer kunnen roepen dat ze zo goed beluisterd zijn. En dus hun advertentietarieven daarop moeten aanpassen. Ook de reden dat er nu geroepen wordt dat ‘er echt niet minder naar de radio geluisterd wordt, hoor!’.

De Amerikaanse radiogoeroe Tracy Johnson vertelt in deze tweet dat het in sommige markten kwaad kersen eten is in Coronatijd. Marktaandeelverliezen die oplopen tot wel 40%, blijkt uit metingen met de P.P.M. Amerikaanse ochtendshows verlengen met een uur, wat QMusic in Nederland ook slim gedaan heeft, omdat ze begrijpen dat het luistergedrag totaal anders is als je ’s ochtends niet zo vroeg op hoeft om naar je werk te gaan.

Iets wat het Vlaamse Qmusic trouwens altijd al slim deed, door de weekendprogrammering een dag door te trekken tijdens lange Paas- en Pinksterweekends. Ieder kind kan op zijn vingers uitrekenen dat als hele afdelingen van bedrijven, restaurants, wachtkamers, sportscholen en noemmaarop gesloten zijn, er misschien wel meer online geluisterd wordt thuis, maar dat niet opweegt tegen de massa die je niet bereikt hierdoor.

Ik zou nog veel verder gaan met programmeringen van stations nu. Maak ze nonstop na 19:00 uur. Stuur de helft van je programmering gewoon naar huis. Je zou zelfs nog een stap verder kunnen gaan en alleen de ochtendshow door laten gaan en de rest van de dag nonstop. Wat heeft het voor een zin om bijvoorbeeld een middagshow uit te zenden terwijl er niemand in de file staat? Ook geef je hiermee een duidelijk signaal af aan je luisteraar dat het echt wel menens is, deze crisis. Veel te veel stations gaan maar vrolijk door met wat ze altijd al deden, alsof ze vanaf een andere planeet uitzenden.

Als overigens deze grafiek die aanwijst hoe de luistercijfers van podcasts soms bijna gehalveerd zijn dan staat ons nog wat te wachten de komende meting aanstaande dinsdag en zeker de maand erna.

Hé Patrick, je hebt nog geen sneer uitgedeeld aan 3FM of de Talpa radiogroep! Wat is er aan de hand, wordt zelfs jij een zacht ei door deze coronatoestand? Nou ik vind dat 3FM prima iets probeert met hun Serious Request aktie voor de minderbedeelden. Dat het nog steeds oudbollig klinkt en er gesproken wordt over ‘platen aanvragen’ vergeef ik ze. En bij Talpa zal deze crisis er automatisch voor zorgen dat er strakker geprogrammeerd gaat worden, met minder mensen en dus minder ruis en geklets op de zenders. Zo’n John de Mol is natuurlijk niet gek, als er niet genoeg meer binnenkomt gaat hij echt niet zijn eigen spaarrekening leegtrekken om het personeel nog te kunnen betalen. Hij is geen filantroop à la Bill Gates.

Het stemt me vrolijk deze coronacrisis: eindelijk komt de zaak eens in beweging in radioland. Veel te lang zijn we het allemaal op dezelfde manier blijven doen, met weinig tot geen vernieuwing. Alles maar bij het oude houden. Dan moet de verandering maar op deze manier. Zat mensen die er nu achterkomen dat thuiswerken helemaal zo gek nog niet is en hopelijk meer radiozenders waar ze denken ‘dat kan wel een tandje strakker, slimmer, moderner en nog veel meer op de luisteraar gericht’. Hoera!

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 75

Rumag op de radio Zo dat was even een mokerslag van Arjen Lubach, richting het Lees verder

Kicken op radio en zo – 74

Als je sidekick je baas wordt De kogel is door de kerk. Interim opperbaas van Lees verder

Kicken op radio en zo… 73 (video)

Het fiasco Ruud de Wild Lachen toch, wat wij allemaal van de Nederlandse Publieke Omroep Lees verder

Kicken op radio en zo – 72

Waar blijft de NPO corona podcast? Het zijn bange tijden. Niemand weet wat er vandaag Lees verder

Kicken op radio en zo – 71 (video)

Eddy Keur, goedgekeurd Ik was eind vorig jaar op Curacao, de plek waar tegenwoordig iedereen Lees verder

Kicken op radio en zo – 70

De misplaatste arrogantie van Veronica In mei schijnt het zestig jaar geleden te zijn dat Lees verder

Kicken op radio en zo – 69

3FM en Veronica, kinderen van de rekening En daar waren ze, de nieuwe luistercijfers over Lees verder

Kicken op radio en zo – 68 (video)

DJ Lex Gaarthuis is geen racist En het volgende relletje in radioland is een feit: Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in luistercijfers, nederland
Het radiodagboek van 21 april – 112 (video)

Geschiedenis van Radio 538 in hitlijstvorm (video)

Nederland: TalkRadio is terug van weggeweest

3FM Serious Request haalt 307.382 euro op (video)

Het radiodagboek van 20 april – 110 (audio)

France Inter autoritair in Parijs

Sluiten