RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo – 70

De misplaatste arrogantie van Veronica

In mei schijnt het zestig jaar geleden te zijn dat Radio Veronica werd gestart, opgericht of voor het eerst uitzond. Eerlijk gezegd interesseert het me ook niet wat het is en dat het huidige Radio Veronica er ineens druk om gaat doen is wat mij betreft het zoveelste voorbeeld dat de leiding van het station de luisteraars alleen maar lastig valt met randzaken. En het vertikt het station en de merknaam de status, het marktaandeel en het aantal luisteraars te bezorgen die de zender verdient.

Een mail in mijn mailbox. Of ik als oud Veronica jock wil meewerken aan een lijstje met 60 ‘Radio Veronica Hits’. Niet op gereageerd. Week later een reminder. Wel op gereageerd. Dat ik niet meewerk aan iets wat alleen voor de buhne is en geen zoden aan de dijk zet. Natuurlijk is Radio Veronica een legendarisch radiomerk. En was ooit ‘het kloppend hart van de Nederlandse radio’. Herinner je je de waanzinnige uuropener met Alfred Lagarde nog? Maar dat vinden wij radiomensen en een handjevol die hard fans en radiofreaks interessant.

De huidige radioluisteraar wil gewoon op z’n wenken bediend worden met de muziek en dingen die hem of haar interesseren. Wat doet dit Radio Veronica? Vooral roepen ‘kijk eens, wij zijn Veronica. And We Love Music’. Prima jongen, hou jij lekker van je eigen muziek, kijk ik een deurtje verder, zegt de gemiddelde luisteraar. Wat keer op keer ook blijkt uit de luistercijfers. Een domme slogan die vooral benadrukt waar dit Radio Veronica onder de Talpa vlag mee bezig is: navelstaren. Wij weten wat goed is. Dat de luisteraars ons niet weten te vinden is hun fout. Wij zijn lekker bezig.

Hoe kan het toch dat ze bij een radiozender die in de loop der jaren de helft (dat is 50%!) marktaandeel is verloren niet door hebben dat de hut in de fik staat? En dat je met roepen hoe goed je bent of ooit was de luisteraars alleen nog maar meer van je vervreemden. Toch is dit niks nieuws in radioland. Waar het slecht gaat, gaan de meesten zich vooral bezig houden met bijzaken. Nieuwe schermen in de studio. Eigen programma items waar geen hond op reageert. Of een Top 60 met ‘Radio Veronica Hits’ en de zoektocht naar het meest legendarische radioprogramma ooit bij Veronica. Allemaal dingen die je je kunt permitteren als het goed gaat met het station en je een aanzienlijk marktaandeel hebt. Niet als je amper je hoofd boven water kunt houden.

Wat Radio Veronica dan zou moeten doen? Alles op alles zetten om het marktaandeel naar -minimaal- een respectabele 5% te krijgen in plaats van een beschamende 3%. Zo’n Top 60 levert je geen luisteraar extra op. Zo’n zoektocht hooguit wat free publicity waarmee je alleen maar benadrukt dat je vooral een merk van toen bent. Werkelijk onbegrijpelijk dat dit maar gewoon doorgaat. En ja, kom maar door met je commentaar dat ik vol rancune zit en alleen maar bash op Radio Veronica, het is juist andersom: het merk gaat me na 12 jaar ervoor gevochten te hebben aan het hart. Ik weet wat werkt en wat niet. En ja Radio 10 zat niet in de ether tijdens de 6% marktaandeel jaren van Radio Veronica, maar we deden iets heel goed wat nu té weinig gebeurt: luisteren naar je luisteraar. Ze serieus nemen. Niet doen alsof.

Als het huidige Radio Veronica een voetbalclub was dan werd er vooral veel vergaderd over de kleur van de stoeltjes, het nieuwe voetbaltenue en dat Piet op 12 mei vijftig jaar bij de club zit en gehuldigd moet worden. Dat we iedere week de wedstrijd verliezen is te pijnlijk dus daar hebben we het maar niet over. Ik zou me kapot schamen als ik nu bij Veronica zou werken. En dit hardop roepen tijdens een vergadering. Wat natuurlijk zou resulteren in een aantekening want ‘te negatief en werkt niet mee’.

Terwijl nu juist iemand bij die club zou moeten op staan en zeggen ‘dit niet meer! laten we het beestje nou eens bij zijn naam noemen. We scoren voor geen meter! Wat gaan we dáár aan doen? Allemaal leuk en aardig dat ijdele gedoe, maar ik wil verdomme dat de luisteraars ons weer weten te vinden! En ons weer in hun harten sluiten!’. Ik durf hier keihard te beweren dat als Radio Veronica een weekend lang uit de lucht is er misschien twee mensen een appje sturen om te vragen hoe of wat, zo’n kleine plek heeft het station nog in de belevingswereld van mensen. Totaal niet meer relevant. Hoog van de toren blazend maar nauwelijks aansluiting.

