fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kicken op radio en zo… 73 (video)

Het fiasco Ruud de Wild

Lachen toch, wat wij allemaal van de Nederlandse Publieke Omroep voorgeschoteld krijgen! Een top 5 met voordelen van geen Songfestival in Nederland, vanwege de coronacrisis. Met op nummer 1: het HIV virus zal zo in ieder geval beheerst blijven. HAHA! Wat een topgrap. Op een publieke zender! Super. Verbaast het me? Nee, want we hebben in Nederland al jaren geen publieke omroep meer. Alleen hele en halve commerciële omroep, met dit tot gevolg.

Mensen vragen me wel eens of ik ooit ophou met het ‘NPO bashen’. Want zo zien ze dit. Dan zeg ik ‘op het moment dat de NPO gaat doen waar ze voor opgericht zijn, zeker op radiogebied’. Nu zitten de bekendste en duurste radionamen op één publieke zender te doen waar ze goed in zijn: plat volksvermaak. Dus je kunt het Ruud de Wild niet eens aanrekenen, die doet gewoon wat hij in al die jaren Radio 538 geleerd heeft: beetje shockeren, beetje platte grappen, beetje stotteren, beetje lispelen en een beetje overal tegenaan trappen. De twee uren daarvoor zijn gereserveerd voor Rob Stenders die op een heel traag tempo doet wat hij al jaren doet, de muziekprofessor uithangen. En de twee uren daarvoor zijn voor hey hallo hier ben ik weer Gijs Staverman, die op een Top 40 toontje lekker jockt.

Wat er dan wel publiek is aan NPO Radio 2? Geen idee. Ja misschien het infotainment gehalte van de ochtendshow, of het muzikale theater ’s avonds van Stefan Stasse. Terug naar Ruud de Wild, die de kar met stront (terecht) over zich heen krijgt door deze misplaatste grap uit te zenden. Het is niet de eerste keer dat hij (ongewild) viral gaat. Herinner je dit filmpje op internationale vrouwendag?

Ruud de Wild, KRO-NCRV, NPO Radio 2, 16:00-18:00 uur. Slogan van de omroep: Laten we wat meer naar elkaar omkijken.

Uh-hu. Echt, applaus publieke omroep. Chapeau. Dit is het niveau dat we willen horen bij een publieke zender. Hiermee informeren en amuseren we jong en oud. En maar trots zijn dat we veruit de best beluisterde zender van Nederland zijn. Ja, maar hoe? Dit zou bij 538 niet eens de zender op mogen. Niet bij Q. Niet bij Veronica. Bij geen enkele commerciële omroep. Maar Ruud is Ruud en die mag lekker bij de KRO-NCRV (!) zijn gang gaan. Dit kun je toch allemaal niet meer serieus nemen? Dan kan de NPO nog zoveel podcasts lanceren waarin ze wél hun publieke taak vervullen, zolang dit nog uit de speakers komt betaald met publiek geld dan is het echt hoog tijd dat hier eens kamervragen over worden gesteld.

Jij bent alleen maar jaloers dat je er zelf niet zit! En je was zelf net zo plat in de jaren dat je wél op de radio was! Toegegeven, ik heb ook gekke dingen uitgehaald in mijn tijd bij 3FM en Radio Veronica in de ochtend. Maar hield altijd één ding en doel voor ogen: ik zit daar niet voor mezelf, ik zit daar voor de luisteraar. Wat is mijn opdracht? Wie moet ik bereiken? Of dat bij de NPO duidelijk is… Denk dat het vooral erom gaat zoveel mogelijk marktaandeel te scoren, zodat iedereen lekker trots door het Radiohuis kan paraderen als een pauw met de mooiste veren.

Levensbeschouwelijke programma’s worden vervangen door muziekprogramma’s, interessante informatie halen mensen maar ergens anders vandaan. Werkelijk, NPO, op sommige momenten zou ik willen dat jullie allemaal eens midden in de nacht wakker werden met het idee ‘wat zijn we nou allemaal aan het doen eigenlijk?’. Het enige dat ik positief vind aan dit hele item ‘5 over 5’ is dat de luisteraar de ‘grappen’ vertelt. Of is het een slimme manier om achteraf te zeggen ‘ik zei het niet hoor!’. Maar je zendt het wel uit, op prime time.

Wat je vaak ziet bij radiodeejays is dat als ze er eigenlijk niet veel meer aan vinden dat dagelijks radiomaken en het vooral nog doen voor de naam-en-de-faam ze hun eigen radioshow gaan opblazen. Door steeds verder over grenzen heen te gaan totdat iemand anders de stekker er voor hun uittrekt. Zou dat met Ruud aan de hand zijn? Misschien wil hij wel liever met verf smijten of de woordkunstenaar en het BN’er koppel uithangen op een warm eiland samen met zijn nieuwste verovering Olcay Gulsen.

Gaan we ooit nog getrakteerd worden op landelijke publieke popradio waar je wat van opsteekt, verwonderd raakt en ook langer naar kunt luisteren als je géén zaagsel in je hoofd hebt? Zolang Jurre Bosman de radiotak van NPO leidt zal er weinig veranderen. Deze man is op twee dingen uit: scoren. En nog eens scoren. Kijk eens, 17% marktaandeel voor NPO Radio 2! Ja, maar vraag niet hoe. Om het doodgebloede 3FM maar gauw te vergeten. Bosman, kijk eens in de spiegel en stel jezelf de vraag: is dit wérkelijk de taak en het doel van een Publieke Omroep in Nederland? Ik weet het antwoord al.

Patrick Kicken


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 71 (video)

Eddy Keur, goedgekeurd Ik was eind vorig jaar op Curacao, de plek waar tegenwoordig iedereen Lees verder

Kicken op radio en zo – 72

Waar blijft de NPO corona podcast? Het zijn bange tijden. Niemand weet wat er vandaag Lees verder

Kicken op radio en zo – 70

De misplaatste arrogantie van Veronica In mei schijnt het zestig jaar geleden te zijn dat Lees verder

Kicken op radio en zo – 69

3FM en Veronica, kinderen van de rekening En daar waren ze, de nieuwe luistercijfers over Lees verder

Kicken op radio en zo – 68 (video)

DJ Lex Gaarthuis is geen racist En het volgende relletje in radioland is een feit: Lees verder

Kicken op radio en zo – 67

Rob van Someren heeft gelijk Het begint een beetje op de Zwarte Pieten discussie te Lees verder

Kicken op radio en zo – 66

De RadioRing 2.0 Het is zaterdagavond 26 januari, zo’n krap weekje voordat de Gouden Radioring, Lees verder

Kicken op radio en zo – 65 (video)

Kaj van der Ree, niet de enige Het is me nu al het jaartje wel Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in deejays, nederland
Talpa Networks grijpt in

Het is vandaag 22 maart… 1980 (audio)

Het radiodagboek van 22 maart – 082 (audio)

VBRO Evergreen werd Yesterdayland Radio

Het Eurovisie Songfestival 2020 toch op de radio?

Het is vandaag 21 maart… 1977 (audio)

Sluiten