fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo – 75

Rumag op de radio

Zo dat was even een mokerslag van Arjen Lubach, richting het adres van Rumag. De hoofdpiet daar is inmiddels moeten vertrekken. Alles had te maken met zogeheten ‘diefstal’ door het bedrijf van content. Ze maken regelmatig, naast hun eigen verzinsels, plaatjes na van Engelse teksten die flink viral gaan en verdienen daar ook geld mee door er merchandise van te maken. Ik bedacht me: doen we dit bij de landelijke radio niet ook massaal?

Ga eens even na: bij de radio draaien we muziek, gemaakt door anderen. Daar worden wel Buma/Stemra rechten over betaald, maar eigenlijk is dit ook gewoon pronken met andermans veren. Wat er tussen de platen gedaan wordt door de discjockeys is regelmatig ook gewoon ‘gejat’ van internet. Hele nieuwsberichten uit de krant worden voorgelezen, een weerbericht van NOS Teletekst en grappen en grollen die ingestuurd zijn door luisteraars gaan gewoon de zender op.

Audiofragmenten van YouTube uit het buitenland. Beetje bellen met een BN’er die we al kennen. Gevolgd door een reclameblok. En waar komen de drie Talpa radiozenders van de week mee om de coronacrisis te bezweren: Tegelijkertijd een Top 100 met muzieknummers uitzenden. Uitgezocht door de luisteraars. Aangekondigd door twee discjockeys. Goh wat spraakmakend en innovatief, dat kenden we nog niet. Idee één van de brainstorm. Foeilelijk logootje laten maken door een stagaire en snel de Tesla in.

Nu ben ik zelf ook wel een voorstander van leuke en mooie dingen delen met de mensen, want zo hebben we er allemaal wat aan. Een mooi muzieknummer wil je niet voor jezelf houden, dat wil je laten horen. Maar waarom vallen we met z’n allen dan wel zo over Rumag? Hoeveel mensen hebben zij niet al aan het lachen gemaakt met hun content? Mag ik je er trouwens even aan herinneren dat ‘Ritme van de Regen’ van Rob de Nijs ook gewoon gepikt is uit het Engels? ‘Dromen zijn Bedrog’ uit Italië. En ‘Zoutelande’ van Bløf uit Duitsland. Enzovoort enzovoort.

Je ziet bij de radio dat discjockeys die verder gaan dat het herkauwen van andermans content dan ook vaak meteen heel succesvol worden. Denk aan Edwin Evers die zijn eigen typetjes in het leven riep en zelf muziek uitbrengt. Daar zou wat mij betreft ook bij radiozenders veel meer de focus op moeten liggen: zelf content creëren en daar de markt mee opgaan. Je ziet het buitenlandse stations ook veel doen. En dat is niet voor de zoveelste keer een al bekende artiest in de studio halen, maar je eigen on-air personeel zien als artiest, ze zo behandelen, de mogelijkheden geven en promoten.

Het is jammer dat het Coronalied van Radio 10’s Lex Gaarthuis nét te ver ging en zo onder vuur kwam te liggen, anders was dit een perfect voorbeeld van eigen content die viral gaat. Een station als Sky Radio zou zelfs aan de slag kunnen gaan met het ontdekken van een eigen artiest, daar een mooie cover of eigen werk mee op te nemen en dit op rotatie te zetten. Hoe gaaf is het als concurrent QMusic er dan alsnog niet onderuit kan om het te draaien, in de Top 40 op vrijdagmiddag. Zelfde gold in het verleden voor de asbak versie van I Follow You door Triggerfinger, in de studio bij Beelen op 3FM. Overigens is het nummer van Davina Michelle & Snelle ook een perfect voorbeeld van hoe je als zender zelf hits kunt creëren en claimen.

Zo hadden we in de succesjaren van het commerciële Radio Veronica onze eigen sterren, die nergens anders te horen waren. Denk aan nieuwslezer Arend Langenberg, die de mensen op handen droegen toen hij nog leefde. We hadden ‘de plaat en zijn verhaal’ van Bart van Leeuwen. René van der Gijp begon zijn succesjaren op maandagochtend om 08u15 in mijn ochtendshow. Wat heeft 538 nu, behalve het uitgekauwde Lieve Marianne?

Als radio wil overleven na deze corona crisis moeten zij en hun medewerkers veel meer inzetten op eigen content. Eigen hypes creëren, niet alleen meeliften op wat al gaande is, want daar kun je maar zelden een claim op leggen. Ik zou die man van Rumag, Thijs van der Heide, zsm een baan aanbieden bij Talpa Radio of de NPOJe hebt zo iemand nodig die lekker creatief en zonder regels durft te denken en te handelen. Want uiteindelijk is álles oude wijn in nieuwe zakken. Iemand die ergens een goede vorm voor kan vinden en daar de claim op kan leggen is goud waard.

Met weemoed denk ik terug aan de tijd van Henk Spaan & Harry Vermeegen, hoe goud was dat duo. Hun TV show bulkte van de eigen typetjes, content en diezelfde typetjes brachten ook singles uit die grote hits in de Top 40 werden en hypes op het schoolplein. Is radio inmiddels een medium geworden dat zo weinig impact heeft dat dit niet meer gebeurd of heeft het andere oorzaken? Vroeger was een zender trendsettend, tegenwoordig lijkt zelfs Radio 538 alleen nog maar trendvolgend. Zoiets als Das Coen und Sander Fest daargelaten.

Zouden dit soort zenders niet veel meer eigen evenementen en virals moeten creëren in plaats van het uitzenden van dingen die al overal te krijgen zijn? Wat is de noodzaak voor mij om naar 538 te luisteren, als ik daar nieuws hoor wat ik al online gelezen heb, muziek hoor die ik al overal kan krijgen, grappen die ik al ken en discjockeys die niets durven of mogen?

Patrick Kicken


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 74

Als je sidekick je baas wordt De kogel is door de kerk. Interim opperbaas van Lees verder

Kicken op radio en zo… 73 (video)

Het fiasco Ruud de Wild Lachen toch, wat wij allemaal van de Nederlandse Publieke Omroep Lees verder

Kicken op radio en zo – 72

Waar blijft de NPO corona podcast? Het zijn bange tijden. Niemand weet wat er vandaag Lees verder

Kicken op radio en zo – 71 (video)

Eddy Keur, goedgekeurd Ik was eind vorig jaar op Curacao, de plek waar tegenwoordig iedereen Lees verder

Kicken op radio en zo – 70

De misplaatste arrogantie van Veronica In mei schijnt het zestig jaar geleden te zijn dat Lees verder

Kicken op radio en zo – 69

3FM en Veronica, kinderen van de rekening En daar waren ze, de nieuwe luistercijfers over Lees verder

Kicken op radio en zo – 68 (video)

DJ Lex Gaarthuis is geen racist En het volgende relletje in radioland is een feit: Lees verder

Kicken op radio en zo – 67

Rob van Someren heeft gelijk Het begint een beetje op de Zwarte Pieten discussie te Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in deejays, nederland, tv
Het is vandaag 7 april… 1978 (audio)

Het radiodagboek van 7 april – 098 (video)

Blad 462: LRL en Aether

Koningsdag in teken van Nederlands product

Het is vandaag 6 april… 1979 (audio)

Het radiodagboek van 6 april – 097 (audio)

Sluiten