RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo – 71 (video)

Eddy Keur, goedgekeurd

Ik was eind vorig jaar op Curacao, de plek waar tegenwoordig iedereen naartoe gaat. Dik drie weken dus dan wil je ook wat meemaken. Gelukkig was ik niet de enige radiomaker die er rondliep. Evers was er met z’n band, Arjan Snijders en de onvolprezen Eddy Keur, ook wel de Keurbaas genoemd. M’n vriendin en ik trokken een dag met hem op en toen wist ik het zeker: deze man moet weer landelijk op de radio. En snel een beetje.

Ik heb me werkelijk kapotgelachen de hele dag. Eddy Keur is zoals je hem kent van de radio ook als je met hem optrekt. En dat zijn de echte talenten. Gevat, geïnteresseerd en gedoseerd. Hoevaak komt het niet voor in radioland dat mensen in de studio achter de microfoon een grote bek hebben en in het dagelijks leven je niet eens durven aankijken als je ze wat vraagt. Bij Eddy niet. Hij praat met iedereen, legt makkelijk contact, waar nodig corrigeert hij je even maar niet als een soort betweter waar Nederland er ook al zoveel van kent. Gewoon een aimabele man, mét humor. Die ook niet zijn geaardheid (Eddy valt op mannen) gebruikt om zichzelf te onderscheiden of bewijzen. Hij is zichzelf.

De Keurbaas maakt momenteel nog één keer in de week radio, bij de regionale omroep NH, voor Noord-Holland. Ik ben daar een keer te gast geweest. Ik was nog niet binnen of hij ging me al trots allerlei vormgeving laten horen. Eddy stond tijdens de show nog net zo blij te zijn alsof hij voor het eerst te horen was. Dat is wat je ook nodig hebt als radiomaker, nog steeds die kriebel in je buik van ‘ik mag dit weer doen!’. Een kriebel die ik al een tijd kwijt ben, daarom is het ook goed dat ik niet meer op de radio ben. En Eddy wel. Maar regionaal is eigenlijk te weinig, zeker als je je bedenkt wat er allemaal wél aan voorzichtigheid, terughoudendheid en onoriginaliteit op de landelijke Nederlandse radiozenders te horen is.

Waar zou Keur dan te horen moeten zijn? Hij is 60! Nou en, goede radiomakers zijn tijdloos. Eddy is wat de Amerikanen een ‘dangerous air personality’ noemen. En dan in de minst negatieve zin van het woord. Hij is iemand waar je naar luistert en zelfs die kutplaat of dat lange commercialblok voor lief neemt, omdat je niet wil mislopen wat hij dadelijk gaat doen of zeggen. Ik weet dat er mensen zijn die zeggen dat Keur al jarenlang dezelfde tien grappen vertelt, maar dat zijn waarschijnlijk mensen die zelf geen grap kúnnen vertellen.

Liever een goede grap tien keer verteld, dan een slechte grap één keer. Eddy deed overigens ooit de Breakfast Club op 3FM, toen ik daarvoor te horen was van 04:00-06:00 uur. Hij bedankte mij on-air met de tekst ‘Even een woord van dank aan Patrick Kicker’. Evelien de Bruin, toen producer bij die ochtendshow riep ‘het is met een N!’. Waarop Eddy zei: ‘Okay, bedankt Patrick Nicker’. Hilarisch. Een anekdote die bijna 25 jaar na dato nog steeds verteld wordt onder discjockeys. Dan ben je iemand.

Eddy Keur deed al een tijdje de nacht op 538, dat zou hij zo weer kunnen gaan doen. Maar ik zou hem dan toch liever bij Talpa’s Radio 10 horen. Hij zou daar perfect Rob van Someren kunnen vervangen als hij ziek, zwak of op vakantie is. Met een of twee programmaatjes in het weekend op hetzelfde tijdstip als Somertijd zodat je het humorblok ook nog in het weekend doortrekt. Of gewoon weer de Show Zonder Naam, iedere nacht. Het wordt sowieso tijd dat Radio 10 de programmering 24 uur per dag gepresenteerd laat zijn, daar zijn ze inmiddels groot genoeg voor. Waarom ik Eddy nu zo in z’n kont kruip? Heeft hij soms de drankjes betaald op Curacao voor je Kicken? Dat niet eens. Ik vind Keur een voorbeeld van een eigenzinnige, unieke deejay waar we er nog maar veel te weinig van hebben in Nederland. De rest is toch vaak een (bange) kopie van een kopie van een kopie. Geef me dan maar liever het origineel.

Keur is sinds kort ook op SBS te zien in Shownieuws en ook daar blijft hij overeind. Roept zinnige dingen over het radiowereldje als ‘Sharid Alles, de baas van 3FM: maak dat je wegkomt’. Neemt geen blad voor de mond, kent heel Bekend Nederland maar wordt niet nerveus van een boos appje waardoor hij zich met iedereen te vriend wil houden. Van Keur pik je het ook als hij je even te kakken zet, omdat je geen venijnigheid voelt. Hij heeft het niet nodig voor zijn eigen ego om jouw even naar beneden te halen, hij wil gewoon lol maken. En luisteraars voelen dat. Dus John, ik weet dat je dit altijd leest: geef je vriend De Keurbaas waar hij recht op heeft: zendtijd op landelijk FM. Je gaat er geen spijt van krijgen, ondanks dat er wel wat andere radiomakers zullen huiveren voor al dat extra talent in je tent.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 70

De misplaatste arrogantie van Veronica In mei schijnt het zestig jaar geleden te zijn dat Lees verder

Kicken op radio en zo – 69

3FM en Veronica, kinderen van de rekening En daar waren ze, de nieuwe luistercijfers over Lees verder

Kicken op radio en zo – 68 (video)

DJ Lex Gaarthuis is geen racist En het volgende relletje in radioland is een feit: Lees verder

Kicken op radio en zo – 67

Rob van Someren heeft gelijk Het begint een beetje op de Zwarte Pieten discussie te Lees verder

Kicken op radio en zo – 66

De RadioRing 2.0 Het is zaterdagavond 26 januari, zo’n krap weekje voordat de Gouden Radioring, Lees verder

Kicken op radio en zo – 65 (video)

Kaj van der Ree, niet de enige Het is me nu al het jaartje wel Lees verder

Kicken op radio en zo (64)

Tom Mulder en De Oude Garde Op deze plek had een lofzang kunnen staan voor Lees verder

Kicken op radio en zo (63)

Timur en Mark op 3FM, gaat het werken? Ik probeer het echt hoor, een positief Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x