Soms denk ik wel eens dat John de Mol Radio Veronica vooral voor de leuk erbij heeft. Om Radio 10 uit de wind te houden moet het station een hobbystation blijven waar we naar hartelust vage tracks van Talking Heads mogen draaien, de Top 1000 achterstevoren (lachen!) en een Giel Beelen die duidelijk niet matcht met de Radio Veronica luisteraar lekker z’n gang laten gaan in de ochtend. Want: We Love Music. Wat zou er toch gebeuren als ze daar op de Bergweg hun oor nou eens te luisteren zouden leggen bij wat de luisteraar wil?

Misschien wil die wel helemaal geen ‘belletjes met bn’ers’ of livemuziek in de ochtend. Misschien willen ze wel de hele week de tracks uit de Top 1000 Allertijden horen, niet teveel gedoe eromheen, korte strakke jocks en geen 5 man met een microfoon, een pedante presentator, belabberde telefoonvork en een vrouw die er overduidelijk voor zichzelf zit, in de twee uur avondspits. Waar zijn daar toch de mensen gebleven die er voor de luisteraar zitten in plaats van eigen roem & glorie? Zelfzucht FM ga ik het station voortaan noemen. Of Radio Me, Myself & I. Lekker hip!

In een poll hier op Spreekbuis.nl waar zo’n 250 mensen aan meededen kwam het volgende eruit rollen. Helpt ook niet mee natuurlijk maar zou een signaal moeten zijn eens wat meer vanuit bescheidenheid te opereren:

Ik moet deze open wond genaamd Radio Veronica echt eens dicht laten naaien want ik merk dat het me nog té veel aan het hart gaat, ook al ben ik er al meer dan drie jaar weg. Misschien moet ik maar accepteren dat de tijden van professioneel radiomaken achter de rug zijn, jocks en producers het vooral zélf leuk moeten hebben, het allemaal aan het luisteronderzoek ligt en dat iets meer dan 3% marktaandeel voor ooit het meest sexy radiomerk van Nederland het hoogst haalbare is. Maar oh oh oh wat jeuken m’n handen. En dan niet om ook mee te werken aan iets wat vooral incestueus is, voor de radiomakers zelf maar om die arme luisteraar, adverteerder en daarmee dus ook het bedrijf te bezorgen waar het recht op heeft: een gezond radiostation dat niet denkt nog iets voor te stellen op basis van successen uit het verleden, maar keer op keer dát doet waar de luisteraar iets aan heeft.

Beste Florent Luyckx, je bent een gezellige pik waar je goed mee kan lachen, maar wordt het niet eens tijd je ad interim functie bij Veronica neer te leggen en weer lekker arty farty te gaan doen met je benen op tafel bij een reclameburo in Amsterdam Zuid. Of je volledig te richten op je baan als deejaymanager. Geef Radio Veronica over in de handen van mensen die er verstand van hebben en hun sporen ruimschoots verdiend hebben in radioland. Dat je toevallig mee hebt gelift op de succesjaren van 3FM zegt niks. Het merk en publiek verdient veel en veel meer dan dit. Het is overduidelijk dat je -niet- of op z’n minst te weinig denkt vanuit de luisteraar en dus je team ook. Of denk je nou werkelijk het station er bovenop te krijgen met ‘wij zijn jarig!’. Net zo’n elitaire onzin als de slogan ‘We. Love. Music.’. Of radioshows die hun 100e uitzending vieren. Luchtverplaatsing eerste klas.

Patrick Kicken

Patrick werkte van 2004-2016 voor Radio Veronica waar hij onder andere de ochtendshow Kicken Wordt Wakker! en de middagshow presenteerde.


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 69

3FM en Veronica, kinderen van de rekening En daar waren ze, de nieuwe luistercijfers over Lees verder

Kicken op radio en zo – 68 (video)

DJ Lex Gaarthuis is geen racist En het volgende relletje in radioland is een feit: Lees verder

Kicken op radio en zo – 67

Rob van Someren heeft gelijk Het begint een beetje op de Zwarte Pieten discussie te Lees verder

Kicken op radio en zo – 66

De RadioRing 2.0 Het is zaterdagavond 26 januari, zo’n krap weekje voordat de Gouden Radioring, Lees verder

Kicken op radio en zo – 65 (video)

Kaj van der Ree, niet de enige Het is me nu al het jaartje wel Lees verder

Kicken op radio en zo (64)

Tom Mulder en De Oude Garde Op deze plek had een lofzang kunnen staan voor Lees verder

Kicken op radio en zo (63)

Timur en Mark op 3FM, gaat het werken? Ik probeer het echt hoor, een positief Lees verder

Kicken op radio en zo (62)

Stenders haat hitlijsten Paniek in de tent: Rob Stenders kapt tijdens zijn uurtjes van de Lees verder

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x